Energiile din natura: cum ne "incarcam" de la copaci si plante

Există diferite modalități prin care ne putem „încărca" bateriile de la copaci și plante, iar oamenii de știință au făcut numeroase studii despre modul în care natura ne ajută să ne umplem rezervele de energie.

Presa străină scria acum câțiva ani că îmbrățișarea copacilor a fost validată din punct de vedere științific, ca fiind benefică pentru sănătate. Mai mult, cercetările au arătat că nici măcar nu trebuie să atingi copacul pentru a te simți mai bine, ci trebuie doar să fii în vecinătatea lui pentru a te bucura de efectul benefic al naturii.

Cum stai cu fericirea?

Într-o carte publicată în 2013, intitulată „Blinded by Science", autorul Matthew Silverstone dovedește în mod științific că copacii au un efect benefic asupra multor probleme de sănătate, cum ar fi: nivelurile de concentrare, timpii de reacție, depresia, stresul și alte forme variate de boli mintale. Autorul chiar atrage atenția asupra unei cercetări care indică faptul că un copac are abilitatea de a alina durerile de cap la oamenii care caută o astfel de ameliorare.

Autorul Matthew Silverstone este de părere că nu spațiile verzi deschise cauzează acest efect benefic, prin care oamenii se încarcă cu „energie pozitivă", ci mai degrabă este vorba de proprietățile vibraționale ale plantelor și copacilor, care ne oferă multe beneficii pentru sănătate. Totul are de-a face cu faptul că totul în jurul nostru vibrează într-un mod subtil, iar diferitele vibrații influențează comportamentele biologice.

Același lucru este valabil și pentru copaci. Când atingi un copac, tiparul lui de vibrație îți va afecta variatele comportamente biologice din interiorul corpului tău. Mai mult, se sugerează în cartea lui Matthew Silverstone că meditația în timp ce stai așezat sub un copac este benefică, întrucât în acest fel vei absorbi energia copacului prin intermediul anumitor puncte ale „Orbitei Microscopice".

Timpul petrecut în natură crește capacitatea de concentrare

Potrivit specialiștilor, dacă petreci un pic de timp în natură, aceasta îți poate ajuta creierul în mai multe moduri decât ți-ai fi putut imagina. Pentru început, petrecând ore bune afară, îți vei crește capacitatea de concentrare. 

Un studiu a comparat puterea de concentrare dintre copiii cu ADHD care s-au jucat afară, comparativ cu cei care s-au jucat în spații închise, după orele de școală sau în weekenduri. Copiii care au petrecut timp în natură, în spațiile cu verdeață, au raportat mai puține simptome de ADHD, chiar și atunci când oamenii de știință au comparat exact aceleași activități ale micuților.

Plimbările pot crește creativitatea

O cercetare publicată în Jurnalul de Psihologie Experimentală a constatat că mersul pe jos sporește creativitatea. Și deși plimbarea poate fi făcută oriunde - fie că mergi prin pădure, fie că te plimbi într-un mall - este benefică în sensul că stimulează creativitatea, oamenii de știință au descoperit că actul în sine de petrecere a timpului în aer liber influențează, totodată, și noutatea, inovația, fiind astfel mai predispuși să creăm lucruri noi. 

Natura este un aliat excelent pentru a reduce stresul

Timpul petrecut în natură, după cum s-a dovedit, scade nivelul de stres, spun specialiștii. Este suficient doar să te uiți la o grădină sau la o zonă cu copaci sau să mergi să faci o plimbare, chiar dacă este vorba doar de cartierul tău - toate aceste lucruri reduc stresul, arată psihologii. Chiar dacă oamenii nu înțeleg cu exactitate de ce se întâmplă acest lucru, exista niște beneficii ale timpului petrecut într-un mediu natural, care arată o dovadă clară a reducerii stresului, inclusiv o dovadă fiziologică, precum un ritm cardiac mai scăzut.

Un motiv pentru care Mama Natură poate să funcționeze într-un astfel de mod (ne ajută să ne încărcăm bateriile) și ne ajută să scăpăm de stres este prin intermediul mirosului. Mirosul de la atât de multe flori, precum trandafiri, liliac și iasomie s-a dovedit că reduce stresul și crește gradul de relaxare. În plus, mirosul proaspăt de pin s-a arătat că poate să reducă depresia și anxietatea.

Florile generează fericire

Prin simplul fapt că ai flori în jurul locuinței tale sau în preajma biroului tău, îți vei îmbunătăți starea de spirit și vei reduce probabilitatea instalării depresiei pe fond de stres. Florile și plantele ornamental cresc nivelurile de energie pozitivă și ajută oamenii să se simtă relaxați și în siguranță. Așa că acum ai încă un motiv pentru a păstra florile pe lângă locuința ta și chiar și la locul de muncă, deoarece ele reduc stresul și anxietatea. 

Persoanele care țin flori în locuința lor se simt mai fericite, mai puțin stresate și mult mai relaxate. Drept rezultat al energiei pozitive care derivă de la florile și plantele ornamentale din jurul nostru, șansele de a suferi de depresie (mai ales cea legată de stres) sunt și ele reduse.

Plantele sporesc productivitatea

Cercetările au demonstrat că persoanele care sunt înconjurate de plante sunt mult mai productive decât cele care nu au flori sau copaci prin preajmă.   Un studiu efectuat la Universitatea Exeter a descoperit că plantele de interior pot îmbunătăți concentrarea, productivitatea și bunăstarea cu 47%. Aceste efecte provin din stimularea culorilor plantelor. 

Plantele te ajută să dormi

Pentru a ne duce la îndeplinire sarcinile de zi cu zi, este important să ai un somn de calitate. Iar dacă ai probleme cu somnul, e bine să știi că plantele îți pot fi de ajutor, purificând aerul din dormitor și producând un miros care te-ar putea ajuta să te relaxezi. Anumite plante, precum aloe vera eliberează mult oxigen pe timp de noapte, ajutându-te să respiri mai bine și să elimini toxinele din aer.

Florile de apartament reduc riscul de dureri de cap

Plantele au proprietăți de purificare a aerului care pot combate durerile de cap. Câteva studii mai vechi au arătat că plantele pot ajuta la eliminarea benzenului, tricloretilenei și formaldehidei din aer. Formaldehida este un gaz care este utilizat în producția de produse din piele și lemn, motiv pentru care este prezentă în multe spații închise. Oamenii de știință atrag atenția că formaldehida se poate afla în spatele durerilor de cap din cauza mirosurilor puternice.

Plantele diminuează zgomotul de fundal

Dacă locuiești într-o zonă aglomerată, este posibil să auzi frecvent sunete produse de mașini, motiv pentru care îți este probabil greu să te relaxezi. Dacă îți înfrumusețezi locuința cu plante de interior vei reuși să reduci  nivelul de zgomot în interior. Acest lucru se datorează faptului că plantele mari au o suprafață mare, făcându-le mai eficiente în absorbția sunetului și redând astfel liniștea. 

Pentru a te bucura de acest aspect, este important ca plantele mai mari să fie așezate în jurul perimetrului camerelor, astfel încât sunetul să „se lovească” de frunzele plantelor. 

Plantele elimină toxinele nocive și îmbunătățesc calitatea aerului

Plantele purifică aerul și ajută la eliminarea toxinelor din atmosferă. Substanțele chimice din aer ar putea duce la efecte negative asupra sănătății. Plantele pot lua dioxid de carbon din atmosferă și pot produce oxigen, îmbunătățind astfel calitatea aerului. 

De asemenea, plantele au proprietăți care ajută la reducerea nivelului de praf din aer și la creșterea umidității aerului, iar acest lucru ajută la calmarea tusei, la reducerea oboselii și la diminuarea mâncărimilor ochilor.

Deoarece încă mai sunt persoane care lucrează de acasă și care petrec multe ore în interior, sunt expuse la cantități mari de CO2, ceea ce îngreunează concentrarea și gândirea clară. Oxigenul creat de plantele de interior ajută la echilibrarea nivelului de CO2 din organism.

Cercetările au arătat că, în unele cazuri, plantele de casă pot scădea concentrația de dioxid de carbon (CO2) de la 2.000 ppm la aproximativ 480 ppm în mai puțin de o oră. Printre plantele de casă populare care îndepărtează eficient dioxidul de carbon se numără feriga Feriga Albastră sau Steaua Albastră (Phlebodium), Ficus benjamina, plantele-păianjen (Chlorophytum comosum) și speciile Anthurium (cum ar fi floarea flamingo).

Plantele te fac să devii mai generos

Cercetările au demonstrat că petrecerea timpului în natură poate crește accentul pe care îl punem pe obiectivele intrinseci pozitive, cum ar fi dezvoltarea personală, relațiile cu cei din jur și generozitatea. Faptul că suntem în compania plantelor ne face să fim și mai sociabili și mai dispuși să fim mai generoși cu cei din jur, ceea ce duce la o atitudine mai grijulie față de persoanele dragi, cât și față de străini. 

Plantele pot reduce agresivitatea și chiar și violența

Studiile asupra deținuților din închisori și pacienților cu Alzheimer au arătat că expunerea la plante poate atenua frecvența comportamentului agresiv și ostil. Stimulii naturali sunt eficienți în reducerea iritabilității, deoarece evocă calm.

Aceste efecte calmante pot fi puternice – până la punctul în care ar putea chiar să reducă violența, atrag atenția oamenii de știință. Specialiști de la Human Health de la Universitatea din Illinois au identificat legături puternice între lipsa spațiilor verzi și violența în rândul locuitorilor din zonele mari de locuințe din Chicago. Într-un studiu notabil, ei au examinat rapoartele poliției privind infracțiunile în nouăzeci și opt de clădiri constatând că clădirile cu mai multă vegetație înconjurătoare au avut cu 50% mai puține infracțiuni decât unde vegetația lipsea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine  - Exposure to Neighborhood Green Space and Mental Health: Evidence from the Survey of the Health of Wisconsin
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3987044/


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0