Iesi din zona de confort in 6 pasi simpli, pentru a-ti schimba viata in bine

Teama de esec este una cat se poate de naturala, insa invingerea acestei frici este cea care ne face sa evoluam. De fiecare data cand alegi sa iesi din zona de confort, iti faci un favor.

Zona de confort este delimitata de bariere impuse de noi insine, pe care refuzam sa le trecem. Atunci cand suntem obligati, din diverse motive, sa o facem, devenim nervosi, anxiosi. Iesirea din aceasta zona vine cu o serie de oportunitati, asa ca ar fi pacat sa nu o faci.

Toata lumea iti sugereaza sa parasesti zona de confort, si tu stii ca trebuie sa faci asta pentru a putea trece la urmatorul nivel, fie ca vorbim despre viata persoanala, fie ca vorbim despre cea profesionala. Insa cum poti, concret, sa faci asta? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te eliberezi de frici si de angoase si sa pasesti in afara zonei de confort!

1. Informeaza-te

Anxietatea izvoraste din teama de necunoscut. In general, cand nu detii toate informatiile cu privire la o situatie, exista riscul sa iti imaginezi un scenariu negativ, diferit de realitate. Insa poti sa previi o asemenea situatie prin informare. Cu cat stii mai multe, cu atat mai increzator vei fi, ceea ce inseamna ca iti va fi mai usor sa iesi din zona de confort.

Documenteaza-te citind, cautand informatii despre anumite situatii pe internet sau consultandu-te cu persoane avizate. Informatia inseamna putere.

2. Fa-ti un plan

Dupa ce te-ai informat, e indicat sa iti faci un plan care sa te ajute, pas cu pas, sa iesi din zona de confort. Vei incepe cu mici pasi, care sa te ajute sa capeti incredere in fortele proprii si, pe masura ce timpul va trece, vei face pasi tot mai mari.

Asta inseamna ca te vei provoca pe tine insuti sa faci lucrurile de care te temi cel mai tare. Identifica schimbarile care consideri ca iti vor da cele mai mari batai de cap si gaseste metode prin care sa te asiguri ca vei putea sa le faci.

3. Renunta la rutina zilnica

 
 

Rutina nu face altceva decat sa intareasca zona de confort. Combate rutina zilnica prin mici modificari – intoarce-te de la serviciu pe un alt drum, ia masa de pranz intr-un restaurant diferit in fiecare zi, nu mai folosi liftul ci urca pe scari, mergi la film intr-un alt cinematograf – prin mici gesturi aparent banale, vei reusi sa te formezi in asa fel incat sa iesi din zona de confort fara sa ai probleme.

4. Renunta la nevoia de a detine controlul

Pe langa teama de esec, si nevoia de a detine in permanenta controlul contribuie la stabilirea si intarirea zonei de confort. Nu iti mai satisface nevoia de control ci fa-ti, mai degraba, un obicei din a lasa fraiele pe mana altcuiva.

5. Fii mai dur cu tine

Obisnuiesti sa iti gasesti tot felul de scuze pentru a nu iesi din zona de confort. Propune-ti sa fii mai dur cu tine, astfel incat sa nu iti dai voie sa ramai in aceasta zona. Cearta-te, supara-te pe tine, critica-te aspru cand observi ca refuzi sa faci lucruri benefice si placute, care insa te obliga sa depasesti barierele zonei in care te simti confortabil.

6. Extinde-ti in permanenta zona de confort

Daca iti este greu sa iesi totusi din zona de confort, indiferent de eforturile depuse, incearca sa iti extinzi aceasta zona. Asta inseamna ca vei face un lucru nou de atat de multe ori, incat va face parte din zona ta de confort. Impingand de fiecare data limitele pe care singur ti le-ai impus, iti vei extinde zona in care te simti bine si astfel vei parasi zona de confort fara sa iti dai seama.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0