Automasajul – o acțiune cu efect direct asupra sănătății

Automasajul este o tehnică de masaj pe care, așa cum îi spune și numele, o poți realiza singur pentru a relaxa mușchii și a reduce tensiunea în diferite părți ale corpului. Putem vorbi și de automasaj de relaxare, dar și terapeutic, în funcție de ce te interesează, de masaj realizat doar cu mâinile sau cu ajutorul unor instrumente cum ar fi o perie de masaj pentru scalp sau corp.

Se știe că masajul, fie el clasic, suedez, japonez, qigong, presopunctură sau reflexoterapie, este o procedură profundă sau superficială care acționează direct asupra pielii, stimulând diferite tipuri de energie cu certe efecte benefice asupra sănătății noastre generale. Cu aceste tipuri de masaje suntem majoritatea familiarizați, multe dintre ele aplicându-se regulat sau ocazional, aducând efecte benefice sănătății mentale și fizice.

Mulți însă nu dispun de timpul sau de resursele financiare necesare apelării la profesioniști și de aceea aș vrea să vin în ajutorul lor cu prezentarea unui tip de masaj la fel de benefic, care nu necesită mai mult de 30 minute pe zi și care, aplicat regulat, are aceleași efecte benefice pentru mintea și corpul nostru. Este vorba despre automasaj, care, prin simpla lui denumire, ne face să înțelegem că este un tip de masaj pe care ni-l putem face singuri și la intensitatea necesară fiecăruia dintre noi.

Mâinile sunt cel mai simplu și accesibil instrument pentru automasaj, așa cum vom vedea imediat. Însă pentru automasaj se pot folosi și diverse alte instrumente, cum ar fi unele rulouri pentru spate sau o perie de masaj pentru scalp. Bilele de masaj, de obicei făcute din cauciuc sau silicon, sunt mici și ușor de manevrat. Acestea pot fi rulate pe suprafața pielii pentru a masa mușchii și pentru a elibera tensiunea. Bastonul de masaj este un instrument lung, de obicei din lemn sau plastic, cu zone de textură sau protuberanțe care pot fi folosite pentru a aplica presiune în anumite puncte ale corpului. Chiar și o simplă minge de tenis este bună pentru masaj: aceasta poate fi plasată sub mușchii tensionați și rulată ușor pentru a ajuta la eliberarea tensiunii și la relaxarea mușchilor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Automasaj pentru cap și gât

Să vedem cum poți masa zona capului și a gâtului și ce beneficii poate avea acest automasaj.

Efecte terapeutice masajul capului

Pentru masajul capului, freacă mâinile una de cealaltă până se încălzesc, apoi pune-ți mâinile pe față cu degetele mici lipite de baza nasului. Masează circular fața și restul capului de mai multe ori.

Acest tip de automasaj stimulează circulația sângelui, hrănește creierul, scade tensiunea arterială, menține pielea flexibilă. În medicina tradițională chineză, capul este locul de întâlnire al energiilor Yang și de aceea este important să stimulăm intens urcarea energiei spre cap.

Efecte terapeutice masajul gâtului

Freci palmele una de alta până se încălzesc. Apoi, masezi ritmic cu palmele gâtul de sus în jos și bărbia de jos în sus de mai multe ori, la intensitatea cu care te simți confortabil.

Acest tip de automasaj ajută la prevenirea răcelilor, a durerilor de gât și de umeri, a hipertensiunii și a disfuncțiilor sexuale. În medicina tradițională chineză se consideră că masarea regulată a gâtului crește vitalitatea sexuală.

Efecte terapeutice masajul scalpului

Pentru masajul scalpului, poți utiliza degetele sau o perie de masaj pentru scalp. Dacă te folosești doar de mâini, freci palmele una de alta până se încălzesc și apoi masezi scalpul cu mișcări circulare de cel puțin 30 de ori. Poți folosi, cum spuneam, o perie de masaj pentru scalp – aceasta poate fi utilă și când te speli, masezi cu ea șamponul pe scalp.

Acest tip de automasaj ajută la îmbunătățirea memoriei, prevenirea bolilor neurologice precum Alzheimer și Parkinson, la scăderea riscului de albire prematură sau de cădere a părului.

Și încleștarea dinților poate avea unele beneficii. Exact cum spune denumirea acestui tip de automasaj, încleștezi dinții, cu gura închisă, de 30 de ori. Ca efecte terapeutice, se pare că această încleștare controlată poate preveni carierea sau căderea dinților, atenuează durerile dentare și îmbunătățește digestia.

De asemenea, rotirea ochilor vine cu unele beneficii pentru sănătate. Rotește ochii de 7 ori în sensul acelor de ceasornic, apoi în sens invers acelor de ceasornic, tot de 7 ori. Această tehnică îmbunătățește vederea, alungă oboseala oculară și ajută la prevenirea diverselor afecțiuni oftalmologice.

Automasaj pentru zona superioară a corpului

Continuăm cu zona pieptului și a abdomenului și ce beneficii are automasajul în aceste arii.

Efecte terapeutice masajul pieptului 

Freci palmele până se încălzesc, apoi, masezi circular și succesiv cu mână dreaptă partea stângă a pieptului, iar cu cea stângă, partea dreaptă a pieptului, de cel puțin 15 ori fiecare parte. Acest automasaj ajută la prevenirea problemelor pulmonare și a durerilor de piept.

Efecte terapeutice masajul abdomenului

Freci palmele până se încălzesc, apoi, cu mâna dreaptă în sensul acelor de ceasornic masezi circular abdomenul de 20 ori. Acest automasaj ajută sistemul digestiv și funcția stomacului, scade riscul de constipație și de ulcer, precum și durerile premenstruale.

Efecte terapeutice masajul taliei

Freci palmele una de cealaltă până se încălzesc. Stai cu spatele drept și masezi de jos în sus, cu ambele mâini, succesiv, pe linia coloanei. Acest masaj întărește energia rinichilor și este eficient în cazul disfuncțiilor sexuale.

Efecte terapeutice masajul brațelor 

Încălzește întâi palmele prin frecarea lor. Mâna stângă stă relaxată pe genunchiul stâng, cu mâna dreaptă se masează brațul stâng de sus în jos de 20 de ori iar apoi cu mâna stângă brațul drept, exact la fel. Acest masaj stimulează circulația sângelui în brațe și previne durerile articulare.

Automasaj pentru partea de jos a corpului

Să vedem la ce ajută masajul părții inferioare a corpului și cum se face.

Efecte terapeutice masajul tălpilor

Freci palmele până se încălzesc, după care, cu mână stângă, masezi talpa dreaptă de 30 ori, apoi cu mâna dreaptă masezi talpa stângă tot de 30 ori. Medicina tradițională chineză consideră că tălpile sunt strict legate de funcțiile rinichilor și ale ficatului. Se pare că acest masaj îmbunătățește funcțiile ficatului și ale rinichilor, vederea și viața sexuală.

Efecte terapeutice masajul picioarelor

Freci palmele până se încălzesc. Stai în șezut cu picioarele întinse în față și pui palmele calde pe coapse, masând și gambele către glezne de 30 ori - deci picioarele se masează de sus până jos și invers. Acest masaj stimulează circulația sângelui și curgerea energiei prin picioare, scade riscul de osteoporoză și boli reumatice.

Încheiere: Îndoirea corpului până apuci degetele de la picioare

Stai în șezut, cu picioarele lipite întinse în față. Ridică mâinile deasupra capului și apoi apleacă-te în față încercând să îți prinzi degetele de la picioare fără să pui mare presiune, important este ca fiecare persoană să lucreze în ritmul ei. Acest exercițiu este considerat unul de încheiere al automasajului. După acest exercițiu, se poate trece la activitățile zilnice și, treptat, vei oberva că faci totul cu mai multă ușurință, plăcere și putere.

Potrivit principiilor de medicină tradițională chineză, simplitatea acestor exerciții de masaj respectă legile naturii. Legătura indisolubilă dintre trup și minte, activitățile fizice și cele psihice, emoțiile interne și mediul exterior ajută la tratarea și prevenirea diferitelor probleme de sănătate. 

Automasajul are și contraindicații?

Automasajul poate avea contraindicații și trebuie efectuat cu prudență în anumite situații. Este important să fii conștient de acestea și să consulți un medic sau un terapeut înainte de a începe un program de automasaj, în special dacă ai oricare dintre următoarele condiții:

Afecțiuni medicale grave

Dacă ai afecțiuni medicale grave precum cancerul, boli de inimă, tulburări circulatorii sau alte afecțiuni cronice, este important să consulți un medic înainte de a începe orice program de automasaj. Anumite mișcări sau presiuni exercitate în mod incorect pot agrava aceste afecțiuni sau pot avea efecte nedorite.

Răni sau leziuni acute

Dacă suferi de răni recente sau leziuni acute, cum ar fi entorse, întinderi musculare sau fracturi, automasajul poate fi contraindicat în aceste cazuri, deoarece poate agrava leziunile sau poate încetini procesul de vindecare. Și în astfel de cazuri, este important să discuți cu un medic sau un terapeut fizic înainte de a efectua orice tip de masaj.

Afecțiuni ale pielii

Dacă ai afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul, infecții cutanate sau răni deschise, este important să fii prudent înainte de a-ți masa aceste zone. Presiunea sau mișcările de masaj ar putea irita pielea sau agrava condițiile existente.

Tromboză venoasă profundă

Persoanele cu istoric de tromboză venoasă profundă ar trebui să evite aplicarea presiunii mari sau masajul profund în zonele afectate. Aceasta poate duce la dislocarea cheagurilor de sânge și la complicații grave.

Sarcină

În timpul sarcinii, anumite zone și tehnici de masaj ar putea fi contraindicate. Este important să discuți cu medicul ginecolog sau cu un terapeut specializat în masaj prenatal înainte de a efectua orice tip de automasaj în timpul sarcinii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Piedmont - How To: Give yourself a massage
https://www.piedmont.org/living-real-change/how-to-give-yourself-a-massage
Pub Med - The objective and subjective impact of a daily self-massage on visible signs of stress on the skin and emotional well-being
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37483121/
Studiul „The objective and subjective impact of a daily self-massage on visible signs of stress on the skin and emotional well-being”, apărut în Int J Cosmet Sci. 2023 Dec;45(6):761-768. doi: 10.1111/ics.12884. Epub 2023 Aug 17, autori: Frederic Flament et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0