5 motive medicale ca să consumi sfeclă roșie

Sfecla roșie este un aliment ieftin, ușor de găsit și are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficiile consumului de sfeclă roșie!

Sfecla este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, însă pe atunci erau consumate doar frunzele. Abia în timpul Romei Antice a început să fie consumată sfecla pentru rădăcina sa. În secolul al XIX-lea, Napoleon a declarat că sfecla roșie este principala sursă de zahăr a Franței, înlocuind astfel în mod oficial trestia de zahăr.

Sfecla roșie are o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea este recomandat să fie introdusă în meniul obișnuit. Cu toate că sfecla este leguma cu cantitatea cea mai mare de zahăr dintre toate, este în regulă ca un adult fără probleme de sănătate să mănânce sfeclă de câteva ori pe săptămână.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii sfeclă roșie

1. Consumul de sfeclă roșie poate scădea riscul de cancer

Aportul de sfeclă în alimentație poate reduce riscul de cancer datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă acestei plante și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor.

2. Sfecla poate stimula funcția de detoxificare a ficatului

Organismul are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, însă unele alimente, cum este și sfecla roșie, le poate stimula.

3. Aportul de sfeclă ameliorează tranzitul intestinal

Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consumă grăsimi și proteine în exces, cum ar fi de sărbători. Consumul regulat de sfeclă roșie reglează, deci, tranzitul intestinal.

4. Sfecla poate contribui la reglarea colesterolului

Printre beneficiile pe care le are sfecla roșie este și acela de a regla valoarea colesterolului, datorită fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp.

5. Sfecla roșie contribuie la reglarea tensiunii arteriale

Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie poate reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie, de exemplu, reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le și reducând astfel tensiunea arterială mărită.

Sfecla are și proprietăți antiinflamatoare

Dieta așa-numită occidentală, bogată în zahăr, alimente ultra procesate și grăsimi trans favorizează inflamația, așa că, pentru a contracara aceste efect, este recomandat consumul de alimente antiinflamatoare cum este și sfecla. Un nivel redus de inflamație în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, boli cardiace, diabet și nu numai.

Chiar dacă sfecla este în continuare în atenția cercetătorilor pentru a-i confirma efectele și multe dintre beneficii nu pot înlocui terapiile clasice, includerea în dietă nu dăunează atât timp cât nu se fac excese.

Cum consumi sfecla roșie?

Sfecla poate fi consumată ca atare, fiartă, coaptă, în salate, dar și sub formă de supă-cremă, în preparate gătite la cuptor ori murată sau, de ce nu, chiar în deserturi. Îți propunem câteva rețete simple cu sfeclă roșie pe care le poți prepara acasă pentru tine și familie.

Sos rece de sfeclă roșie

Dacă vrei să faci un sos rece de sfeclă roșie, care poate fi consumat cu bețe de legume crude (ardei, țelină, morcov etc.) și cu felii de lipie integrală, iată o rețetă simplă.

Ingrediente

25 g parmezan
500 g de sfeclă roșie fiartă
100 g brânză de vaci sau de tip cottage
2-3 frunze proaspete de mentă

Mod de preparare

Se mixează puțin parmezanul într-un robot de bucătărie până se sfărâmă complet, apoi se adaugă sfecla fiartă, tăiată cuburi, brânza și menta și se mixează toate până arată ca o cremă omogenă. Se transferă sosul rece de sfeclă roșie într-un bol și se poate consuma imediat ori mai târziu.

Salată simplă de sfeclă cu mărar

Această salată poate fi consumată, de exemplu, ca garnitură lângă o felie de friptură sau lângă un piure de cartofi ori de mazăre.

Ingrediente

500 g de sfeclă roșie
1-2 linguri de mărar tocat
2 linguri ulei de măsline
Zeama de la o lămâie
Un praf de sare

Mod de preparare

Sfecla se pune cu tot cu coajă într-o oală cu apă și se lasă la fiert timp de 50 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Se poate verifica sfecla cu o scobitoare, deoarece, în funcție de dimensiuni, poate fierbe mai repede sau mai greu. După ce s-a fiert, sfecla se pune la răcit într-o oală cu apă rece, apoi se curăță. Coaja se poate lua cu mâna sau cu cuțitul, dar, atenție la zona unde o cureți, deoarece sfecla pătează.

Sfecla curățată se taie cuburi cât să poată fi luate în furculiță, acestea se pun într-un bol cu un praf de sare și zeama de lămâie și se amestecă bine. Apoi, se adaugă și mărarul tocat și uleiul de măsline, se amestecă din nou. Salata se poate da la rece 30 de minute sau se poate consuma direct.

Negresă cu sfeclă roșie

Dacă vrei să încerci niște negrese diferite, poți testa rețeta cu sfeclă roșie, care le va da o textură ceva mai densă și umedă.

Ingrediente

200 g ciocolată neagră (minimum 70% cacao), ruptă în bucăți
200 g unt nesărat, tăiat cuburi
100 g zahăr brun 
250 g sfeclă roșie fiartă, decojită, tocată grosier
3 ouă
4 linguri făină integrală (sau altă făină)
2 linguri cacao pudră
100 g migdale măcinate
Un praf sare

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. 

Pune hârtie de copt într-o tavă de 30 pe 20 cm.

Topește ciocolata împreună cu untul pe bain-marie și apoi lasă amestecul să se răcească puțin. Pune zahărul în robotul de bucătărie împreună cu sfecla roșie și mixează până obții un fel de pastă cu aspect zaharos. Într-un bol, bate ouăle împreună cu praful de sare și cu cacaua, apoi răstoarnă-le peste amestecul din robotul de bucătărie și mixează din nou. Adaugă apoi făina și migdalele măcinate și mixează până când obții un amestec omogen.

Toarnă amestecul în tava pregătită dinainte și dă-l la cuptorul preîncălzit. Lasă amestecul la copt timp de 30 de minute, apoi verifică-l cu o scobitoare. Dacă scobitoarea este aproape uscată (nu perfect uscată) înseamnă că prăjitura este gata. Scoate negresa din tavă și las-o la răcit pe un fund de lemn sau pe un suport special pentru blaturi, apoi o poți tăia pătrate. Se poate consuma alături de o cană cu lapte sau cu puțină înghețată. Negresa se poate păstra la frigider într-o caserolă bine închisă timp de o săptămână.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Health Benefits of Beets 
https://health.clevelandclinic.org/the-health-benefits-of-beets/
GH - 30 beetroot recipes that prove healthy eating isn't boring
https://www.goodhousekeeping.com/uk/food/recipes/g37269980/beetroot-recipes/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0