Ce capcane ascunde tigara electronica

Multă lume a renunțat la țigara clasică în favoarea acestor accesorii din ce în ce mai populare în rândul celor care vor să facă o schimbare. Însă medicii spun că țigara electronică ascunde câteva capcane, de care este bine să știi.

Ce sunt țigările electronice

Țigările electronice sunt dispozitive care permit inhalarea de nicotină sub formă de vapori. Țigările electronice nu ard tutun și nu produc gudron sau monoxid de carbon, două dintre cele mai dăunătoare substanțe din fumul de tutun.

Majoritatea țigărilor electronice au o baterie, un element de încălzire și un loc pentru a păstra un lichid care conține de obicei nicotină, propilenglicol, glicerină vegetală și arome. Țigările electronice produc un aerosol prin încălzirea acestui lichid. Acest aerosol este inhalat în plămâni în timpul utilizării.

Utilizarea unei țigări electronice este cunoscută sub denumirea de vaping. Unele țigări electronice arată ca niște țigări, trabucuri sau pipe obișnuite, în timp ce altele arată ca obiecte de zi cu zi, cum ar fi unități flash USB, iluminatoare sau pixuri.

De la apariția lor în urmă cu 15 ani, țigările electronice au suferit modificări majore în design, care permit utilizatorului un control mai mare asupra compoziției lichidului, asupra concentrației de nicotină și asupra modului în care lichidul este aerosolizat/vapat.

Am stat de vorbă cu prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, specialist cunoscut în domeniul combaterii dependenței de tutun. „Țigara electronică are două capcane: una este legată de faptul că în multe țări, America este exemplu, copiii au început să debuteze cu țigara electronică și ulterior, acest lucru este văzut ca o trambulină pentru țigara reală. A doua capcană este că o parte dintre adulți consumă și țigară electronică și țigări în paralel, ceea ce-i face să fie în continuare dependenți. Mai există o capcană: dependența gestuală, pentru că noi vorbim despre o dependență farmacologică, de nicotină, dependența într-un context psihologic și o dependență comportamentală. Iar țigara electronică întreține dependența comportamentală. Are toate calitățile ca să se poată folosi exact ca o țigară”, spune prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Țigările electronice nu sunt cel mai bun instrument de renunțare la fumat

Deși au fost promovate ca un ajutor pentru a te ajuta să renunți la fumat, țigările electronice nu au primit aprobarea Agenţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ca dispozitive de renunțare la fumat. Un studiu mai vechi a constatat că majoritatea oamenilor care intenționau să folosească țigările electronice pentru a renunța la obiceiul de a fuma țigări obișnuite au ajuns să continue să folosească atât țigări tradiționale, cât și țigări electronice.

CDC îi sfătuiește pe cei care folosesc țigări electronice pentru renunțarea la fumat să cântărească riscurile și beneficiile și să ia în considerare mai întâi utilizarea altor opțiuni de renunțare la fumat aprobate de FDA.

Țigările electronice, folosite în special de țineri

Țigara electronică este mai tentantă pentru tineri, de aceea mulți adolescenți devin dependenți de aceasta. În primul rând, mulți adolescenți cred că vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul. În al doilea rând, costul țigărilor electronice este mai mic decât cel al țigărilor tradiționale. În cele din urmă, tinerii și adulții consideră că lipsa fumului este atrăgătoare. Fără miros, țigările electronice reduc o parte din stigmatizarea fumatului.

Potrivit unui sondat național din 2021, peste 2 milioane de elevi de liceu și gimnaziu din SUA au raportat că au folosit țigări electronice în 2021, mai mult de 8 din 10 dintre acești tineri utilizând țigări electronice aromate.

Țigările electronice furnizează aceeași componentă psihoactivă ca și cea care se găsește în țigările obișnuite (nicotina) – uneori la o doză mai mare. Nicotina are efecte neurotoxice asupra creierului în curs de dezvoltare, iar creierul se dezvoltă rapid în adolescență. Cu cât cineva folosește mai devreme în copilărie produse care conțin nicotină, cum ar fi țigările electronice, cu atât dependența este mai puternică și cu atât îngreunează procesul de renunțare. 

Adolescenții și adulții tineri care folosesc țigări electronice au, de asemenea, un risc mai mare de a trece la țigările tradiționale decât cei care nu folosesc țigări electronice, atrag atenția specialiștii. De fapt, adolescenții și adulții tineri care au folosit țigări electronice au de 3,6 ori mai multe riscuri să raporteze că mai târziu în viață folosesc țigări tradiționale, conform unui articol din 2020 publicat în Mobile Medical Education 1.

Pericolele din țigările electronice

Tuse cronică

Plămânii transmit întregul debit cardiac prin aproximativ 2000 km de capilare cu fiecare bătaie a inimii și efectuează schimburi de gaze în 300 000 000 de alveole cu o suprafață de aproximativ 70 m2. Cu fiecare respirație, acest organ extrem de adaptat și delicat este expus stimulilor infecțioși și inflamatori ai mediului. Ca rezultat al imunității înnăscute și dobândite, aerul inspirat este curățat și umidificat înainte de a ajunge în alveole. Cu toate acestea, eșecul acestor procese duce la infecție, inflamație, leziuni pulmonare și schimburi de gaze afectate.

Țigările electronice emit carbonili volatili, specii reactive de oxigen, furani și metale (nichel, plumb, crom), dintre care multe sunt toxice pentru plămâni, ducând la simprome respiratorii.
Utilizatorii de țigări electronice au raportat câteva simptome negative care implică nasul, gura, gâtul și căile respiratorii. Cu toate acestea, puține studii epidemiologice au analizat efectele cronice ale consumului de țigări electronice fie la tinerii care folosesc țigări electronice, fie la fumătorii care trec la utilizarea țigărilor electronice.

Sondajele efectuate la adolescenți au descoperit un risc crescut de simptome respiratorii. Un sondaj efectuat pe aproximativ 45.000 de adolescenți din Hong Kong a constatat că utilizarea țigărilor electronice a fost asociată cu șanse crescute de a raporta tuse cronică sau flegmă2.

Un alt studiu mai vechi, efectuat pe aproximativ 2.000 de elevi de liceu din sudul Californiei, dintre care aproape 10% erau utilizatori actuali de țigări electronice, au raportat că s-au confruntat cu o creștere de aproape două ori a riscului de simptome bronșice cronice (tuse cronică, flegmă sau bronșită).

Sindrom respirator asociat cu vapatul 

În vara lui 2019, câteva sute de cazuri de boli respiratorii acute asociate cu consumul de țigări electronice au fost raportate în Statele Unite ale Americii (SUA), ceea ce a determinat mai multe investigații ale agențiilor de sănătate statale și federale, inclusiv Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). 

Simptomele prezente au inclus probleme gastrointestinale (81%) și simptome respiratorii (98%), 87% dintre pacienți raportând dispnee și 83% raportând tuse. Majoritatea pacienților au avut hipoxemie arterială (69%), număr crescut de neutrofile din sânge (94%) și transaminaze crescute (55%). Majoritatea pacienților au prezentat radiografii toracice anormale. Toți cei 48 de pacienți scanați prin tomografie computerizată aveau parenchim pulmonar anormal, caracterizat de obicei prin opacități de sticlă în ambii plămâni. Aceste constatări au fost monitorizate de CDC și constatări similare au fost raportate în 25 de state din SUA. 

Se pare că acest „sindrom respirator asociat cu vapatul sau vaparea” este cauzat de propilenglicolul/glicerina vegetală și nicotina care se găsesc în țigările electronice. Cazuri similare au fost identificate și în Marea Britanie și Japonia, ceea ce sugerează că acesta are potențialul de a fi un fenomen mai răspândit, deși variațiile de la o țară la alta în frecvenţă rămân de stabilit.

Țigările electronice sunt dăunătoare și pentru inimă

Nicotina este agentul principal în țigările obișnuite și țigările electronice, creează dependență și este o substanță toxică. Crește tensiunea arterială și crește adrenalina, ceea ce crește ritmul cardiac și probabilitatea de a avea un atac de cord. Datele emergente sugerează asocieri între utilizarea duală a țigărilor electronice și fumatul cu bolile cardiovasculare.  

Țigările electronice pot duce la apariția convulsiilor

Convulsiile sunt efecte secundare potențiale cunoscute ale toxicității nicotinei și au fost raportate în literatura științifică în legătură cu înghițirea intenționată sau accidentală de lichid care se găsește în țigările electronice.  

Convulsiile rezultă din activitatea electrică bruscă, anormală a creierului. Printre semnele posibile ale unei convulsii se numără tremorul, pierdere a conștientizării sau a conștiinței, pare că o persoană se uită în gol în spațiu timp de câteva secunde sau se oprește brusc din mișcare. Persoana poate cădea sau nu. Majoritatea crizelor se termină în câteva secunde sau minute, iar persoana poate părea în regulă, somnoroasă, confuză sau poate avea dureri de cap. Este posibil să nu-și amintească ce făcea sau ce s-a întâmplat chiar înainte de criză.  
 

Țigările electronice pot da dependență

Până la 99% dintre țigările electronice care sunt vândute în SUA conțin nicotină, chiar și atunci când nu este dezvăluită ca ingredient pe eticheta unui produs, conform unui studiu din 2017 publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică. 

Nicotina creează o dependență foarte mare din cauza abundenței de endorfine sau a substanțelor chimice pe care le declanșează. Nicotina crește, de asemenea, nivelul de dopamină, un neurotransmițător care întărește comportamentul de vapare.

Pe măsură ce efectele nicotinei dispar, pot apărea simptome de sevraj precum iritabilitate, furie, dificultăți de concentrare, neliniște, insomnie, depresie, anxietate și apetit crescut, ceea ce face și mai dificil să renunți la acest obicei.

Evali, afecţiunea indusă de ţigara electronică

În februarie 2020, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau vaping (boala care poartă numele de Evali) și 68 de decese atribuite acestei afecțiuni.

CDC a identificat acetatul de vitamina E ca o substanță chimică de îngrijorare în rândul persoanelor cu evali. Acetatul de vitamina E este un agent de îngroșare adesea folosit în produsele de vaporizare și a fost găsit în toate probele de lichid pulmonar de la pacienții cu evali examinați de CDC.

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins cu privire la ingredientele din țigările electronice publicate în octombrie 2021 dezvăluie mii de ingrediente chimice în astfel de dispozitive, dintre care majoritatea nu sunt încă identificate 3. Printre cele pe care echipa de specialiști le-a putut identifica s-au numărat mai multe substanțe potențial dăunătoare, inclusiv cofeina, trei substanțe chimice care niciodată nu s-au găsit până acum în țigările electronice, un pesticid și două arome legate de posibile efecte toxice și iritații respiratorii.

Dacă încerci să renunți la fumat, există opțiuni mai bune decât țigările electronice. O opțiune excelentă este să colaborezi îndeaproape cu medicul pentru a dezvolta un plan de renunțare la fumat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „The Vaping Epidemic in Adolescents”, Mo Med. 2020 Jan-Feb; 117(1): 56–58., Kristen Jones, Gary A. Salzman
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023954/
2 Studiul „Initiating Pharmacologic Treatment in Tobacco-Dependent Adults”. An Official American Thoracic Society Clinical Practice Guideline
https://www.atsjournals.org/doi/10.1164/rccm.202005-1982ST
3 Studiul „Characterizing the Chemical Landscape in Commercial E-Cigarette Liquids and Aerosols by Liquid Chromatography–High-Resolution Mass Spectrometry”, Chem. Res. Toxicol. 2021, Mina W. Tehrani,Mina W. Tehrani
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.chemrestox.1c00253
Johns Hopkins Medicine - 5 Vaping Facts You Need to Know
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-truths-you-need-to-know-about-vaping
Centers for Disease Control and Prevention - Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/severe-lung-disease.html
U.S. Food & Drug - Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults
https://www.fda.gov/tobacco-products/ctp-newsroom/some-e-cigarette-users-are-having-seizures-most-reports-involving-youth-and-young-adults


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0