7 plante cărora le merge bine în spații slab luminate

În timp ce unele plante au nevoie de lumină sau chiar de razele directe ale soarelui pentru a prospera, altele se dezvoltă foarte bine în lumină indirectă sau chiar la umbră. Iată câteva plante pe care le poți crește dacă locuiești într-un apartament mai întunecos.

Fiecare plantă are nevoie de anumite îngrijiri: unele cresc doar în lumina soarelui, altele nu se dezvoltă adecvat decât în locuri ferite de razele directe, unele trebuie udate rar, altele des, unele prosperă la exterior, altele pot fi crescute fără probleme în apartament. Atenție, însă, chiar dacă există plante care au nevoie de lumină puțină pentru a prospera, acest lucru nu înseamnă că nu au nevoie de lumină deloc!

Așadar, dacă locuiești într-un apartament care nu beneficiază de prea multă lumină, dar apreciezi plantele și ai vrea să ai și tu câteva în casă, te poți îndrepta spre cele care au frunze mai mari (dar nu neapărat). Iată câteva exemple:

Recomandările experților DOC.ro

Planta păianjen

Planta păianjen, cunoscută și sub numele de Chlorophytum comosum, este o plantă populară de interior care se adaptează foarte bine în spații slab luminate. Extrem de grațioasă și plăcută vederii, planta păianjen, numită și crinul verde sau voalul miresei, iese în evidență în orice apartament prin frunzele sale lungi și înguste, verzi cu dungi albe, care se înalță și apoi se lasă în jos ca o coafură îndrăzneață. Poate fi crescută într-un ghiveci obișnuit, dar arată și mai bine într-unul suspendat. 

Trebuie așezată departe de lumina soarelui și udată o dată pe săptămână câte puțin, cu atenție, pentru ca apa să nu băltească în farfuria de sub ghiveci. Se pare că această plantă purifică excelent aerul din cameră prin absorbția compușilor organici volatili, cum ar fi formaldehida și benzenul. În privința fertilizării, poți aplica un îngrășământ diluat pentru plante de interior o dată pe lună în timpul sezonului de creștere.

Planta șarpe 

Sansevieria sau planta șarpe este rigidă, verticală (poate ajunge până la 60 cm) și crește cel mai bine într-un sol uscat - pământ amestecat cu nisip. Nu trebuie udată excesiv, cam o dată pe săptămână sau când observi că solul s-a uscat complet. Această plantă poate îmbunătăți calitatea aerului în spațiul în care este așezată, prin absorbția toxinelor și eliberarea oxigenului.

Planta șarpe este o alegere excelentă pentru persoanele care doresc să aducă un strop de verde în încăperi cu iluminare redusă. Aceasta poate tolera cu ușurință lumină indirectă sau chiar umbra, ceea ce o face potrivită pentru colțurile mai întunecate ale casei tale.

Pentru a avea grijă de planta șarpe, asigură-te că solul se usucă între udări și evită să suprauzi planta. Aceasta este tolerantă la secetă și poate rezista fără probleme la perioade mai lungi fără apă. În ceea ce privește fertilizarea, nu este necesară în mod frecvent, însă poți aplica un îngrășământ cu eliberare lentă de câteva ori pe an pentru a susține creșterea sănătoasă a plantei.

Planta șarpe poate fi amplasată în diferite moduri în casa ta. Poți să o așezi pe mese, rafturi sau chiar pe podea, în funcție de dimensiunea și forma plantei tale. Aceasta adaugă un aspect modern și elegant în decorul interior, datorită frunzelor sale distinctive și aspectului său sculptural.

Monstera

Această plantă trebuie ferită de razele directe ale soarelui, pentru că frunzele se vor arde, dar nu trebuie lăsată într-o cameră unde temperatura scade sub 18 grade Celsius. Monstera are nevoie de spațiu suficient, deoarece poate crește până la 3 metri înălțime. Nu se va uda decât atunci când se observă că pământul s-a uscat 1-2 cm de la suprafață. În perioadele călduroase, se poate pulveriza apă și pe frunze.

Planta Monstera poate deveni un punct impresionant în decorul tău. Frunzele sale mari și sculptate pot adăuga o notă dramatică în încăpere. Poți așeza planta pe podea, pe un suport sau chiar într-un ghiveci suspendat, pentru a-i permite să se dezvolte în toată splendoarea sa.

De asemenea, este important de menționat că unele varietăți de plante Monstera pot crește foarte mult, dezvoltând frunze mari și arborescente. În cazul în care spațiul este limitat, poți opta pentru varietăți mai mici ale plantei, cum ar fi Monstera adansonii

Peperomia

Este o plantă de apartament micuță (nu crește de obicei mai mult de 20 cm) și nepretențioasă, cu frunze rotunde în formă de linguriță (mai cresc ulterior). Această plantă trebuie ținută la umbră sau, în orice caz, departe de lumina directă a soarelui, și udată o dată pe săptămână vara și cam o dată pe lună iarna. Evită udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor. Peperomia trebuie să fie plantată într-un amestec de turbă și nisip. 

Pe lângă aspectul lor estetic plăcut, plantele Peperomia au și beneficii de purificare a aerului. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului din interior prin filtrarea și eliminarea substanțelor chimice nocive și a poluanților comuni.

Feriga „cuib de pasăre”

Feriga "cuib de pasăre", cunoscută științific sub numele de Asplenium nidus, este o plantă de interior fascinantă care poate prospera în spații slab luminate. Aceasta este recunoscută pentru frunzele sale frumos arcuite, care aduc aminte de un cuib de pasăre, motiv pentru care a primit acest nume.

Feriga creață sau cuib de pasăre este o plantă ornamentală care trebuie amplasată în lumină indirectă și nu la temperaturi foarte mari (maxim 25 de grade Celsius). Planta nu tolerează umiditatea mare la rădăcină, așa că trebuie udată câte puțin doar când se constată că pământul de la suprafață s-a uscat. Cu toate acestea, asigură-te că solul este bine drenat și udat în mod regulat pentru a menține un nivel constant de umiditate.

Planta ZZ (Zamioculcas Zamiifolia)

Această plantă, care poate atinge aproximativ 30 de cm, este perfectă pentru persoanele care nu au nici lumină multă în apartament și nici timp foarte mult dedicat îngrijirii plantelor. ZZ se dezvoltă bine în lumină moderată spre scăzută, într-o cameră în care temperatura să nu scadă mai mult de 13 grade Celsius. Planta nu tolerează solul constant umed, rezistând mai bine la secetă, deci udarea trebuie făcută atunci când stratul de pământ de la suprafață (3 cm) este complet uscat. Pe lângă aspectul său estetic, planta ZZ are capacitatea de a purifica aerul, eliminând substanțe toxice precum benzenul, formaldehida și tricloroetilena. Studiile au arătat că plantele de interior, cum ar fi planta ZZ, pot ajuta la reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit. Atenție, Zamioculcas este toxică pentru pisici și câini!

Fittonia

O altă plantă care prosperă în lumină indirectă sau chiar dacă stă parțial la umbră este fittonia, numită popular „planta cu piele de șarpe”, probabil datorită nervurilor colorate proeminente. Fittonia poate fi o plantă minunată pentru a crea o atmosferă calmă și relaxantă în spațiul interior. Udarea ei corespunzătoare se poate dovedi ușor dificilă, deoarece această plantă nu suportă nici ariditatea, dar nici umezeala constantă. Din acest motiv, e bine ca pe farfuria de sub ghiveci să se lase granule de argilă pentru a absorbi excesul de apă, altfel rădăcinile vor putrezi. Fittonia este tot o plantă de dimensiuni mici - nu atinge, în general, mai mult de 10 cm înălțime, dar în unele cazuri se poate dezvolta până la 50 cm.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
“House-plant placement for indoor air purification and health benefits on asthmatics”, autori: Ho-Hyun Kim, Ji-Yeon Yang, Jae-Young Lee, Jung-Won Park, Kwang-Jin Kim, Byung-Seo Lim, Geon-Woo Lee, Si-Eun Lee, Dong-Chun Shin, and Young-Wook Lim - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258716/ 
“Effects of Indoor Plants on Human Functions: A Systematic Review with Meta-Analyses”, autori: Ke-Tsung Han, Li-Wen Ruan and Li-Shih Liao - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9224521/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0