Cum recunosti o lampa cu sare de Himalaya contrafacuta?

Sarea de Himalaya pare să aibă o mulțime de beneficii pentru sănătate; de aceea, în ultimii ani a apărut și această modă de a avea în casă măcar o lampă cu sare de Himalaya, mai ales în rândul persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii și în contextul poluării și mirosului neplăcut și greu din marile orașe. 

Sarea de Himalaya este renumită pentru că are un conținut bogat în minerale - mai exact, conține 84 de minerale, printre care calciu și magneziu. Aceasta este în proporție de 99% pură și se pare că poate fi folosită nu doar în bucătărie, ci și pentru purificarea aerului din casă. Mineralele din aceste săruri au un miros distinctiv, care poate varia în funcție de locul în care este extrasă sarea. Mirosul este descris ca fiind unul proaspăt, de pământ curat.

Acest tip de sare are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare și ajută la eliminarea mucusului care se regăsește de-a lungul căilor respiratorii, dacă este dizolvată în apă și folosită pentru curățarea foselor nazale (când ești răcit, de exemplu, sau pur și simplu pentru a-ți curăța nasul seara ori dimineața).

Se consideră că o lampă cu sare de Himalaya ar avea la rândul ei efecte benefice asupra aerului respirat din încăperi, însă, potrivit puținelor studii care s-au efectuat cu mai mulți ani în urmă aceste efecte par a fi destul de modeste și insuficient dovedite.

Cu toate acestea, ce se poate spune clar este că prezența în casă a unei lămpi cu cristale de sare de Himalaya, de calitate și originală, nu are efecte nedorite sau neplăcute. Așadar, chiar dacă, poate, beneficiile unei astfel de lămpi în casă nu sunt prea mari, prezența acesteia nu îți va face rău. În cel mai rău caz, dacă nu observi beneficii pentru sănătate, cel puțin te-ai ales cu un obiect frumos de decor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum te ajută să ai în casă o lampă cu sare de Himalaya?

Ceea ce se consideră că realizează lămpile de Himalaya ar fi:

Ionizarea aerului

Beneficiile ionizării negative ale aerului sunt susținute de unele studii, mai ales în ceea ce privește afecțiunile pshice, precum depresia cronică și tulburările de dispoziție. Se consideră că ionii negativi cresc cantitatea de oxigen din sânge, dar oamenii de știință încă cercetează influența lor exactă asupra organismului.

Purificarea aerului

Se consideră că sarea din lampă ar ajuta la îndepărtarea prafului și a poluării din aer prin ionii negativi eliberați. Unele cercetări au arătat că acești ioni pot neutraliza acarienii și alergenii precum polenul, ceea ce înseamnă că lampa ar fi benefică pentru persoanele care suferă de alergii.

Suport pentru o atmosferă plăcută

Lămpile de Himalaya pot fi relaxante prin lumina liniștitoare care induce o stare de calm. Rezultatele unui studiu indică faptul că ionii negativi de oxigen pot induce mai ușor adormirea: durata latenței de debut a somnului a fost scurtată și somnul cu unde lente a fost prelungit. Toate aceste rezultate arată că ionii negativi de oxigen pot îmbunătăți calitatea somnului. Nu este recomandat, însă, să lași lampa să funcționeze în dormitor în timpul nopții din simplul motiv că reprezintă totuși o o sursă de lumină puternică în întuneric și îți poate fragmenta somnul și perturba secreția de melatonină.

Cum recunoști o lampă cu sare de Himalaya contrafăcută?

Lampa cu sare de Himalaya realizează o ionizare naturală a aerului destul de modestă, însă mulți oameni consideră că îi ajută într-o oarecare măsură și schimbă în mod plăcut mirosul casei, într-unul mai proaspăt, de curat. Nu același lucru se poate spune despre cele contrafăcute, care nu ajută cu absolut nimic.

Prețurile pentru o lampă cu sare de Himalaya pornesc de la unele foarte mici, de câteva zeci de lei și ajung până la sute de lei, în funcție de producător ori de dimensiuni. Există însă și lămpi de Himalaya contrafăcute, așa că trebuie să fii foarte atent când achiziționezi o asemenea lampă, pentru a nu da banii degeaba pe una care nu aduce niciun beneficiu sănătății tale ori a celor dragi.

Există câteva aspecte care dau de gol o lampă cu sare de Himalaya contrafăcută, pe care este important să le cunoști:

Este foarte rezistentă

O lampă veritabilă cu sare de Himalaya este foarte sensibilă și cristalele se sare se rup cu ușurință de pe ea, deci practic dacă o atingi mai apăsat îți va rămâne sare pe degete. Dacă lampa de Himalaya pe care ai achiziționat-o pare indestructibilă și nu este afectată de atingeri sau de lovituri, probabil că ai achiziționat una contrafăcută.

Este rezistentă la umiditate

O lampă cu sare de Himalaya este extrem de sensibilă la umiditate. Atunci când este ținută într-un loc expus la umezeală, lampa veritabilă va „transpira”, adică se va aburi. Dacă lampa nu se aburește, înseamnă că nu absoarbe vaporii de apă din aer, adică nu aduce niciun beneficiu.

Emană o lumină puternică

O lampă cu sare de Himalaya emană o nuanță slabă de roz sau portocaliu. În unele cazuri, lampa poate emana și o lumină albă, însă acestea sunt mult mai scumpe. Dacă lampa are o altă culoare sau este albă și are un preț mic, mai mult ca sigur este o lampa contrafăcută. Lampa cu sare de Himalaya nu poate fi folosită pentru a lumina o încăpere întrucât lumina să este estompată.

Țara de origine nu este Pakistan

Lămpile veritabile sunt făcute cu sare de Himalaya care provine din Pakistan. Dacă pe ambalajul acestei lămpi nu este menționată ca țară de origine Pakistanul, atunci riscul este mare să ai în față o lampă contrafăcută. Sigur că există și altfel de lămpi cu sare care sunt veritabile, nu contrafăcute, dar aici vorbim strict de cele din sare de Himalaya. Altfel, de exemplu, la noi în țară, se mai găsesc și lămpi cu sare de salină (nuanța lor este alb-gri), care, de asemenea, sunt veritabile și pot avea beneficii pentru sănătate. 

Nu ai posibilitatea de a o returna

Orice comerciant serios, care vinde lămpi cu sare de Himalaya, îți oferă posibilitatea de a returna produsul în termen de 30 de zile sau o altă perioadă rezonabilă. Dacă nu ți se oferă posibilitatea de returnare, e posibil să ai de-a face cu un comerciant de lămpi cu sare de Himalaya contrafăcute. Dacă te gândești să cumperi o asemenea lampa caută să fie dintr-un loc de încredere, nu de pe site-uri necunoscute sau de la vânzători care nu par să aibă afaceri serioase.

În concluzie, chiar dacă potențialele beneficii ale aprinderii unei lămpi cu sare de Himalaya sunt mai degrabă anecdotice decât dovedite clar din punct de vedere științific, prezența unei astfel de lămpi nu îți face rău; deci, dacă vrei să îți cumperi una pentru a afla dacă te ajută în vreun fel sau nu, poți face acest lucru fără probleme. Cum spuneam, chiar dacă poate nu constați, de exemplu, că îmbunătățește calitatea aerului, poate observi că aprinderea ei în întuneric îți dă o stare psihică mai bună. La fel poate fi și situația cu lămpile fabricate din sare de salină, pe care le poți găsi dacă mergi la una dintre salinele din România: Praid, Slănic Prahova, Turda etc.

Caracteristici și utilizări pentru sarea de Himalaya

Sarea de Himalaya este o sare minerală naturală extrasă din minele din regiunea Munților Himalaya, care se întind în Asia de Sud, traversând Nepalul, India, Pakistanul, Bhutanul și Tibetul. Această sare se formează în depozite subterane vechi de milioane de ani, care au fost acoperite cu straturi de rocă și gheață. Datorită presiunii extreme a rocilor de deasupra, sarea s-a cristalizat și a capturat minerale și oligoelemente, căpătând astfel o culoare roz sau roz-oranj caracteristică.
Iată câteva caracteristici și utilizări ale sării de Himalaya:

Culoare distinctivă

Sarea de Himalaya este cunoscută pentru culoarea sa roz sau roz-oranj, care provine de la aceste oligoelemente și minerale din compoziția sa, în special fierul.

Gust ușor diferit

Mulți oameni consideră că sarea de Himalaya are un gust ușor diferit față de sarea obișnuită de masă. Este descrisă de mulți ca având un gust mai puțin astringent și mai subtil.

Utilizări culinare

Sarea de Himalaya este folosită în bucătărie pentru a condimenta și a da savoare mâncărurilor. Poate fi folosită în mod similar cu sarea de masă în rețete și poate adăuga o notă de eleganță estetică datorită culorii sale. Deoarece conține o varietate de minerale și oligoelemente, inclusiv calciu, potasiu, magneziu și sulf, are beneficii nutriționale suplimentare în comparație cu sarea de masă obișnuită.

Utilizări terapeutice

Sarea de Himalaya poate fi folosită și în timpul unei băi în cadă pentru a relaxa mușchii și pentru a contribui la relaxare. Un alt produs popular asociat cu sarea de Himalaya sunt și aceste lămpi din sare de Himalaya, despre care am discutat, care sunt sculptate din bucăți mari de sare și dau o lumină slabă și caldă atunci când sunt aprinse. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Are There Any Health Benefits to Himalayan Salt Lamps?
https://health.clevelandclinic.org/are-there-any-health-benefits-to-himalayan-salt-lamps/
Dr. Axe - Himalayan Salt Lamp Benefits, Plus Real vs. Fake Salt Lamps
https://draxe.com/health/himalayan-salt-lamp/
Research Gate - Effects of negative oxygen ions on sleep 
https://www.researchgate.net/publication/320762904_Effects_of_negative_oxygen_ions_on_sleep_quality
Studiul „Effects of negative oxygen ions on sleep”, apărut în Procedia Engineering 205:2980-2986, December 2017, DOI:10.1016/j.proeng.2017.10.219, autori: Ruiqi Liu et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0