Floarea pasiunii te ajută să te calmezi și să dormi bine

Floarea pasiunii este folosită ca remediu împotriva stresului și anxietății și ca ajutor din natură pentru un somn odihnitor.

Există aproximativ 500 de specii cunoscute de floarea pasiunii, căreia i se mai spune și passiflora. Unele studii sugerează că anumite specii pot avea beneficii medicinale: de exemplu, se pare că Passiflora incarnata poate ajuta la tratarea anxietății și a insomniei. 

Ce beneficii are floarea pasiunii

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua utilizările potențiale ale Passiflorei incarnata, însă unele studii sugerează că poate ajuta la atenuarea anxietății și a insomniei. Alte specii de floarea pasiunii au arătat rezultate promițătoare pentru tratarea unor probleme stomacale.

Passiflora poate calma psihicul și combate insomnia

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Anlizând cercetările științifice, până în prezent se poate spune că floarea pasiunii este posibil eficientă pentru combaterea anxietății (s-ar putea să funcționeze la fel de eficient ca unele medicamente) și a stărilor anxioase apărute înainte de intervenții chirurgicale (atunci când este luată cu 30-90 minute înainte de operație). S-ar putea să funcționeze la fel de eficient ca și alte tratamente cum ar fi melatonina sau midazolamul pentru anxietatea preoperatorie.

Într-un studiu clinic realizat pe șoareci, cercetătorii au descoperit că Passiflora incarnata a avut rezultate similare cu medicația anxiolitică. Alte două studii clinice efectuate pe modele animale au constatat că planta are efecte sedative. Un studiu clinic din 2016 a descoperit că floarea pasiunii a scăzut anxietatea și a îmbunătățit memoria la șobolani. Cu toate acestea, concluziile despre gradul în care funcționează acest remediu variază de la studiu la studiu. Într-o recenzie se arată că are un efect sedativ și calmant semnificativ, în timp ce alte cercetări o recomandă ca adjuvant la tratamentele tradiționale pentru anxietate.

Studiile timpurii legate de beneficiile speciei Passiflora incarnata sugerează că această plantă ar putea ajuta la combaterea insomniei și a anxietății. Acest beneficiu se obține datorită faptului că stimulează nivelul acidului gama-aminobutiric (GABA) din creier. Acest compus scade activitatea creierului, ceea ce te poate ajuta să te relaxezi și să dormi mai bine.

Într-un studiu¹ publicat în jurnalul Phytotherapy Research, participanții au băut o doză zilnică de ceai de floarea pasiunii, iar după șapte zile, au raportat îmbunătățiri ale calității somnului. Cercetătorii sugerează ca Passiflora incarnata poate ajuta adulții să gestioneze tulburările ușoare ale somnului. De asemenea, suplimentele care conțin floarea pasiunii, luate timp de 2 săptămâni, îmbunătățesc și ele somnul persoanelor afectate de insomnie, similar cu zolpidemul (medicament utilizat în tratamentul insomniilor).

Alte lucrări științifice sugerează că această specie de floarea pasiunii poate atenua și anxietatea. Un studiu² publicat în jurnalul științific Anesthesia and Analgesia a examinat efectele acestei plante asupra pacienților programați pentru operații. Aceștia au raportat un nivel mai scăzut de anxietate decât cei care au primit un placebo.

O cercetare din 2017 efectuată pe șoareci sugerează că Passiflora incarnata poate avea un efect pozitiv asupra somnului. Un alt studiu efectuat pe șobolani a descoperit că această plantă a crescut semnificativ cantitatea de somn profund, a redus somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor) și a ajutat șobolanii să adoarmă mai repede.

Floarea pasiunii poate să liniștească stomacul

Alte specii din familia Passiflora ar putea ajuta la tratarea problemelor de stomac. Într-un studiu³ pe animale publicat în Indian Journal of Pharmacology, cercetătorii au examinat potențialul plantei Passiflora foetida pentru tratarea ulcerelor stomacale. Ei au descoperit că remediul a ajutat la atenuarea ulcerelor la șobolani. De asemenea, planta a arătat potențial antioxidant.

Într-un alt studiu apărut în BioMed Research International, oamenii de știință au examinat o altă plantă din aceeași familie, Passiflora serratodigitata. Un extract din frunzele și tulpina de Passiflora serratodigitata a părut să aibă potențial pentru tratarea ulcerelor la șobolani, dar este nevoie de mai multe cercetări care să implice oameni.

Care sunt potențialele riscuri ale administrării remediilor cu floarea pasiunii

Floarea pasiunii este în general considerată sigură, dar poate provoca unele reacții adverse, cum ar fi somnolenţa, ameţeala și confuzia. Din această cauză, nu trebuie administrată în același timp cu medicamente sedative. De asemenea, nu este sigură pentru femeile însărcinate (deoarece poate induce contracții) sau pentru cele care alăptează.

Cum se poate administra floarea pasiunii

Poți adăuga flori uscate de passiflora în apă clocotită pentru a obține un ceai sau o poți cumpăra sub formă de extracte lichide, capsule și tablete. Înainte de a încerca remedii pe bază de floarea pasiunii, e indicat să ceri sfatul medicului.

Ce alte beneficii ar putea avea floarea pasiunii

În ceea ce privește alte potențiale beneficii, în prezent există dovezi, dar insuficiente, cum că floarea pasiunii ar fi utilă pentru:

O tulburare psihiatrică cunoscută sub numele de „tulburare de ajustare cu dispoziție anxioasă. Atunci când este utilizată ca ingredient într-un produs cu mai multe ingrediente (valeriană, păducel, etc.), floarea pasiunii ar putea ajuta la reducerea simptomelor asociate acestei probleme de sănătate. Nu este clar care ingredient sau ingrediente din amestec sunt responsabile de scăderea anxietății la persoanele cu această afecțiune sau dacă ele acționează în sinergie.

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). Cercetări timpurii arată că floarea pasiunii reduce unele simptome ale ADHD la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani atunci când se ia sub formă de supliment oral timp de 8 săptămâni. Se pare că funcționează la fel de bine ca și o doză mică de metilfenidat (medicament utilizat în tratamentul ADHD).

Insuficiență cardiacă. Cercetări mai vechi arată că administrarea unei combinații de floarea pasiunii cu păducel timp de 6 săptămâni crește cu șase minute capacitatea de mers pe jos a persoanelor cu insuficiență cardiacă, dar nu și capacitatea fizică în timpul mersului pe bicicletă la persoanele cu insuficiență cardiacă ușoară.

Sevraj opioid. Cercetări mai vechi arată că administrarea unui extract de floarea pasiunii luat ca adjuvant pe lângă un medicament numit clonidină timp de 14 zile, poate reduce simptomele de anxietate mai bine decât luarea clonidinei singure la persoanele care urmează un program de detoxifiere după opioide.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21294203/
1. Studiul „A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality”, apărut în Phytother Res 2011 Aug;25(8):1153-9. doi: 10.1002/ptr.3400, autori: A. Ngan, R. Conduit
NIH - Preoperative oral Passiflora incarnata reduces anxiety in ambulatory surgery patients: a double-blind, placebo-controlled study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18499602/  
2. Studiul „Preoperative oral Passiflora incarnata reduces anxiety in ambulatory surgery patients: a double-blind, placebo-controlled study”, apărut în Anesth Analg. 2008 Jun;106(6):1728-32. doi: 10.1213/ane.0b013e318172c3f9, autori: Ali Movafegh et al.
NCBI - Antiulcer and antioxidant activity of ethanolic extract of Passiflora foetida L
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113390/
3. Studiul „Antiulcer and antioxidant activity of ethanolic extract of Passiflora foetida L”, apărut în Indian J Pharmacol. 2011 May-Jun; 43(3): 336–339. doi: 10.4103/0253-7613.81501, autori: R Sathish et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0