Trucuri pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit

Cui nu i se întâmplă din când în când să spună că are „o zi proastă”? Ceea ce poate se știe mai puțin este că aproape 40% dintre sentimentele de fericire pe care le trăim sunt, de fapt, „autofabricate”. Mai precis, noi înșine alegem să ne facem fericiți și să ne creștem buna dispoziție. Cum am putea, însă, să ne îmbunătățim starea de spirit mai des? 

Starea de spirit poate varia de la bucurie la tristețe, de la calm la agitație sau de la entuziasm la indiferență. Aceasta poate fi influențată de o varietate de factori, inclusiv experiențele personale, sănătatea fizică și psihică, relațiile interpersonale, mediul înconjurător și alți factori externi. Este important să fim conștienți de starea noastră de spirit și să încercăm să o gestionăm în mod sănătos pentru a avea o bună calitate a vieții. Ce metode funcționează și ne pot îmbunătăți starea generală de sanatate, odată cu optimismul? Iată câteva sugestii!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Uită-te la fotografii 

Un studiu realizat la Universitatea Open din Marea Britanie a ajuns la concluzia că, atunci când un individ se simte trist, alcoolul și televizorul nu îl ajută decât în proporție de 1% să își crească buna dispoziție, însă răsfoirea unor albume cu fotografii crește buna dispoziție cu 11%. Așadar, încearcă acest truc: gândește-te la o perioadă frumoasă din trecut, cum ar fi o vacanță deosebită, și ia la rând pozele pe care le-ai făcut atunci. Imposibil să nu îți aducă zâmbetul pe buze!

Mănâncă mai des nuci și pește

Aceste aliment conțin acizi grași Omega 3, care pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit. Studiile au arătat că aportul de Omega 3, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), poate fi asociat cu reducerea riscului de depresie și anxietate, îmbunătățirea dispoziției și o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, Omega 3 are efecte antiinflamatorii, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației asociate cu unele tulburări ale stării de spirit.

Încearcă aromaterapia

Un studiu desfășurat în Austria pe mai multe grupuri de respondenți a arătat că participanții din două grupuri au fost mai activi, mai pozitivi și mai calmi în timpul interviurilor - aceștia stătuseră într-o cameră parfumată anterior. Cu alte cuvinte, în spațiul în care lucrezi sau seara, acasă, poți ține o lampă sau un difuzor de aromaterapie în care să pui uleiurile tale esențiale preferate și ai toate șansele să obții o stare psihică mai bună.

Dă la o parte draperiile!

Studiile arată că persoanele care se trezesc în lumină naturală au o stare de spirit mai bună pe parcursul întregii zile. Așadar, bucură-te de lumină încă de la primele ore ale dimineții!

Fă ordine

Lucrurile dezordonate și aglomerate de pe biroul tău sau din casă îți reamintesc în permanență câte lucruri ai de făcut și pentru care nu ai timp sau, mai precis, energie. Pentru a te elibera de acest stres și pentru a munci liniștit în continuare ori pentru a te putea relaxa cu adevărat, ordonează spațiul. Poți încerca un truc zilnic: pune alarma de la telefon să sune după 5 minute, iar în aceste 5 minute fă cât de multă ordine poți (adună ceștile de cafea sau de ceai, hârtiile, hainele împrăștiate pe fotolii etc.). Vei fi surprins de cât de multe poți face în 5 minute! 

Gătește

Pentru multe persoane, gătitul funcționează ca un medicament. Activitatea este liniștitoare și necesită concentrare, astfel încât nu te mai gândești la celelalte probleme din timpul zilei, cauzatoare de stres. E adevărat, dacă jobul tău este unul la bucătărie, acest sfat s-ar putea să nu ți se potrivească, dar sigur poți alege altceva dintre restul recomandărilor noastre.

Fă o faptă bună

Studiile arată că persoanele care fac voluntariat au şanse mai mari să fie mai fericite decât oamenii care nu fac acest lucru, indiferent de cât de mulţi bani câştigă sau de alţi factori socioeconomici. Cercetătorii cred că voluntariatul stimulează sau încurajează starea de bine, deoarece creşte empatia, lucru care te face să îi înțelegi mai bine pe cei din jur și să apreciezi toate lucrurile bune din viaţa ta. 

Există numeroase studii care sugerează că bunătatea și starea de bine emoțională pot avea un efect pozitiv asupra sănătății fizice și mentale, în timp ce un nivel crescut de stres și de emoții negative poate contribui la apariția unor probleme precum afecțiuni cardiace, tulburări digestive sau tulburări psihice.

Ţine un jurnal şi notează-ţi lucrurile bune

În fiecare seară, scrie pe hârtie (sau într-un fișier din calculator, cum preferi) trei lucruri care au descurs bine pentru tine în acea zi, indiferent de cât de mici îți par. Descrie cât mai bine acele lucruri şi notează-ţi rolul pe care tu l-ai jucat în faptul că ai făcut ca fiecare moment să se întâmple. Vei vedea cât de mult control ai asupra lucrurilor pozitive din viaţa ta şi astfel îţi vei îmbunătăţi starea de spirit.

Lasă-te dus de val!

Unele momente frumoase şi îmbucurătoare par să aibă nevoie de reflecție şi de analiză. Alteori, poate că savurezi experienţele mai bine când pur şi simplu te scufunzi în momentul prezent, fără să stai să tot analizezi sau să judeci lucrurile. Aşa că cel mai bun sfat este să asculţi muzica ta preferată la căşti, într-o cameră liniștită. Sau te poţi pierde în paginile unui roman preferat, pe care simţi că nu îl poţi lăsa din mână. Acordă suficient timp, cel puţin o dată pe săptămână, pentru hobby-ul tău favorit, astfel încât să îţi îmbunătăţeşti starea de spirit, lăsându-te purtat de val.

Ieși din casă pentru o plimbare

Activitatea fizică, fie că vorbim de exerciții fizice, de un sport anume sau de o simplă plimbare stimulează eliberarea endorfinelor, substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine.

Este recomandat să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate pe zi, cum ar fi mersul pe jos, înotul, ciclismul sau dansul. Nu subestima puterea plimbărilor de a-ți crește buna dispoziție; chiar dacă nu ai niciun chef să te miști, fă un efort și ieși din casă și când te vei întoarce vei vedea că te simți mult mai bine: ai făcut și mișcare (îți poți urmări numărul de pași într-o aplicație pe telefon), care te ajută să ai o formă fizică mai bună, și ți s-a mai limpezit și starea psihică.

Încearcă meditația sau yoga

Aceste practici pot ajuta la reducerea stresului și la creșterea stării de bine. Există studii care arată că atât meditația, cât și yoga pot reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism.

Dacă vrei să încerci meditația pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit, poți instala o aplicație pe telefon. Dacă te gândești să încerci yoga, mergi la un curs. Un studiu a arătat că participarea la un curs de yoga timp de șase săptămâni a dus la o reducere semnificativă a anxietății și a stresului în rândul participanților. Un alt studiu a arătat că participanții la un program de meditație timp de opt săptămâni au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor de depresie și anxietate. 

Sigur că poți găsi și pe internet programe de yoga gratuite, dar recomandarea noastră ar fi să mergi întâi la un curs cu un instructor acreditat pentru a învăța să execuți corect posturile, după care poți face singur la tine acasă.

Dă o șansă activităților creative

Redescoperă-ți vechi pasiuni sau caută talente noi de care poate nu știai că le ai. Pictura, sculptura, scrierea sau alte activități creative pot fi utile pentru a crește starea de bine și pentru a reduce stresul. Aceste activități artistice pot ajuta la relaxare și la focalizarea atenției asupra unui proiect în loc să te gândești la probleme. Sau, dacă acestea nu se numără printre pasiunile tale, gândește-te la alte lucruri care îți plac: poate tâmplăria, poate croșetatul, poate să faci origami. Orice hobby este bun atâta vreme cât este sănătos și te bucură. 

Sună pe cineva drag

În aceste vremuri în care toată lumea scrie mesaje, valoarea unei conversații vocale poate fi uitată, însă e bine de știut că o simplă discuție la telefon de câteva minute îți poate crește buna dispoziție. O conversație cu o persoană dragă, mai ales dacă este vorba de un om vesel și senin de felul lui, îți va îmbunătăți cu siguranță starea de spirit.

Nu uita de sărut!

Sărutul este un gest romantic, dar nu îl trece cu vederea când e vorba de starea de spirit: nu doar că îţi îmbunătăţeşte viaţa sexuală, dar are şi alte beneficii. Săruturile îţi inundă fluxul sangvin cu dopamină. Dopamina este un neurotransmițător implicat în reglarea senzațiilor de plăcere, fericire și bună dispoziție. Nivelurile scăzute de dopamină pot fi asociate cu depresia, în timp ce nivelurile adecvate sunt corelate cu senzații de fericire și chiar de euforie. Şi dacă ai nevoie de un motiv în plus pentru a săruta mai des persoana iubită, nu uita că acesta e bun şi pentru sănătatea inimii: unele cercetări au arătat că sărutatul în mod regulat reduce colesterolul atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - Boosting Your Mood
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/boosting-your-mood
NHS - Feeling low?
https://www.nhs.uk/every-mind-matters/mental-health-issues/low-mood/#top-tips
NCBI - Physical Exercise and Mental Health: The Routes of a Reciprocal Relation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8656946/
Studiul „Physical Exercise and Mental Health: The Routes of a Reciprocal Relation”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec; 18(23): 12364, Published online 2021 Nov 24. doi: 10.3390/ijerph182312364, autori: Chiara Fossati et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0