Cum iti poti calcula singura perioada fertila

Pentru a calcula perioada fertilă este necesar să se ia în considerare faptul că ovulația are loc întotdeauna la mijlocul ciclului, adică în ziua a 14-a a unui ciclu normal de 28 de zile. Cum nu toate femeile au un ciclu de 28 de zile și nu toate au ciclu regulat, iată cum se calculează perioada fertilă în mai multe situații.

Cum se calculează perioada fertilă la femeile cu ciclu regulat?

Pentru a ști care este perioada fertilă trebuie să calculezi 14 zile de la data la care au apărut primele picături de sânge. Ovulația va avea loc la un moment dat între cele 3 zile înainte și 3 zile după această dată, interval care se consideră „perioada fertilă a femeii”. Unele femei simt la propriu ovulația, printr-o durere precum o înțepătură la nivelul unuia dintre ovare, care revine pe parcursul a câteva ore, de o intensitate medie, suportabilă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exemplu concret de calculator perioadă fertilă ciclu regulat de 28 de zile

Dacă primele picături de sânge au apărut pe data de 1 februarie, începutul perioadei fertile este 10 februarie, iar sfârșitul perioadei fertile este 16 februarie. Cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt pe data de 14 februarie.

Exemplu concret de calculator perioadă fertilă ciclu regulat de 35 de zile

Dacă primele picături de sânge au apărut pe data de 1 februarie, începutul perioadei fertile este 13 februarie, iar sfârșitul perioadei fertile este 21 februarie. Cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt pe data de 17 februarie.

Cum se calculează perioada fertilă la femeile cu ciclu neregulat?

Dacă te întrebi cum se calculează perioada fertilă în cazul în care ciclul tău nu este regulat, citește în continaure. La femeile cu ciclu neregulat nu este la fel de sigur de stabilit când pot încerca să conceapă un copil sau când nu doresc să rămână însărcinate, deoarece ciclul menstrual nu vine întotdeauna în aceeași perioadă, iar calculele pot fi greșite.

Cu toate acestea, există posibilitatea de a ști când se instalează perioada fertilă, în cazul unui ciclu neregulat timp de un an, reținând durata fiecărui ciclu menstrual, care se notează într-un calendar sau, mai simplu, într-o aplicație pe telefon.

Astfel, se scad 18 zile la cel mai scurt ciclu și 11 zile în cazul unui ciclu mai lung. De exemplu, dacă cel mai scurt ciclu al tău a fost de 22 zile, iar cel mai lung ciclu de 28 de zile, se fac următoarele calcule: 22-18 = 4 și 28-11 = 17, adică perioada fertilă este între 4 și 17 zile ale ciclului menstrual.

Un mod mai precis de a cunoaște perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat la femeile care doresc să obțină o sarcină este și de a utiliza testul de ovulație, care se poate cumpăra de la farmacie și a fi atentă la semnele perioadei fertile, cum ar fi secreția vaginală transparentă, elastică, asemănătoare albușului de ou, și creșterea maximă a temperaturii intravaginale.

La femeile care au menstruație neregulată, se mai pot calcula zilele cele mai fertile ale lunii luând în considerare și doar ultimele 3 cicluri menstruale. De exemplu: dacă un ciclu durează 34 de zile, altul 38 zile și altul 35 de zile, aceasta dă o medie de 35 de zile. În acest caz, întotdeauna între un ciclu și altul, cea mai fertilă zi este a 17-a zi după menstruație.

O altă variantă când se dorește obținerea unei sarcini este de a avea raport sexual din 3 în 3 zile, pe parcursul întregii luni, mai puțin în zilele care există simptomele amintite cu ajutorul cărora se identifică perioada fertilă (schimbarea temperaturii intravaginale, care trebuie măsurată în fiecare zi la aceeași oră, preferabil dimineața, se notează și se face un grafic, cea mai crescută temperatură fiind în momentul ovulației;  prezența de mucus în vagin și libidoul mai crescut). 

Metoda calendarului nu este sigură pentru femeile care nu doresc o sarcină

Pentru femeile care nu doresc să rămână gravide, metoda calendarului nu este o metodă eficientă. În general, 24 din 100 de femei care folosesc metoda calendarului rămân însărcinate. Prin urmare, dacă nu se dorește o sarcină, este important să se utilizeze metodele contraceptive mai sigure, cum ar fi prezervativele, inelul contraceptiv, diafragma sau pilulele anticoncepționale. Metodele anticoncepționale pe bază de hormoni nu pot fi, însă, administrate femeilor care fumează, din cauza creșterii riscului de accident vascular.

Ce poți face pentru a obține un ciclu regulat?

Cauzele ciclului neregulat sunt diverse, de la administrarea unor medicamente până la dezechilibre hormonale sau afecțiuni (boala inflamatorie pelvină, endometrioză etc.), de aceea este important ca ciclurile neregulate să fie investigate, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome, pentru a primi tratamentul adecvat în cazul unei boli de bază. 

Iată ce poți face pentru a contribui la obținerea unui ciclu regulat în mod natural:

Menține-te la o greutate sănătoasă

Alternarea între creșterea în greutate și scăderea în greutate nu este sănătoasă și poate afecta și menstruația, https://doc.ro/sanatatea-femeii/solutii-eficiente-pentru-reglarea-menstruatiei de aceea este important să te menții constant la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta, printr-o alimentație sănătoasă și activitate fizică regulată. E bine de știut și că femeile supraponderale și cele obeze tind să aibă cicluri neregulate, sângerări mai abundente și dureri mai mari.

Practică yoga

Mai multe studii științifice au arătat că yoga contribuie la reglarea hormonală, precum și la reducerea durerilor menstruale și a simptomelor emoționale (anxietate, depresie) asociate cu menstruația. 25-30 de minute de yoga pe zi pot ajuta la obținerea unui ciclu regulat. Pentru început, e indicat să mergi la un curs de yoga, pentru a învăța să execuți corect posturile, după care poți practica această formă de mișcare și singură, la tine acasă.

Ia în calcul remediile din plante

Și unele plante medicinale pot fi de folos pentru reglarea ciclului menstrual, cum ar fi gălbenelele, salvia, crețișoara sau coada șoricelului. Acestea pot fi administrate simplu, sub formă de ceai (3 căni pe zi pe stomacul gol, deci câte una înainte de mesele principale). Înainte să apelezi la remedii naturale, mai ales dacă ai anumite boli și ești în tratamente medicamentoase, e bine să ceri sfatul medicului de familie, pentru a te asigura că plantele nu influențează negativ tratamentul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OASH - Ovulation calculator
https://www.womenshealth.gov/ovulation-calculator
Real-life insights on menstrual cycles and ovulation using big data
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7164578/
Studiul „Real-life insights on menstrual cycles and ovulation using big data”, apărut în Hum Reprod Open. 2020; 2020(2): hoaa011. doi: 10.1093/hropen/hoaa011, autori: I. Soumpasis, B. Grace, S. Johnson

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0