

Tensiunea arteriala normala ar putea masca hipertensiunea
Tensiunea arteriala normala ar putea masca hipertensiunea
Tensiunea arteriala normala ar putea masca hipertensiunea
In general, se crede ca anxietatea in cabinetul medicului conduce la cresterea tensiunii arteriale a pacientilor. Dar la unele persoane, se intampla exact contrariul: Tensiunea lor arteriala este normala in timpul consultatiei, dar crescuta in restul zilei.
Acest fenomen poarta denumirea de „hipertensiune mascata”. Cea mai buna modalitate de a o detecta este sa purtati un dispozitiv de monitorizare timp de 24 de ore, sustin cercetatorii.
Pentru acest nou studiu, aproape 900 de persoane sanatoase, de varsta mijlocie au facut exact acest lucru. Rezultatul: Aproape 16% dintre persoanele cu tensiune arteriala „normala” in spital au descoperit contrariul dupa monitorizare.
„In cazul persoanelor active care nu se trateaza pentru hipertensiune (tensiune arteriala crescuta), informatiile au aratat ca tensiunea arteriala monitorizata ambulatoriu este de obicei mai crescuta decat tensiunea arteriala masurata in spital” a spus liderul echipei de cercetare, Joseph Schwartz. Acesta este profesor de psihiatrie si sociologie la Universitatea Stony Brook, New York. „Este esential sa aflam ce trebuie sa facem pentru ca tensiunea arteriala masurata ambulatoriu sa scada” a spus acesta.
Tensiunea arteriala crescuta conduce la accidente vasculare cerebrale, insuficienta cardiaca, pierderea vederii si insuficienta renala. „Mii de persoane mor in fiecare an din cauza hipertensiunii” a precizat Schwartz. Tensiunea arteriala ambulatorie se masoara in timp ce va plimbati si va desfasurati activitatile normale. Este posibil ca rezultatele sa fie un indicator mai bun privind riscurile pentru sanatate decat tensiunea arteriala masurata in spital. Diferenta intre masuratori apare in general, la persoanele tinere, slabe. Studiile au aratat ca diferenta se reduce semnificativ dupa varsta de 60 de ani sau pe masura ce persoanele supraponderale devin obeze.
Dr. Gerald Fletcher, purtator de cuvant pentru American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii), a declarat ca desi ar putea fi benefic, nu este posibil sa se monitorizeze tensiunea arteriala a tuturor timp de 24 de ore. Dar daca aveti colesterolul marit, sunteti supraponderal sau aveti antecedente familiale de hipertensiune, ati putea beneficia de pe urma acestui tip de monitorizare daca tensiunea dvs. arteriala este normala in cabinetul medical, a precizat Fletcher. Acesta este si profesor de medicina la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.
Aceste noi constatari demonteaza ideea larg raspandita potrivit careia „tensiunea arteriala masurata ambulatoriu este in general, mai scazuta decat tensiunea arteriala masurata in spital” a adaugat Fletcher. Partial, acest mit a fost legat de ceea ce este cunoscut ca stresul indus „de halatul alb”. Cu alte cuvinte, este vorba despre anxietatea provocata de prezenta in cabinetul medical, care conduce la cresterea temporara semnificativa a tensiunii arteriale.
Pentru acest studiu, oamenii de stiinta au analizat trei masuratori ale tensiunii arteriale luate in timpul a trei consultatii dintr-un total de noua. Participantilor la studiu le-a fost monitorizata ambulatoriu tensiunea arteriala o singura data pe parcursul a 24 de ore, cu masuratori din jumatate in jumatate de ora. Pe parcursul monitorizarii, pacientii au purtat o manseta pe brat atasata la un dispozitiv care le-a inregistrat tensiunea arteriala.
Toti participantii erau angajati si nu luau medicamente pentru tensiunea arteriala. Varsta medie a fost de 45 de ani, iar in jur de 80% au fost caucazieni. Au fost excluse persoanele pensionate, in varsta pentru ca acestea erau mai predispuse la tensiune arteriala ridicata, dupa cum au tinut sa precizeze autorii studiului.
Tensiunea arteriala este alcatuita din doua componente. Primul, numit presiune sistolica, masoara presiunea exercitata asupra peretilor arteriali atunci cand inima se contracta. Al doilea, presiunea diastolica, masoara presiunea exercitata asupra peretilor arteriali intre doua contractii ale inimii. Tensiunea arteriala se exprima in milimetrii pe mercur (mm Hg).
Potrivit American Heart Association (Asociatiei Americane a Inimii, tensiunea arteriala normala ar trebui sa fie sub 120/80 mm Hg. Per total, studiul a aratat ca putin sub 16% dintre participantii cu masuratori normale in spital „sufereau de hipertensiune conform tensiunii arteriale medii masurata ambulatoriu” a precizat Schwartz.
In medie, studiul a aratat ca presiunea sistolica masurata ambulatoriu a fost cu 7 mm Hg mai mare decat tensiunea arteriala sistolica masurata in spital. Presiunea diastolica a fost cu 2 mm Hg mai mare pe parcursul monitorizarii de 24 de ore decat cea masurata in spital. La mai mult de o treime dintre participanti, presiunea sistolica masurata pe parcursul monitorizarii de o zi a fost cu 10 mm Hg mai mare decat cea masurata in spital. Aproximativ unul din 10 participanti au inregistrat o crestere similara si in ceea ce priveste tensiunea arteriala diastolica.
Tensiunea arteriala crescuta poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor, unui regim alimentar sanatos si sportului, a spus Fletcher. Cu toate acestea, persoanele cu hipertensiune nu stiu de cele mai multe ori ca sufera de aceasta afectiune, pentru ca de obicei, se simt bine. „Trebuie sa va monitorizati tensiunea arteriala” a spus Fletcher. „Astfel, se pot salva vieti, preveni atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale”.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock