Virusul hepatitic poate reveni dupa tratament?

Auzim din ce in ce mai des expresia “m-am vindecat de Hepatita C”, deja nu ne mai minunam de aceasta posibilitate, ci doar ne bucuram ca tratamentele pentru aceasta boala necrutatoare pana de curand, au fost în mod constant perfectionate, permitand eliminarea completa a virusului din organism.

Insa teama unui fost pacient de revenire a infectiei ramane o preocupare si il face sa ramana in legatura stransa cu medicii curanti pentru confirmarea periodica a statusului de om sanatos!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punctul de vedere al specialistilor, criteriul de referință al eficientei unui tratament impotriva hepatitei C il reprezinta un răspuns virologic susținut (RVS).

Pacientul este considerat vindecat de infectia cu virsul hepatitic C dacă încarcatura virală a persoanei este nedetectabila, la șase luni după administrarea ultimei doze de medicamente contra Hepatitei C. De regula acest raspuns se observa dupa adminitrarea terapiilor modern, interferon free. Obținerea unui răspuns virologic susținut înseamnă de principiu, ca medicamentul a eliminat toate urmele de hepatita C din organism.

Cu toate acestea, este posibila situatia ca un grup mic de virusuri, nedectabil si “ ascuns”,  sa reinceapa replicarea după încheierea tratamentului. Dacă acest lucru s-ar intâmpla s-ar petrece de regula, în termenul de șase luni. Prin urmare, standardul de definire a RVS este sase luni.

Capacitatea particulelor virale de hepatita C sa stea “ascunse” și să aștepte mai mult de o jumătate de an pentru a incepe replicarea este extrem de mica, dar spun medicii infectionisti, nu si imposibila.

RVS înseamnă că virusul va disparea permanent din organism, insa studiile au aratat ca, in cazul unei perioade de șase luni de RVS, recidiva apare la 1 pana la 2 la suta dintre pacienti. In ceea ce priveste revenirea hepatitei C după un an este chiar si mai rar semnalata, ceea ce confirma eficienta indiscutabila a noilor tipuri de terapii, adaptate genotipului virusurilor hepatitice.

Dupa un an fara virus, cotele de eradicare a hepatitei C si de permemantizare a starii de sanatate sunt considerate mult mai bune. De fapt, chiar medicii infectionisti curanti nu mai recomanda verificarea prezenței virusului hepatititic C dupa un an in care viremia a fost consecutiv, zero.

Evident toate aceste situatii imbucuratoare nu se aplica in cazul in care persoana se reinfecteaza, printr-o anumita conjuctura si astfel organismul este expus din nou la virus, pentru ca din pacate Hepatita C vindecata nu confera imunitate pentru restul vietii, asa cum ar fi hepatita A, oreionul sau rujeola.

Anticorpii formați în lupta impotriva hepatitei C nu au această caracteristică, asa ca, prin urmare, ei nu conferă imunitate viitoare împotriva hepatitei C si din pacate, pacientul o ia de la capat cu boala. Nu vorbim insa de recidiva, ci de reinfectare, ceea ce nu este imposibil daca pacinetul isi continua o viata si un comportament incarcate de risc din acest punct de vedere.

Asadar, dupa ce ati obținut un RVS, este important sa luati toate masurile împotriva oricarei situatii care v-ar reimbolnavi: folosirea de ace utilizate de altii pentru administrarea de droguri intravenoase, efectuarea de tatuaje in saloane ce nu respecta standarde de igiena si echipamente de unica folosinta, manichiura si pedichiura cu instrumente nesterilizate, folosite si de alte persoane, ori chiar folosirea de articole de îngrijire personală - periuță de dinți, aparate de ras, forfecute  apartinand unei persoane infectate, etc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atentie la comportamentul sexual cu risc ridicat, cu un partener infectat sau cu mai mulți parteneri necunoscuti.

 

Sursa foto; Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0