Totul despre transplantul de ficat

Transplantul de ficat consta in inlocuirea ficatului bolnav, care nu isi mai poate indeplini functiile, cu un ficat sanatos fie de la un donator decedat, fie de la o persoana in viata.

Cand e nevoie de transplantul de ficat

Transplantul de ficat este necesar atunci cand ficatul nu mai functioneaza asa cum trebuie. Insuficienta hepatica se poate petrece din cauza unei hepatite virale, din cauza unor substante ce ajung in organism sau din cauza unei infectii. Insuficienta hepatica cronica apare in urmatoarele situatii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

  • Colangita sclerozanta
  • Atrezie biliara
  • Alcoolism
  • Boala Wilson
  • Hemocromatoza
  • Deficit de alfa-1 antitripsina

Cum sunt selectati pacientii pentru un trasnplant de ficat

E nevoie de mai multi specialisti pentru a stabili daca un transplant de ficat este potrivit sau nu pentru un anumit pacient. Ehipa care alege candidatii pentru transplantul de ficat poate fi alcatuita din: hepatolog, chirurgi specializati in transplant, psihiatru, terapeut, anestezist.

Ce analize se fac inainte de a primi un transplant de ficat

In timpul evaluarii pacientilor, sunt necesare urmatoarele: dosarul medical complet al pacientului, rezultatele de la biopsia ficatului (punctia hepatica), radiografiile, precum si lista tratamentelor urmate de catre pacient. In afara de acestea, medicum va face si urmatoarele analize inainte de transplant:

  • CT (computer tomograf) pentru a obtine imagine ale ficatului astfel incat sa se stabileasca forma si amplasarea exacta a ficatului.
  • Ecografie Doppler pentru a vedea exact care este starea vaselor de sange de la nivelul ficatului.
  • Ecocardiograma pentru a verifica sanatatea inimii.
  • Analize ale plamanilor.
  • Analize de sange pentru verificarea grupei de sange, a capacitatii de coagulare a sangelui, dar si a statusului biochimic al acestuia.

 

 

Daca echipa de medici care iti evalueaza cazul considera ca esti un candidat activ pentru transplantul de ficat, numele tau va fi pus pe o lista de asteptare, in functie de grupa de sange, dar si de starea ta de sanatate. In functie de analizele de sange, fiecarui pacient i se atribuie un scor de prioritate. Persoanele cu scorul cel mai mare si cu insuficienta hepatica acuta au prioritate la transplant. Pe masura ce starea pacientului se inrautateste, scorul acestuia creste, la fel si sansele sale de a primi un transplant mai repede – astfel, pacientii cei mai bolnavi primesc primii transplantul.

Din pacate, niciodata nu se stie cat timp va astepta un pacient pentru transplantul de ficat sau daca il va primi in timp util.

De unde vine ficatul pentru transplant

Exista doua tipuri de donatori: in viata si decedati.

Donatorul in viata

Tranplantul de la un donator in viata este o optiune pentru unii pacienti cu afectiuni hepatice in stadiu final. Aceasta procedura presupune recoltarea unui segment de ficat de la donator si pastrarea acestuia intr-un  recipient care ii creeaza un mediu prielnic. Atat ficatul donatorului, cat si bucata de ficat recoltata de la acesta se vor regenera si in cateva saptamani vor ajunge la dimensiunile normale.

Donatorul, care poate fi o ruda de sange, sot, prieten sau pur si simplu un om dispus sa ajute, va fi evaluat cu atentie pentru ca riscurile la care este expus sa fie minime. Grupa sanguina si dimensiunile donatorului reprezinta factori critici in stabilirea compatibilitatii cu cel care primeste transplantul. Ideali sunt donatorii cu grupa AB0 si sub 60 de ani.

Donatorul decedat

In cazul transplantului de la donator decedat, donatorul poate fi victima unui accident ori a unei lovituri puternice la cap. Asadar, inima acestuia va bate in continuare, insa activitatea cerebrala este oprita. In aceasta situatie, donatorul este considerat decedat intrucat activitatea cerebrala nu va fi reluata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0