Stadiile Hepatitei C – Faza Acuta – simptome și evolutie

 

Faza acuta a hepatitei C poate fi de multe ori un termen neclar pentru ca se refera strict la cele 6 luni de la momentul infectarii si nu se refera la simptome sau la gradul de severitate al bolii.

Imediat dupa o persoana se infecteaza cu virusul hepatitei C, sistemul imunitar al organismului incepe sa reactioneze prin producerea de anticorpi.  Anticorpii hepatitei C devin detectabili in corpul unei persoane incepand de la 3 pana la 12 saptamani de la momentul infectarii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cei care suspecteaza ca ar fi putut fi infectati recent este bine sa astepte sa treaca aceasta perioada, numita si “fereastra”, pana la efectuarea testului. 

 

In cazul in care testul de anticorpi este pozitiv, un test de proteina C reactiva (PCR) va fi in masura sa ofere un rezultat mai precis iar cu cat persoana este diagnosticata mai repede si incepe tratamentul, cu atat mai sigur va elimina infectia. 

Odata ce o persoana este diagnosticata cu hepatita C, pasul urmator este sa efectueze teste de sange care masoara nivelurile anumitor proteine si enzime din ficat, pentru a determina daca acesta inca functioneaza intr-un mod corespunzator. Aceste teste sunt numite teste functionale hepatice (TFH).

 
 

In timpul fazei acute a infectiei, testul virusului sau anticorpilor poate fi pozitiv atunci cand va exista un nivel detectabil in organism. Testul enzimelor crescute poate fi pozitiv dupa ce virusul a inceput sa afecteze ficatul (perioada de incubatie).

Mai mult de 65% din oameni nu prezinta nici un semn vizibil sau simptom in timpul fazei acute. Chiar si atunci cand acestia experimenteaza simptome legate de hepatita C de cele mai multe ori nu sunt constienti de faptul ca sunt infectati pentru ca nu se prezinta la doctor, simptomele lor putand fi usor confundate cu simptome ale unor afectiuni usoare, pe termen scurt.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aproximativ 15-30% din persoanele infectate cu virusul hepattei C elimina virusul pe cont propriu (natural) inca din faza acuta a infectiei. Sistemele imunitare puternice elimina particulele virale si celulele infectate care circula in intregul sistem, iar virusul nu va mai fi detectabil. Odata ce corpul a eliminat infectia, virusul dispare. Insa anticorpii care indica faptul ca cineva a avut o infectie cu virusul hepatitei C vor ramane timp de mai multi ani in organism. Din pacate, acesti anticorpi nu protejeaza împotriva infectiilor ulterioare cu acest virus.

Factorii care cresc probabilitatea de eliminare a infectiei includ:

  • Varsta (cei tineri au sanse mai mari de eliminare a infectiei)
  • Sexul (femeile au o probabilitate mai mare de eliminare a infectiei)
  • Semnele vizibile si simptomele (persoanele care prezinta semen vizibile si simptome in perioada acuta au sanse mai mari de eliminare a infectiei)
  • Sistemul imunitar (cu cat sistemul imunitar este mai puternic cu atat sansele de eliminare a infectiei sunt mai mari)
  • Genotipul (ex: cei cu genotipul 3 au sanse mai mari de eliminare a infectiei decat cei cu genotipul 1)

Faza cronica a hepatitei C se considera a fi dupa trecerea perioadei de 6 luni in care o persoana poarta virusul. Acest fapt are loc in 70-85% dintre cazuri.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0