Ingalbenirea pielii, simptom al hepatitei

Un ficat nesanatos, care nu mai functioneaza asa cum ar trebui, nu poate distruge bilirubina in exces si astfel apare icterul. Bilirubina este pigmentul biliar care se formeaza in momentul degradarii hemoglobinei.

Afectiunile hepatice, tratamentul cu anumite medicamente precum si consumul de alcool pot cauza ingalbenirea pielii. Icterul nu este o afectiune, ci un simptom al unei probleme hepatice, a vezicii biliare ori a pancreasului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se manifesta icterul

Culoarea galbena pe care o capata pielea, dar si ochii, sunt specifice icterului. In cazurile mai grave, partea alba a ochilor poate deveni chiar maro sau portocalie. Urina inchisa la culoare si scaunele decolorate pot aparea, de asemenea, odata cu icterul.

Daca hepatita virala este de vina pentru declansarea icterului, atunci pot aparea si simptome asociate precum oboseala, greata si varsaturile.

Este important de mentionat ca e vorba despre icter numai atunci cand atat pielea, cat si ochii capata o nuanta galbena, altfel, daca este vrba doar despre ingalbenirea pielii, este posibil sa fie vorba despre exces de betacaroten in organism. Betacarotenul este un antioxidant care se regaseste in morcovi, dovleac si cartof dulce si excesul acestuia in organism poate pigmenta pielea.

Cauzele care declanseaza icterul

Celulele rosii batrane sunt distruse si, in momentul distrugerii acestora, se produce bilirubina, un pigment de culoare galbena. In momentul in care ficatul este bolnav, nu mai este capabil sa metabolizeze bilirubina asa cum ar trebui si apare icterul.

 

 

Ce afectiuni tradeaza icterul

Ingalbenirea pielii poate trada o serie de afectiuni, majoritatea hepatice – iata despre ce este vorba:

  • Infectie la nivelul ficatului
  • Cancer la ficat
  • Ciroza
  • Calculi biliari
  • Hepatita
  • Cancer pancreatic
  • Paraziti la nivelul ficatului
  • Afectiuni ale sangelui precum anemie hemolitica
  • Supradoza de medicmente precum cele pe baza de acetaminofen
  • Abuz de bauturi alcoolice

Icterul este, de asemenea, frecvent in randul nou nascutilor, in special in cazul celor nascuti prematur. Ficatul bebelusilor nu este dezvoltat in totalitate asa ca nu poate metaboliza bilirubina in exces.

Icterul si hepatita

Icterul este o afectiune cauzata de nefunctionarea ficatului. Asadar, icterul poate fi declansat de instalarea hepatitei, care cauzeaza inflamarea ficatului. Virusul hepatic patruns in ficat il impiedica pe acesta sa functioneze asa cum ar trebui si astfel poate aparea si icterul.

Medicul este cel in masura sa spuna daca icterul este cauzat de hepatita virala ori daca exista o alta cauza pentru ingalbenirea pielii si a albului ochilor.

Pacientului cu icter i se vor face o serie de analize pentru depistarea hepatitei.

Ingalbenirea pielii si a ochilor insa nu sunt semnele clare ale hepatitei intrucat, in multe cazuri de hepatita virala acuta, icterul nu se manifesta.

Tratament icter

Icterul este tratat prin rezolvarea afectiunii de baza, care a declansat excesul de bilirubina si incapacitatea ficatului de a o metaboliza.

In cazul in care este vorba despre o forma de hepatita acuta virala, pacientul nu va avea nevoie de tratament pentru ca organismul va elimina virusul pe cont propriu, iar atunci icterul se va vindeca de la sine.

Fototerapia este o metoda eficienta in tratarea icterului moderat, in tip ce in cazurile severe de icter este necesara o transfuzie de sange pentru eliminarea bilirubinei din organism.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0