Hepatita C si sistemul imunitar

Hepatita C este o infectie cronica a ficatului, care poate cauza, in timp, atat ciroza, cat si cancer la ficat (n.r. carcinom hepatocelular). Virusul hepatic C se transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane infectate deja.

Ineficienta sistemului imunitar atunci cand vine vorba despre eliminarea virusului hepatic C nu este pe deplin inteleasa de catre oamenii de stiinta. Cu toate ca in majoritatea cazurilor de hepatita C sistemul imunitar nu are nicio putere, in 20% -30% dintre cazuri, acelasi sistem imunitar este capabil sa elimine in mod spontan virusul C, tratand infectia in timpul fazei acute. Faza acuta este perioada de 6 luni de dupa infectare si, daca virusul nu este eliminat in aceasta faza, hepatita C sevine cronica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu cat oamenii de stiinta vor intelege mai bine cum functioneaza sistemul imunitar in cazul pacientilor cu hepatita C, cu atat mai mult vor progresa cercetarile privind vaccinul care ar putea preveni aceasta afectiune. La acest moment nu exista un vaccin impotriva virusului hepatic C.

Oamenii de stiinta au descoperit ca virusul hepatic C este programat sa isi schimbe forma in doua feluri, in doua zone ale corpului diferite. Materialul genetic atacat de celulele imunologice evolueaza astfel incat sa slabeasca sistemul imunitar, in timp ce materialul genetic  din alte zone revine la forma sa originala, la codul genetic. Aceasta transformare dualata a virusului C face din acesta un virus extrem de greu de distrus de catre sistemul imunitar. In timpul acestor doua atacuri concomintente, sistemul imunitar este slabit si devine ineficient in fata virusului hepatic C. Atunci cand pericolul de a fi eliminat trece, virusul C revine la forma sa originala. Pentru a iti ajuta sistemul imunitar sa faca fata situatiei este indicat sa il fotifici, oferindu-i astfel o mana de ajutor.

Exista si o veste buna insa. Oamenii de stiinta au reusit sa identifice lantul de aminoacizi ai virusului C, adica codul sau genetic ancestral. Asta inseamna ca specialistii au un punct de plecare in dezvoltarea unui vaccin anti-hepatita C.

 

 

Mentinerea unui sistem imunitar puternic este importanta in orice situatie, insa in special daca ai contractat virusul hepatic C si vrei sa ajuti organismul sa il elimine in faza acuta. Iata ce poti face pentru a-ti fortifica sistemul imunitar:

  • Dormi suficient – sistemul imunitar se reface in timpul somnului
  • Spala-ti mainile – mentinerea curata a mainilor reduce stresul pe care il pui asupra sistemului imunitar, reducand numarul de microbi cu care trebuie sa se lupte in mod constant
  • Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata – vitaminele, mineralele si nutrientii care provin din mancare fortifica sistemul imunitar. Evita zaharul si alimentele procesate, care suprima celulele imunologice
  • Evita toxinele – alcoolul, tigarile, substantele chimice si poluarea ar trebui evitate intrucat toxinele incetinesc sistemul imunitar. Un detoxifiant pe baza de plante pentru ficatul tau nu ar strica, insa consulta-te, inainte de a administra un asemenea produs, cu medicul tau
  • Redu stresul la care te expui – stresul elibereaza hormoni care slabesc sistemul imunitar asa ca fa tot ce iti sta in puteri pentru a reduce stresul la care te expui zilnic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0