Hepatita C nu este un stigmat

Bolile infecțioase sunt văzute în societatea modernă ca un pericol, și pe bună dreptate. Însă majoritatea dintre noi greșim atunci când marginalizăm persoanele bolnave, fiindcă în cele mai multe dintre cazuri afecțiunea nu se transmite prin contactul direct.

Practic, pe noi nu ne afectează că o colegă de serviciu suferă de o afecțiune care se poate transmite doar prin sânge sau contact sexual, și nu prin obiecte contaminate, mâncare sau băutură.

Efectele negative ale acestei atitudini sunt resimțite în special de către persoanele bolnave, care pe lângă primirea unui diagnostic deloc fericit, se luptă și cu respingerea de către societate, prieteni și chiar familie.

Bolnavii de Hepatita C și efectul psihologic al diagnosticului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși în stadii incipiente poate fi chiar și 100% vindecată, Hepatita C este un diagnostic pe care nimeni nu dorește să îl audă. Pe lângă faptul că se poate agrava devenind o boală cronică și că poate avea complicații severe, Hepatita C reprezintă și o schimbare a stilului de viață.

Pragul psihologic al unui astfel de diagnostic se trece doar cu ajutorul celor dragi, care susțin pacientul pe tot parcursul tratamentului. Acesta se poate lovi de atitudini respingătoare în grupul de prieteni, la școală, serviciu, și au existat chiar și cazuri grave în care persoana bolnavă și-a pierdut locul de muncă.

Informarea și comunicarea sunt esențiale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Esențial este să discutăm despre boala noastră cu toate persoanele cunoscute, cât mai repede după aflarea diagnosticului. Includem aici familia, prietenii, colegii, dar și persoanele cu care am avut relații sexuale în trecut, și care ar trebui să se testeze. Cei care ar fi putut să fie infectați în urma unei sarcini, a contactului sexual sau a folosirii unor obiecte care provoacă sângerări, se testează obligatoriu de Hepatită C

Chiar dacă avem prieteni sau cunoscuți care nu ar fi avut cum să ia afecțiunea de la noi, este important să îi anunțăm și să purtăm cu ei o discuție deschisă, în timpul căreia să ne poată adresa orice întrebare. Acest lucru îi va ajuta să înțeleagă exact care sunt pericolele și ce va presupune viața voastră în continuare și va reduce riscul unei atitudini respingătoare, fără motive relevante.

Sinceritatea vă va ajuta atât pe voi cât și pe cei dragi vouă să acceptați diagnosticul, să vă informați corect și complet și să mențineți relațiile construite de-a lungul anilor fără ca acestea să fie afectate. Hepatita C este o afecțiune cu care se poate trăi o viață lungă și liniștită, atât timp cât pacientul este sub continuă supraveghere.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0