De ce și cum să îi anunți pe cei dragi ca suferi de Hepatita C

Mulți pacienți recunosc faptul că unul dintre primele gânduri care încolțesc, după aflarea diagnosticului, este legat de cei din jurul lor: cum vor primi vestea, cum vor fi percepuți. Ajutorul moral este extrem de important, prin urmare trebuie să îi aduceți pe toți cei dragi în aceeași echipă cu dumneavoastră. Izolarea și ascunderea diagnosticului nu doar că nu sunt o soluție, dar nu vor face decât să înrăutățească relațiile și starea dumneavoastră de spirit.

Cadrul perfect pentru o discuție relaxată

Discuția nu trebuie să fie dramatică, într-un cadru sumbru, și nu anunțați înainte că doriți să vorbiți despre ceva important. Le veți induce astfel interlocutorilor în subconștient ideea că orice urmează să audă este mult mai grav decât pare. Invitați-I la o cină sau la o după-amiază relaxantă pe terasă. Apoi discutați deschis, cu calm, și rugați-I să vă ofere timp pentru toate informațiile pe care doriți să le transmiteți.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Această discuție trebuie să aibă loc obligatoriu după ce v-ați informat suficient, pentru a putea transmite mai departe ce ați aflat. Altfel riscați ca interlocutorii să plece de la întâlnire alarmați și să se informeze incorrect din surse îndoielnice, pentru ca mai apoi să perceapă toată situația greșit.

Spuneți-le cum se transmite Hepatita C

Principalul motiv al stigmatizării este faptul că prietenii sau cunoscuții se tem că ar putea fi și ei infectați. De aceea este esențial să le spuneți că Hepatita C nu se transmite prin simpla atingere, dacă vă îmbrățișați sau desfășurați anumite activități recreative împreună.

Riscul îl reprezintă doar contactul cu sângele, ceea ce implică doar o atenție sporită dacă există răni deschise pe piele, în cavitatea bucală sau pe organele genitale. Iar acest lucru poate fi ținut ușor sub control prin evitarea folosirii în comun a anumitor obiecte de igienă personală și prin protejarea rănilor cu plasturi sau fașe sterile.

Deși va fi necesară o atenție suplimentară, majoritatea activităților pe care le desfășurați împreună, ca familie sau grup de prieteni, nu vor fi afectate.

Nu vă temeți să cereți ajutor

Dacă vă sfătuiam anterior să nu prezentați situația într-un mod sumbru, pentru a le insufla și celor din jurul dumneavoastră optimism, nu trebuie să evitați să le cereți ajutorul. Fie că aveți nevoie de un sfat, de un însoțitor pentru o vizită medicală, familia și prietenii vă vor fi cu siguranță aproape, dacă prezentați situația corect și pozitiv.

Îi puteți ruga și să își adapteze meniul pentru dumneavoastră dacă vă invită în vizită, să vă ofere alternative pentru băuturile alcoolice, să iasă cu dumneavoastră la plimbări prin parc. Ca orice altă afecțiune cronică, cum sunt și diabetul sau bolile cardiovasculare, și Hepatita C va implica anumite modificări ale stilului de viață, însă ele nu trebuie să pară neputințe sau obligații, ci schimbări normale, care vă vor ajuta să duceți o viață similară cu cea de dinainte de aflarea diagnosticului.

Testarea membrilor familiei

După diagnosticarea cu hepatită C a unuia dintre membrii familiei, este obligatoriu ca toate persoanele cu care intră în contact fizic intim (prin contact sexual, utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală, etc.) să se testeze pentru virusul hepatitic C.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Proiect realizat in colaborare cu 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0