Ai hepatita C? Iata 5 trucuri care iti asigura un somn odihnitor

Lipsa unui somn odihnitor afecteaza calitatea vietii. Din pacate, pacientii care sufera de hepatita C sunt predispusi la tulburari ale somnului. Si pentru ca medicamentele care induc starea de somnolenta nu sunt indicate pentru ca pot afecta ficatul, metodele naturale ar trebui folosite pentru reglarea somnului.

Somnul este esential, mai ales pentru pacientii care sufera de o boala cronica precum hepatia. Regenerarea celulara se petrece, in mare parte, in timpul somnului, asa ca este vital sa beneficiezi de odihna. Celulele hepatice care se inflameaza pe timpul zilei, au sansa de a fi “reparate” sau inlocuite in timpul orelor de somn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lipsa somnului favorizeaza si aparitia inflamatiei in organism, iar pentru un pacient diagnosticat cu hepatita C inflamatia nu va face altceva decat sa ii agraveze problemele de la nivelul ficatului.

 

5 trucuri pentru un somn odihnitor

Evita stimulentele – cu cateva ore inainte de culcare, evita stimulentele pentru creier precum cofeina si alcoolul. De asemenea, ideal ar fi sa renunti la mesele copioase inainte de culcare, pentru ca digestia ingreunata iti va tulbura somnul. Si lumina albastra emanata de ecranul televizorului este considerata stimulent pentru creier asa ca evita sa adormi uitandu-te la televizor. Mai degraba, citeste o carte.

Asigura-te ca in dormitor este intuneric – studiile au dovedit ca, daca dormi intr-o incapere luminata, glandele suprarenale secreta cortizol (n.r. hormonul stresului), care impiedica organismul sa se relaxeze si sa se odihneasca asa cum ar trebui. Asadar, trage draperiile si renunta la lampa de veghe.

Elimina sursele de lumina albastra – sursele de lumina albastra iti afecteaza somnul asa ca nu intra in dormitor cu gadgeturi precum tableta, telefonul ori laptop-ul. Lumina albastra inhiba productia de melatonina, adica a hormonului care ne regleaza somnul.

Creeaza-ti o rutina a relaxarii – formandu-ti o rutina pe care sa o respecti in fiecare seara, vei reusi sa iti induci starea de relaxare imediat ce intri in dormitor. Meditatia ghidata, rugaciunile sau cititul inainte de culcare sunt tehnici de relaxare care iti pot fi de folos. O alta tehnica de relaxare eficienta este cea prin care, stand intins in pat, incordezi pe rand fiecare grupa de muschi a corpului, relaxand-o apoi total. Dupa ce vei detensiona astfel intreg corpul, somnul va veni fara probleme.

Bineinteles, si respiratia abdominala, cunoscuta si sub denumirea de respiratia diafragmatica sau yoghina, te ajuta sa te relaxezi inainte de culcare si nu numai. Intinde-te in pat, plaseaza-ti o mana pe abdomen si umfla-ti abdomenul de aer atunci cand inspiri, iar cand expiri asigura-te ca abdomenul se retrage.  Aceasta tehnica de respiratie oxigeneaza tot corpul, relaxeaza si pregateste creierul pentru somn.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Foloseste ceaiurile pe baza de plante – unele ceaiuri din plante induc relaxarea si te ajuta sa adormi. Spre exemplu, ceaiul de musetel, dar si cel ce valeriana sunt benefice atunci cand vine vorba despre inducerea somnolentei. Fa-ti un obicei din a consuma ceaiul in fiecare seara, la aceeasi ora. Astfel, creierul va crea o conexiune intre consumul de ceai si instalarea somnului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0