De ce nu exista (inca) vaccin impotriva hepatitei C

Hepatita C este singurul tip de hepatita care nu poate fi prevenit prin vaccinare. Cu toate ca impotriva hepatitei A si B exista vaccin, hepatita C nu poate fi, din pacate, prevenita prin vaccinare.

Cu toate ca pe piata nu exista niciun vaccin impotriva hepatitei C la acest moment, exista cateva variante de vaccin pentru imunizarea impotriva virusului C, care sunt insa inca in faza de testare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Eforturile oamenilor de stiinta de a dezvolta un vaccin pentru prevenirea hepatitei C dureaza de mai bine de 25 de ani, atunci cand virusul a fost identificat. De atunci, cercetatorii au dezvoltat si apoi au testat pe animale mai bine de 20 de variante de vaccin anti-hepatita C. Cateva dintre aceste vaccinuri au fost testate si pe oameni, in cadrul unor studii restranse.

Exista, la acest moment, un vaccin experimental care este testat de catre specialisti. Pentru testarea eficacitatii acestui vaccin experimental impotriva hepatitei C se fac doua tipuri de teste clinice:

  • Testarea terapeutica a vaccinului – acest studiu este facut pe un esantion alcatuit din pacienti care sunt deja infectati cu virusul hepatitei C, si care au dezvoltat forma cronica a acestei afectiuni hepatice. Scopul acestui tip de studiu este de a determina daca un vaccin este sau nu sigur pentru pacienti, dar si daca este eficient in estomparea actiunii virusului hepatitei C. Testarea terapeutica pentru vaccinul anti-hepatita C experimental se incheie in anul 2020.
  • Testarea profilactica (preventiva) a vaccinului  - acest tip de testare se realizeaza pe un esantion alcatuit din persoane care prezinta risc de infectare crescut. Scopul studiilor profilactice este acela de a descoperi daca vaccinul este sigur pentru pacient, dar si daca este eficient in prevenirea infectarii cu virusul hepatic C. 

Daca la ambele tipuri de testari vaccinul experimental inregistreaza rezultate bune, studii mai ample vor fi necesare pentru confirmarea eficacitatii acestuia.

De ce se descopera atat de greu un vaccin pentru hepatita C

Daca pentru hepatita A si B exista vaccin de multi ani deja, in cazul vaccinului impotriva hepatitei C lucrurile evolueaza mai incet din mai multe cauze.

In primul rand, virusul hepatitei C are o serie de caracteristici unice. Acesta apare in 6 forme genetice distincte (genotipuri), care la randul lor au mai multe subtipuri – in jur de 50 au fost identificate deja.

In functie de zona geografica, predomina un anumit genotip, ceea ce inseamna ca un vaccin eficient la nivel global ar trebui sa protejeze impotriva tuturor tipurilor si subtipurilor virusului hepatitei C.

Un alt motiv pentru care cercetarile in acest domeniu se desfasoara destul de lent consta in faptul ca foarte putine animale au de-a face cu infectia cu hepatita C, ceea ce inseamna ca testarile pe animale nu sunt deloc o varianta de testare la indemana. Virusul hepatitei C poate infecta cimpanzeii, iar infectia la aceste animale este similara cu cea care apare la oameni. Din motive ce tin de etica si costuri financiare insa, cercetarile medicale pe cimpanzei sunt limitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0