Vaccinarea: ce rol are in tratamentul melanomului?

Vaccinarea are ca scop inducerea unei imunitati active impotriva celulelor neoplazice de la nivelul tumorii. Vaccinarea in melanom nu are ca scop preventia bolii (cum se intampla pentru bolile infectioase), ci tratamentul acesteia.

 

Vaccinul pentru cancerul de piele este, de fapt, un tip de terapie biologica. O asemenea terapie foloseste substantele naturale ale organismului ori medicamente care blocheaza aceste substante, astfel incat sa vindece cancerul.

In ultimii ani, au fost incercate mai multe tipuri de vaccin anti-melanom la pacienti cu melanom metastatic, fara a se obtine o eficacitate semnificativa. Cele create pana acum au fost utilizate la un numar mic de pacienti, si fara efecte spectaculoase. Vaccinurile nu fac parte din terapiile folosite in tratarea melanomului, eficacitatea acestora nefiind inca dovedita de studiile facute. Unii pacienti pot fi tratati prin vaccinare, daca aleg sa faca parte din studii.

 

Oamenii de stiinta incearca sa dezvolte doua tipuri de vaccinuri pentru tratarea melanomului. Un tip ar fi acela folosit la pacientii cu melanom care s-a imprastiat catre alte zone din organism, avand metastaze, iar al doilea le-ar fi dedicat pacientilor care au fost vindecati de melanom, insa prezinta risc de revenire a cancerului, celulele ajungand deja la nodulii limfatici.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vaccinurile contin parti din celula pigmentara maligna (melanocitul malign) asociate cu substante care sa creasca imunitatea organismului. Introducand in organism aceste parti din celulele maligne, se urmareste stimularea imunitatii pentru a lupta impotriva lor si, prin consecinta, si impotriva melanomului existent deja. Astfel, se poate obtine distrugerea tumorii principale si a metastazelor de la nivelul organelor, dar si a metastazelor subclinice. Printre moleculele pentru care a fost creat un vaccin se numara anumite peptide (exemplu: gp100) si acizi nucleici.

Cercetatorii cauta in continuare vaccinuri care sa fie eficace. Avand in vedere heterogenitatea genetica a tumorilor tip melanom, este putin probabil ca va fi gasit un vaccin care sa functioneze pentru toate aceste subclase de boala. Cel mai probabil, fiecare subtip de melanom va beneficia de o molecula specifica ce va trebui administrata pentru a obtine rezultate.

 

 

Un potential vaccin pentru cancer este conceput astfel incat sa stimuleze activitatea sistemului imunitar, determinandu-l sa lupte impotriva cancerului. Sistemul imunitar actioneaza prin producerea unor anticorpi speciali – denumiti antogeni – care se regasesc in celulele melanomului.

Spre deosebire de alte tipuri de vaccin (cum ar fi vaccinul antigripal sau vaccinul impotriva hepatitei B), vaccinul pentru melanom nu are rolul de a preveni, efectiv, melanomul. Acesta este folosit, mai degraba, la pacientii care au fost deja tratati pe cale chirurgicala de melanom.

Vaccinurile pentru melanom necesita cercetare suplimentara. Momentan, acestea nu pot fi folosite in tratarea cancerului de piele.

 

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0