Tratamente locale (creme si geluri) pentru artroza

Principalele obiective ale tratamentului artrozei de la nivelul genunchiului (și nu numai) sunt calmarea durerii și recăpătarea mobilității articulației. Planul de tratament poate include mai multe măsuri, printre care și aplicarea locală a unor creme și geluri, menite să atenueze durerea.

Așa că astăzi ne-am propus să îți explicăm cum funcționează aceste produse și dacă pot ele să calmeze durerea în cazul osteoartritei, așa cum mai este numită artroza.

Colegiul American de Reumatologie recomandă un analgezic topic ca prim tratament pentru durerea de artroză, în special în cazul celei de la nivelul genunchilor. Iar autorii unei revizuiri sistematice din 2021 și a unei meta-analize publicată în The Physician and Sportsmedicine concluzionează că acesta ar trebui să fie recomandat pacienților ca un tratament conservator de primă linie pentru artroza genunchiului 1.

Potrivit acestei meta-analize, ketoprofenul se numără printre cele mai riguros studiate antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) topice în tratamentul osteoartritei a genunchiului, care a demonstrat cea mai semnificativă reducere a durerii și îmbunătățirea mobilității. Ibuprofenul a fost eficient pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției fizice, dar sunt necesare mai multe studii pentru a face o comparație sigură în privința eficacității.  
 

Ce sunt medicamentele cu administrare topică

În timp ce analgezicele topice nu sunt un remediu pentru artrită, persoanele cu simptome minore - sau care suferă de dureri care provin de la articulațiile superficiale din apropierea pielii, cum ar fi genunchii, gleznele sau mâinile - pot experimenta o ușurare temporară după utilizarea acestor produse.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

 
Medicamentele pentru durere cu administrare topică (adică aplicate local, extern) sunt absorbite de pielea ta. Cele mai întâlnite tipuri sunt cremele sau gelurile pe care le aplici și le fricționezi pe pielea din zona articulațiilor dureroase. Unele medicamente sunt disponibile sub formă de spray sau sub formă de plasture care se lipește pe pielea ta.

Ratele de absorbție depind de mulți factori, inclusiv tipul de medicament folosit și de fiziologia pacientului.

Unele produse topice pentru calmarea durerii sunt mai eficiente pentru articulațiile dureroase situate aproape de piele, cum ar fi degetele și genunchii, spre deosebire de articulațiile mai profunde, cum ar fi partea inferioară a spatelui și șoldurile.

Ingredientele active pot pătrunde în fluxul sangvin. Chiar și produsele fără prescripție medicală, care sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor, pot produce efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente.
 
Deoarece ingredientele active sunt absorbite prin piele, majoritatea medicamentelor locale pentru durere sunt recomandate a fi folosite (pentru o eficiență maximă) pe articulațiile care sunt aproape de suprafața pielii, cum ar fi articulațiile mâinilor și genunchilor.

Indicat ar fi ca pacienții să poarte mănuși de latex atunci când aplică medicamente topice pentru a evita absorbția nedorită și excesivă a medicamentelor (cu excepția cazului în care durerea articulară care este tratată este la nivelul mâinilor).

Ce tipuri de ingrediente sunt folosite?

Este ușor să te simți copleșit de numărul de creme, balsamuri, geluri, plasturi și spray-uri topice disponibile pentru a trata durerea provocată de artroză. De aceea, este important să cunoști care sunt ingredientelor active ale acestor produse pentru a le alege pe cele potrivite ție.

Printre ingredientele active din medicamentele pentru durere, cu aplicare locală, care se eliberează fară prescripție medicala, se numără:

Antiiritanți

Antiiritanții topici nu tratează durerea de artrită; în schimb, încearcă să schimbe modul în care este percepută durerea provocată de artroză. Când sunt aplicați, antiiritanții irită pielea și creează o senzație temporară de cald și/sau rece. Aceste senzații pot întrerupe semnalele de durere către creier. În esență, distrag atenția creierului de la durere.

Mentolul, eucaliptul, camforul sunt antiiritanți topici. Unele produse conțin mai mult de un ingredient antiiritant. Antiiritanții pot oferi o ușurare modestă a durerii, dar nu sunt considerați eficienți pentru ameliorarea durerii severe.

Printre potențiale efecte secundare ale acestora se numără mirosul puternic și iritația locală a pielii.

Capsaicina 

Această substanță provoacă senzația ca de arsură pe care o asociezi cu ardeii iuți. Cremele cu capsaicină "golesc" celulele tale nervoase de o substanță chimică importantă pentru transmiterea semnalelor de durere. Capsaicina este eficientă dacă este utilizată de mai multe ori pe zi. Ar putea dura până la două săptămâni pentru a simți o calmare a durerii.

Înainte de aplicare, pacienții ar trebui să testeze produsul pe o mică zonă de piele, deoarece senzația de arsură este neplăcută pentru unii oameni. Spălarea riguroasă a mâinilor după aplicarea capsaicinei este vitală. De altfel, evitați contactul cu ochii sau gura.

În timp, tratamentele locale cu capsaicină pot să-și piardă din eficiență în rândul pacienților cu artroză. Acest efect de scădere a eficienței apare din cauza leziunilor țesutului nervos asociate cu utilizarea pe termen lung a capsaicinei.

Salicilați

Salicilații topici pot ajuta la reducerea durerii acute temporare, dar este mai puțin clar dacă reduc sau nu eficient durerea provocată de artrita cronică.

Spre deosebire de antiiritanți, salicilații pot fi fără miros. Salicilații sunt adesea utilizați în combinație cu antiiritanți

Printre posibilele efecte secundare ale salicilaților se numără alergia, dacă pacientul este sensibil sau alergic la acidul acetilsalicilic, sau dacă ia un medicament care ar putea interacționa cu salicilații, cum ar fi warfarina.

Lidocaina

Lidocaina este un agent de amorțeală topic care întrerupe semnalele de durere către creier. Se vinde în diferite forme și concentrații pentru a trata orice, de la arsuri solare și hemoroizi la dureri musculare și artrită. Dozele mai concentrate de lidocaină sunt disponibile pe bază de rețetă.

Când sunt folosite produse pe bază de lidocaină, este important ca pacientul să respecte indicațiile producătorului. Dacă prea multă lidocaină este absorbită prin piele, pacientul poate prezenta reacții adverse grave, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii.

Majoritatea producătorilor descurajează utilizarea produselor topice pentru ameliorarea durerii, inclusiv lidocaina, cu o compresă fierbinte sau rece. Aceste produse pot modifica percepția oamenilor despre căldură și frig, iar o persoană se poate arde sau își poate răni pielea fără să vrea cu o compresă fierbinte sau rece.

Cât de bine funcționează aceste tratamente locale?

Există opinii diferite în privința eficienței tratamentelor locale pentru durere, eliberate fară prescripție medicala. În vreme ce mulți pacienți spun că aceste produse îi ajuta și le calmează durerea cauzată de artroză, cercetările științifice scot la iveală doar beneficii modeste. Unele produse funcționează doar puțin mai bine sau aproape la fel ca o substanță placebo în ceea ce privește calmarea durerii cauzate de artroză. 

Capsaicina ar putea fi mai eficientă atunci când este utilizată împreună cu alte tratamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.

Ce trebuie să reții despre tratamentele locale

Medicamentele antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) reduc atât durerea, cât și inflamația. Unele antiinflamatoare nesteroidiene sunt disponibile și sub formă de creme, geluri sau plasturi care pot fi aplicate pe anumite articulații.

Unguentele cu acțiune contra agenților iritanți sunt creme sau alifii ce conțin mentol sau capsaicină, ingredientul care face ca ardeii iuți să aibă acest gust inconfundabil. Aplicarea acestora pe pielea de deasupra unei articulații dureroase poate ajusta semnalele de durere din articulație și poate reduce acea durere.

Poți apela și la terapii alternative

Unele terapii alternative care ar putea fi eficiente includ cremele cu aplicare topică (ce conțin capsaicină), menționate mai sus, acupunctura sau suplimentele nutritive, inclusiv cele cu glucozamina și condroitina.

Majoritatea pacienților aplică produse topice pentru calmarea durerii în combinație cu alte tratamente, cum ar fi exercițiile de kinetoterapie sau masajul. Această abordare pe mai multe direcții poate maximiza ameliorarea durerii. De exemplu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu artrită la nivelul mâinii s-au confruntat cu o ameliorare a durerii după ce au folosit tratamente topice împreună cu masajul mâinilor.

Nu utiliza comprese reci și fierbinți cu cremele și gelurile topice

Pacienții cu dureri de artrită sunt adesea sfătuiți să folosească comprese calde și reci, dar compresele nu trebuie utilizate în același timp cu medicamentele topice. Unele medicamente topice pot modifica percepția la frig și căldură, iar persoanele care folosesc comprese își pot arde sau deteriora pielea fără să dorească. În plus, compresele calde și reci pot modifica rata la care medicamentele sunt absorbite prin piele.

Tratamente locale pentru artroză - efecte adverse posibile și interacțiuni medicamentoase

Cel mai frecvent efect secundar al tratamentelor topice este pielea uscată la locul de aplicare. 

Medicamentul topic cu diclofenac are absorbție locală, la locul articulației dureroase, dar pătrunde și în fluxul sangvin. De aceea,  produsele topice cu diclofenac:

  • Pot prezenta efecte secundare gastrointestinale, deși aceste efecte secundare tind să fie mai puțin frecvente decât în ​​cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene orale.
  • Interacționează cu medicamente orale, cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene orale, acidul acetilsalicilic, anticoagulante (de exemplu, warfarină).
  • Nu sunt recomandate persoanelor care au trei sau mai multe articulații dureroase. Aplicarea medicamentelor pe mai multe articulații poate duce la absorbția excesivă a medicamentelor prin piele. Pentru aceste persoane, medicamentele orale pot fi mai potrivite.

În plus, cremele și gelurile pentru artroză pot prezenta și alte riscuri potențiale. De exemplu, FDA avertizează că unele dintre acestea prezintă un risc potențial pentru ficat și sfătuiește pacienții să discute cu medicul dacă au probleme cu ficatul înainte de a utiliza produsele cu diclofenac. 

Pentru a reduce riscul de reacții adverse și interacțiuni, pacienții trebuie să discute întotdeauna cu medicul curant despre medicamentele și suplimentele pe care le iau în prezent.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul„Topical nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the treatment of knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis”, Phys Sportsmed. 2021 Nov;49(4):381-391., Dylan G Wolff, Christy Christophersen, Symone M Brown, Mary K Mulcahey
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33554694/
Arthritis Foundation - Topical NSAIDs Offer Joint Pain Relief 
https://www.arthritis.org/drug-guide/medication-topics/topical-nsaids-offer-joint-pain-relief
Arthritis Foundation - Topical Treatments for Arthritis Pain
https://www.arthritis.org/drug-guide/medication-topics/topicals


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0