Recuperarea dupa protezarea genunchiului: sfaturi pentru apartinatori

In cazul in care o persoana draga tie - fie ca vorbim de un parinte, unul dintre bunici sau o ruda apropiata - a suferit o interventie chirurgicala de inlocuire a genunchiului (protezare), este foarte important sa stii ce ai de facut in perioada urmatoare, cea de recuperare. Asa ca in acest articol am inclus cateva recomandari pentru apartinatorii pacientilor cu gonartroza, care au trecut cu bine de operatia la genunchi.

Pentru multi pacienti, primele cateva zile petrecute acasa, dupa operatia de inlocuire a genunchiului, sunt cele mai dificile. Asa ca trebuie sa fii pregatit daca ai in grija un astfel de pacient. Cel mai probabil, persoana pe care o ingrijesti va fi obosita si va avea dureri. Este posibil sa fie speriata sau sa acumuleze frustrari, deoarece ii este greu sa se descurce si sa faca lucrurile pe cont propriu.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Este important sa ai rabdare cu persoana draga tie, fie ca este unul dintre parintii, unul dintre bunici sau o alta ruda apropiata, pe masura ce te adaptezi la noul tau rol, cel de apartinator.

Incepe cu lucrurile de baza de care pacientul cu gonartroza poate avea nevoie

Pregateste locuinta din timp, pentru a te asigura ca cel drag va avea o recuperare lipsita de griji. De pilda, este bine sa ii pregatesti camera si sa ii aduci aici orice lucru de care s-ar putea sa aiba nevoie in perioada urmatoare: perne pentru a-si ridica piciorul, plosca (daca persoana are nevoie de ea pentru nevoile fiziologice), un pat care sa nu fie situat la o distanta nici prea mare, nici prea mica fata de podea, comprese cu gheata pentru genunchi, un telefon mobil cu un incarcator, medicamente pe care sa i le lasi la indemana (sa fie bine aranjate si sa fie usor de identificat), un cadru metalic sau carje, o agenda in caz ca vrei sa notezi lucruri sau intrebari pentru medicul rudei tale, bandaje si comprese, veioze care sa fie usor de controlat, cearceafuri curate si uscate, articole de toaleta.

Ajuta-l pe cel drag sa isi ia medicamentele

Este important ca toate medicamentele sa fie luate intocmai cum au fost prescrise de medic. S-ar putea sa fie nevoie sa te ocupi de anumite aspecte: sa aduni laolalta medicamentele, sa te asiguri ca sunt administrate conform retetei de la medic, sa monitorizezi pacientul si sa mergi la farmacie sa mai iei ce este nevoie, conform prescriptiei medicale.

De asemenea, va trebui sa monitorizezi rana, pentru a depista umflarea si inflamatia zonei. Acest lucru poate implica si schimbarea bandajelor si cumpararea unor articole medicale, precum comprese sau leucoplast.

Ocupa-te de treburile casnice

In urmatoarele cateva saptamani, persoana de care ai grija nu va putea sa faca nimic ce implica statul in picioare pe perioade lungi de timp, intinderea piciorului sau indoirea lui. Asta inseamna ca pacientului ii va fi greu sa indeplineasca treburile casnice, sa pregateasca masa sau sa indeplineasca alte sarcini care ar insemna sa se deplaseze dint-o camera intr-alta.

Pacientul nu va putea sa dea cu aspiratorul sau sa spele hainele, asa ca, daca este posibil, preia tu o parte dintre aceste treburi sau cere ajutorul cuiva din exterior. Poti ruga alti prieteni sau membri ai familiei sa prepare masa si sa aduca alimentele la voi in primele cateva saptamani, in perioada de recuperare a pacientului.

Ajuta-l pe cel drag sa ajunga la controale, la medic

Il mai poti ajuta pe cel drag si in alt sens, cum ar fi sa nu rateze niciun control medical. Daca ar rata o programare la medic, acest lucru ar putea duce la alte complicatii, asa ca este important sa iti notezi cand ar trebui sa faca urmatoarea vizita la cabinetul medicului si sa planifici lucrurile in mod corespunzator pentru acea zi. Asta inseamna ca trebuie sa te ocupi si de transport.

Persoana draga tie nu va putea sa conduca masina in primele 4-6 saptamani de la operatia de inlocuire a genunchiului, iar asta inseamna ca va trebui sa o duci cu masina la cabinet, la medic, sau sa aranjezi astfel incat sa mergeti cu altcineva la spital.

Motiveaza-l pe cel drag sa faca miscare si sa nu cedeze

Campanie DOC-Time RMN

Respectarea planului de reabilitare este importanta, iar pentru multi pacienti, asta inseamna sa mearga pe jos 30 de minute, de 2-3 ori pe zi. Multi medici recomanda ca pacientii sa faca inca 20-30 de minute de miscare, de 2-3 ori pe zi, pe langa minutele recomandate initial.

Persoana pe care o ingrijesti s-ar putea sa descopere ca mersul sau activitatea fizica ii provoaca dureri, iar acest lucru este normal. Daca isi exprima dorinta de a intrerupe planul si recuperarea, aminteste-i ca ceea ce simte acum este un lucru frecvent intalnit la toti pacientii si ca reabilitarea il/o va ajuta sa grabeasca recuperarea.

Ajutandu-l pe cel drag sa isi mentina eforturile, sa vada rezultatele si progresul reprezinta calea optima de a-l motiva. Activitatea fizica si mersul pe jos, facute alaturi de persoana draga, ii va ajuta sa se mentina pe drumul cel bun, iar recuperarea va fi mai usoara daca ii tii companie.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/total-knee-replacement-exercise-guide

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0