Cum iti ingrijesti articulatiile in sezonul rece, daca suferi de artroza

Dacă genunchii încep să îți dea semnale dureroase la începutul sezonului rece sau dacă durerile de șold pot să prezică vremea ploioasă, este important să știi cum poți avea grijă de articulațiile tale în mod corespunzător, pe lângă tratamentul pentru artroză indicat de medic.

Modificările apărute la nivel de temperatură și de presiune atmosferică pot, într-adevăr, să afecteze modul în care funcționează și se simt articulațiile tale, mai ales dacă suferi de o formă de artroză.

Sunt unele persoane mai sensibile la schimbările de temperatură?

Toți oamenii reacționează la presiunea barometrică fluctuantă, dar persoanele cu artrită și cele cu durere cronică sunt mai vulnerabile la senzația de disconfort. De asemenea, vremea rea poate afecta starea de spirit: dacă ești trist sau deprimat, percepția durerii poate fi mărită. 

În cazul persoanelor care se confruntă cu artrita (un termen-umbrelă care descrie mai multe boli ale articulațiilor, una dintre ele fiind artroza) sau au traumatisme la nivelul articulațiilor, durerea și redoarea sunt destul de frecvent întâlnite, odată cu debutul zilelor cu vreme rece sau cu modificările presiunii atmosferice. Totodată, sensibilitatea sporită a articulațiilor este de asemenea întâlnită în sezonul rece, alături de limitarea mobilității.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pe lângă tratamentul pentru artroză, ai nevoie de îngrijiri suplimentare în sezonul rece

Dacă ai un tratament pentru artroză, e indicat să îl urmezi potrivit instrucțiunilor medicului curant, și, în rest, să înveți să îți îngrijești articulațiile afectate cu atenție în sezonul rece.

Fă cât de multă mișcare poți

Este tentant să te odihnești atunci când șoldurile sau genunchii te dor, dar inactivitatea poate să agraveze durerea și redoarea articulațiilor. Încearcă să nu stai nemișcat pe perioade lungi de timp. Mersul pe jos, exercițiile de stretching și alte activități blânde (care nu îți solicită prea tare articulațiile dureroase) te vor ajuta să calmezi disconfortul pe care îl resimți în zilele friguroase sau ploioase.

Concentrează-te pe alimente nutritive

O dietă sănătoasă susține într-o mare măsură sănătatea articulațiilor. Acizii grași Omega-3, care se găsesc în mod natural în peștele gras (hering, ton, sardine etc.), semințe și nuci, și care sunt disponibili și sub formă de suplimente, pot reduce inflamația articulară. De asemenea, deși dovezile științifice oferă concluzii mixte, unii pacienți cu durere cauzată de artroză au raportat rezultate bune de pe urma faptului că au luat suplimente cu glucozamină și condroitină.

Îmbracă-te bine, cu mai multe straturi de haine

Hainele călduroase te ajută să îți menții articulațiile flexibile în sezonul rece. Un bandaj elastic purtat în jurul articulației genunchiului sau gleznei poate, de asemenea, să mai calmeze din durere și disconfort. Când ieși din casă, în loc să îți iei o singură haină foarte groasă, îmbracă-te în straturi: de exemplu, pe sub geacă, ia-ți o helancă sau un tricou și un pulover cu nasturi sau fermoar.

Menține locuința la o temperatură confortabilă

Frigul nu este aliatul articulațiilor tale, așa că e bine ca în sezonul rece să îți menții căldura corpului, pentru a calma durerile articulare asociate cu vremea schimbătoare (frig, ploaie, umiditate mare, presiune atmosferică modificată). Stabilește o temperatură la care să te simți bine (în camera în care stai peste zi ar trebui să fie cam 22 °C, deși unele persoane preferă mai cald), dormi sub o pătură electrică sau una cât mai groasă pe timpul nopții sau poartă haine cât mai călduroase, care să îți asigure un confort sporit.

Nu uita să îți iei doza de vitamina D

Nu doar că nivelurile scăzute de vitamina D te pot face mai sensibil în fața unor afecțiuni precum artroza, dar îți pot crește și riscul de osteoporoză, potrivit anumitor cercetări. În lunile sezonului rece, îți va fi mai greu să îți iei vitamina D de pe urma expunerii la razele soarelui, care sunt o sursă naturală. Surse bune de vitamina D alimentară sunt tonul, somonul, sardinele și uleiul din ficat de cod. Cere sfatul medicului pentru a afla dacă ai nevoie de suplimente, pentru a-ți asigura necesarul zilnic de vitamina D.

Menține-ți greutatea la un nivel normal

O greutate corporală normală este de dorit pentru o stare de sănătate cât mai bună, în general, dar și pentru sănătatea articulațiilor în special. Dacă îți menții numărul de kilograme la un nivel considerat sănătos, vei reduce gradul de solicitare al articulațiilor tale, în special al genunchilor (pentru că și genunchii susțin o parte din greutatea corpului). 

Greutatea optimă se obține și se păstrează printr-o alimentație sănătoasă, cu mai multe legume, fructe și leguminoase și mai puține grăsimi animale și alimente cu zahăr și prin mișcare efectuată regulat (mers pe jos sau pe bicicletă, gimnastică în casă etc.). Când mergi la cabinetul medicului de familie, acesta îți poate calcula greutatea adecvată sau poți afla de pe internet care este IMC-ul tău (indicele de masă corporală), https://doc.ro/indice-de-masa-corporala pentru a vedea unde te situezi.

Folosește comprese calde

Un alt sfat care se dovedește util în tratamentul adjuvant pentru artroză este aplicarea compreselor calde pe zonele dureroase (se găsesc  la farmacie) sau a unor perne electrice. 

Dormi bine

Un somn tulburat pe termen lung sau lipsa somnului suficient are efecte negative asupra sănătății, inclusiv a felului în care percepi durerea. Caută să dormi 6-8 ore pe noapte, practicând obiceiuri sănătoase înainte de culcare: nu fuma și nu bea alcool sau băuturi cu cofeină în apropiere de ora de somn, ia cina cu cel puțin două-trei ore înainte de a te așeza în pat pentru somn și evită să stai cu ochii în telefon sau tabletă cu o oră înainte de culcare. Dacă nu reușești să dormi bine deși ai obiceiuri sănătoase, cere ajutorul medicului de familie.

Solicită sfatul medicului pentru alte recomandări în caz de artroză

Dacă anticipezi că durerea și disconfortul nu îți vor da pace în sezonul rece, cu vreme capricioasă, frig și zile ploioase, fii proactiv. Discută cu medicul despre eventualitatea administrării unor medicamente antiinflamatoare sau dacă e cazul să îți suplimentezi dieta cu vitamina D, cu ulei de pește (Omega-3) sau cu glucozamină, pentru a combate redoarea articulațiilor. 

Nu uit că, indiferent de sezon, și în zilele cu vreme bună, și în anotimpul ploios, e important să îți menții corpul hidratat, pentru că deshidratarea te face mai sensibil la durere.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UChicago Medicine – It's cold outside! Do your joints hurt?
https://www.uchicagomedicine.org/forefront/prevention-and-screening-articles/its-cold-outside-do-your-joints-hurt
Health One Family Medicine – Surviving Joint Pain During Winter
https://www.healthonemedicine.com/blog/surviving-joint-pain-during-winter


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0