Factori favorizanti ce pot determina gonartroza

Exista o serie de factori favorizanti care predispun la artroza - este vorba despre solicitarea anormala a unor tesuturi normale si despre solicitarea normala a unor tesuturi anormale.

Solicitarea anormala a unor tesuturi normale poate fi produsa de stresul mecanic repetat, anormal, exercitat pe unitatea de suprafata articulara, datorat unor forte mecanice excesive de tip: efort fizic repetat, miscari legate de activitatea profesionala (artropatia ocupationala), activitatea sportiva, obezitatea, anomaliile de statica.

Citeste si Cine ar trebui sa poarte genunchiera pentru durerile de genunchi?

De asemenea, traumatismele de la nivelul genunchilor pot duce la ruptura ligamentelor incrucisate, a meniscului, altereaza cartilajul si predispun la artroza chiar la varste tinere. Dupa meniscectomie (indepartarea chirurgicala a unui menisc), pana la 89% dintre pacienti dezvolta gonartroza. Fracturile, subluxatiile, luxatiile - prin schimbarea raporturilor normale din articulatii - afecteaza, de asemenea, functia mecanica si favorizeaza gonartroza.

Solicitarea normala a unor tesuturi anormale este produsa de alterari primitive ale cartilajului si articulatiilor:

NEWSLETTER DOC DEDICAT

•    displaza de sold - un grup de probleme ale soldului, adeseori legate de tesuturile conjunctive prea slabite si la posturile corpului care exercita o forta excesiva asupra zonei. Acest lucru poate duce la artroza (osteoartrita) mai tarziu viata;
•    boala Legg-Calve-Perthes (osteocondrita capului femural) - este vorba de deteriorarea inexplicabila a osului din structura soldului, din cauza pierderii alimentarii cu sange; tratamentul bolii Legg-Calve-Perthes este are drept scop evitarea artritei degenerative (osteoartritei) severe;
•    luxatia congenitala de sold - apare cand un copil se naste cu un sold instabil. Boala este cauzata de formarea anormala a articulatiei soldului in stadiile timpurii ale dezvoltarii fatului. Un alt nume pentru aceasta afectiune este "displazia de dezvoltare a soldului";
•    displazia de acetabul - acetabulul este o cavitate a osului iliac in care se articuleaza capul femurului; in unele cazuri, capul femural nu este fixat cum trebuie in acetabul;
•    displazia de condili femurali - in unele cazuri, este posibil sa existe o displaxie (o anomalie in dezvoltarea) condililor femurali. Fiecare genunchi are doi condili femurali, unul medial si unul lateral. Condil inseamna o proeminenta rotunda, situata la extremitatea unor oase; 
•    boala Blount (necroza aseptica a condilului tibial medial sau hemiatrofia congenitala a epifizei tibiale superioare) etc. Boala Blount este o tulburare de crestere, ce cauzeaza tibia (osul numit si "fluierul piciorului") sa se indoaie a un anumit unghi, inspre interior, creand un aspect anormal, ca si cand pacientul ar avea picioare in forma de arc si ducand la dizabilitatea articulatiilor daca boala nu este corectata.

Ce alte afectiuni favorizeaza instalarea artrozei

Alte tipuri de artrita

Alte tipuri de artrita (sa nu uitam ca artroza, numita si osteoartrita, este o forma de artrita) iti pot creste riscul de a dezvolta artroza mai tarziu, de-a lungul vietii. Acestea pot fi: guta, artrita septica, artrita reumatoida.

Alte afectiuni medicale

Bolile care afecteaza sanatatea articulatiilor tale iti pot influenta riscul de a dezvolta o forma de artroza, cum este gonartroza. De exemplu, bolile sangelui pot cauza sangerari la nivelul articulatiilor. Bolile sau conditiile care afecteaza circulatia sangelui sau inflamatia din corp iti pot influenta, totodata, riscul de artroza. Unele afectiuni medicale asociate cu artroza includ: osteonecroza, boala Paget a oaselor, diabetul, guta, glanda tiroida subactiva.

Ce sa retii despre artroza (osteoartrita)

Cea mai frecvent intalnita forma de artrita, osteoartrita, este o boala cronica ce este caracterizata de distrugerea cartilajului care acopera si joaca rol de "amortizor" sau zona-tampon la capetele oaselor, acolo unde se intalnesc pentru a forma articulatiile cum sunt genunchii.

Distrugerea sau deteriorarea cartilajului face ca oasele sa se frece unele de altele, provocand redoare (rigiditate) articulara, durere si limitarea paletei de miscari in acea articulatie. Genunchiul este una dintre articulatiile afectate cel mai frecvent de artroza (osteoartrita).

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0