Entorsa genunchiului – o afectiune frecvent intalnita iarna

Entorsa la nivelul genunchiului este o afectiune frecvent intalnita iarna. Este determinata de o miscare brusca de rasucire, asa cum se intampla cand o persoana aluneca pe gheata, de exemplu. Apare ca urmare a intinderii ligamentului incrucisat anterior sau colateral, fiind numita si ruptura de ligamente.

Entorsa la genunchi este influentata si de gradul de mobilitate al ligamentelor. Este mai frecventa la adultii supraponderali, greutatea jucand un rol semnificativ atunci cand se exercita un stres neobisnuit pe articulatie.   

Pacientul are durere la nivelul genunchiului, care treptat incepe sa se tumefieze, si are limitare a miscarilor in articulatia afectata.
Daca entorsa este grava, se va auzi un zgomot infundat (pocnitura), iar genunchiul incepe sa se invineteasca.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Entorsa de genunchi este o afectiune in care se produce doar supraintinderea ligamentelor sau ruptura lor, fara ca extremitatile osoase sa paraseasca articulatia. Mobilizarea genunchiului este posibila in caz de entorsa.

Diagnostic entorsa genunchi

Diagnosticul se pune prin examenul clinic al genunchiului, investigatii suplimentare precum radiografia sau RMN-ul sunt utile pentru a exclude o fractura, fisura sau ruptura de tendon.

Tratament entorsa genunchi

Tratamentul consta in imobilizarea articulara, fie cu ghips, fie cu genunchiera sau fasa elastica, in functie de gravitate. Imobilizarea genunchiului este foarte importanta in entorsa, permitand astfel refacerea ligamentelor

Pentru diminuarea inflamatiei, tumefactiei si durerii sunt recomandate compresele cu gheata, in primele zile, aproximativ 30 de minute, de 3 - 5 ori pe zi. In plus, pentru diminuarea semnelor si simptomelor de mai sus se foloseste un medicament din clasa antiinflamatoarelor non-steroidiene (AINS).

Factorii de risc in entorsa genunchiului

O entorsa la genunchi are loc atunci cand un ligament (sau mai multe ligamente) din structura genunchiului tau este subit intins sau are o ruptura. Ligamentele sunt acele tesuturi care unesc oasele, le mentin unite. Ligamentele sustin genunchiul si mentin articulatia si oasele in pozitia corecta.

Este important sa stii, indiferent de sezon, care sunt acele aspecte care iti cresc riscul de a suferi o alta entorsa (ruptura de ligamente) la genunchi.

  • Lipsa unor pantofi sau a unei perechi de incaltaminte corespunzatoare sau a echipamentului care iti protejeaza genunchii
  • Nu iti faci "incalzirea", adica nu faci exercitii de stretching inainte de a face exercitii fizice
  • Activitate fizica excesiva sau o crestere subita a intensitatii exercitiilor tale fizice
  • O entorsa anterioara la nivelul genunchiului.

Semnele si simptomele entorsei la genunchi

In cazul in care ai o entorsa, cunoscuta si ca ruptura de ligamente, vei observa anumite semne si simptome:
  • redoare (rigiditatea) articulatiei, obsevi ca miscarile pe care le poti face cu genunchiul afectat sunt reduse
  • durere sau sensibilitate in zona genunchiului cu ruptura de ligamente
  • o pocnitura dureroasa pe care o poti auzi sau o poti simti
  • umflarea genunchiului sau invinetirea zonei
  • genunchi care se curbeaza (se indoaie) sau care simti ca cedeaza atunci cand incerci sa mergi.

Cauze entorsa genunchi

O entorsa a genunchiului poate avea mai multe cauze, precum cele de mai jos:

O rasucire subita a articulatiei genunchiului poate cauza o ruptura de ligamente. Entorsa se poate intampla atunci cand alergi, sari si aterizezi sau cand te opresti sau iti schimbi brusc directia. Si unele activitati de iarna ar putea provoca entorsa genunchiului. Acele activitati care fac ca genunchiul sa se intinda mai mult decat ar fi normal pot cauza, de asemenea, o entorsa. Sa nu uitam ca entorsele la genunchi pot sa apara in timpul unor activitati sportive, precum schiatul.

Loviturile directe in genunchi pot cauza o entorsa. Entorsele la genunchi pot fi cauzate de lovituri ce vin din fata, din lateralele sau din spatele genunchilor. Totodata, entorsele pot fi cauzate de faptul ca persoana cade in genunchi, in timp ce genunchii sunt indoiti. Entorsa genunchiului poate sa apara si in timpul unui accident rutier, cand persoana este accidentata in zona picioarelor.

Anatomia genunchiului

Cele trei oase care se intalnesc in zona genunchiului sunt: femurul, tibia si rotula. Aceste oase sunt imbinate sau conectate de 4 ligamente, dintre care 2 ligamente colaterale (de ambele parti ale genunchiului) si 2 ligamente incrucisate (in interiorul genunchiului).

Ligamentele sunt ca niste benzi dure, tari, de tesut conjunctiv. Ligamentele din componenta genunchiului sunt cele care mentin oasele si ajuta la mentinerea stabilitatii genunchiului.


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The National Health Service (NHS) https://www.nhs.uk/conditions/knee-ligament-surgery/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0