Bursita genunchiului, complicatie a gonartrozei

Bursita genunchiului reprezinta acumularea de lichid in cantitate variabila la nivelul burselor genunchiului. Acesta determina inflamatia locala si marirea de volum a genunchiului.

Apa la genunchi este in general termenul folosit popular  pentru a descrie excesul de lichid care se acumuleaza in sau in jurul articulatiei genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

O bursa este un “buzunar” care inconjoara si care poate comunica cu interiorul cavitatii articulare. Exista burse comunicante si burse non-comunicante. Rolul bursei este acela de a proteja cavitatea articulara de factori traumatici externi. Genunchiul are 3 burse importante si fiecare dintre acestea contine, in mod fiziologic, o cantitate mica de lichid pentru protectia mai sus amintita.

Bursitele nu sunt in general infectioase dar se pot suprainfecta.

Diagnosticul se instituie, frecvent, secundar efectuarii unei ecografii musculoscheleletale dar si a unui RMN.

Cateva dintre cauzele majore ale bursitei genunchiului sunt reprezentate de:

  • Artroza de genunchi
  • Poliartrita reumatoida, guta si pseudoguta
  • Traumatismele repetitive, minore, la nivelul articulatiei genunchiului
  • Unic traumatism major local
  • Infectia bacteriana a bursei

Este binecunoscut faptul ca gonatroza se asociaza frecvent cu obezitatea, astfel incat cel mai frecvent tip de bursita la nivelul genunchiului este bursita anserina. Aceasta afecteaza, in general, persoanele suprsaponderale. Este implicata zona inferioara, partea genunchiului de sub rotula. Durerea locala si tumefactia sunt evidente. Este necesara aplicarea locala de gheata si antiinflamatoare nonsteroidiene administrate sub indrumarea medicului curant reumatolog.

Campanie DOC-Time RMN

Este necesar ca pacientul sa isi monitorizeze zilnic temperatura corporala pentru a nu omite semnele suprainfectiei bursitei.  Acest lucru este important deoarece asocierea unui antibiotic, in timp util, in acest caz este esentiala.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0