Dieta în artroza genunchiului: alimente recomandate

Atunci când îți faci planul și vrei să faci eforturi pentru a ține sub control osteoartrita de la nivelul genunchiului (numită gonartroză), nu trece cu vederea puterea alimentelor.
 
Nu există o anumită dietă care să trateze problema, dar poți să te bucuri de multe beneficii pentru sănătate dacă mănânci inteligent. Menține-ți greutatea corpului la un nivel normal, construiește cartilaje puternice și redu inflamația din organism. Nu trebuie să faci o revizuire majoră a dietei, ci doar să alegi cele mai bune alimente pentru a-ți menține articulațiile sănătoase.

Campanie DOC-Time RMN

Dacă te confrunți cu osteoartrită la nivelul genunchiului, există și vești bune: cercetările publicate în jurnalul „Nutrition Research“ arată că o dietă bogată în fructe și legume ajută la reducerea inflamației și a durerii pe care o simți în articulații.

Durerea articulară poate fi un semn al osteoartritei (artroză), o boală degenerativă care afectează calitatea vieții. Pacienții cu gonartroză, afecțiune care presupune degradarea cartilajului articular al genunchiului, se confruntă în primul rând cu durerea de genunchi, principalul simptom al bolii. Durerea resimțită poate fi ușoară dar sâcâitoare sau atât de severă încât afectează grav activitățile de zi cu zi. Osteoartrita se poate dezvolta în orice articulație și este cel mai frecvent întâlnită la mâini, genunchi și șolduri. Când boala se dezvoltă la genunchi, poartă numele de osteoartrita genunchiului sau gonartroză.

Osteoartrita este de obicei o boală progresivă care poate duce în cele din urmă la dizabilitate. Intensitatea simptomelor clinice poate varia pentru fiecare pacient în parte. Cu toate acestea, simptomele devin de obicei mai severe, mai frecvente și mai debilitante în timp. Rata de progresie variază, de asemenea, pentru fiecare pacient.

Factorii care pot contribui la declanșarea artrozei genunchilor sunt:

  • Vârsta – riscul de a dozvolta gonartroză crește odată cu vârsta, dar nu este o regulă pentru toată lumea. În general, apare la persoane peste 50 de ani.
  • Leziuni articulare – o fractură de os sau o ruptură de cartilaj sau ligament pot duce la osteoartrită, uneori mai rapid decât în cazurile în care nu există o leziune evidentă.
  • Folosirea în exces – folosirea acelorași articulații în mod repetat, ca de exemplu într-un sport de performanță, poate duce la efecte ale boli.
  • Obezitatea – excesul de greutate adaugă stres și presiune asupra articulațiilor, iar în plus, celulele grase favorizează inflamația.
  • Anomalii musculo-scheletice – alinierea defectuoasă a structurilor osoase sau articulare poate contribui și ea la apariția gonartrozei.
  • Mușchi slabi – dacă mușchii nu oferă un suport adecvat pentru articulații, poate rezulta o aliniere slabă.
  • Genetic – persoanele care au istoric în familie de gonartroză sunt mai predispuse să o dezvolte pe parcursul vieții.
  • Factorii de mediu – factorii de risc de mediu modificabili includ ocupația pacientului, nivelul de activitate fizică, prezența sau absența unei leziuni articulare anterioare, obezitatea, dieta, hormonii sexuali și densitatea osoasă.

 
Cum te pot ajuta alimentele în cazul artrozei genunchiului

Procesul inflamator induce stresul oxidativ și reduce capacitatea celulară antioxidantă. Organismul produce radicali liberi, molecule care deteriorează celulele și care se formează ca răspuns la toxinele și procesele naturale ale corpului. Membrana sinovială (stratul dintre articulațiile genunchiului) este la fel de predispusă în fața radicalilor liberi ca și pielea, ochii sau orice alt țesut din corp.

Antioxidanții sunt cei care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, iar cercetările au arătat că anumiți antioxidanți pot ajuta la prevenirea artritei, încetinesc progresia bolii și alină durerea. De asemenea, dacă pacientul își menține greutatea optimă, ca o persoană sănătoasă, acesta este un factor important pentru a ține sub control artroza genunchiului (gonartroza).

Vitamina C

Fiind un antioxidant puternic, vitamina C este necesară pentru dezvoltarea cartilajului. O carență de vitamina C poate duce la slăbirea cartilajului și la sporirea simptomelor osteoartritei. Data viitoare când mergi la cumpărături, include pe lista ta următoarele alimente:

  • fructe tropicale, precum papaya, guava și ananas
  • citrice (portocale, grepfrut)
  • pepene galben (cantalup)
  • căpșuni
  • kiwi
  • zmeură
  • legume crucifere (conopidă, broccoli, kale)
  • ardei gras
  • roșii

Vitamina D

Cercetările efectuate pe tema vitaminei D oferă concluzii amestecate, dar anumite studii publicate în jurnalul „Arthritis and Rheumatism“ (artrita și reumatismul) arată că vitamina D poate ajuta la prevenirea distrugerii cartilajului și la scăderea riscului de îngustare a spațiului articular.
Bucură-te de aceste alimente bogate în vitamina D:

  • fructe de mare sau pește, precum somonul, codul, sardinele și creveții
  • laptele fortifiat
  • ouăle

Caută și alte alimente fortifiate cu vitamina D (și calciu), cum ar fi sucul de portocale, cerealele pentru micul dejun, tofu și iaurtul.

Betacaroten

Betacarotenul este un alt antioxidant puternic, care ajută la distrugerea radicalilor liberi înainte ca aceștia să provoace stricăciuni grave la nivelul articulațiilor. Betacarotenul este foarte ușor de identificat, deoarece el este pigmentul care dă acea culoare de portocaliu puternic fructelor și legumelor (spre exemplu, morcovii). Alte surse excelente de betacaroten sunt:

  • legumele crucifere, precum frunzele de kale, varza de Bruxelles, broccoli, sfecla elvețiană (mangold);
  • cartofii dulci;
  • dovlecelul de iarnă;
  • pepenele galben;
  • salata verde (romaine) și spanacul;
  • pătrunjelul;
  • caisele;
  • frunzele de mentă;
  • roșiile;
  • sparanghelul;
  • Acizii grași Omega-3

Cele mai sănătoase grăsimi pentru pacienții cu osteoartrită (cum este și artroza de la nivelul genunchiului) sau alte boli inflamatorii sunt acizii grași Omega-3. Aceștia "lucrează" pentru a reduce inflamația din organism, suprimând producția de citokine și de enzime care descompun cartilajul.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Alimentele cu cele mai mari cantități de acizi grași Omega-3 sunt:

  • somonul (proaspăt sau la conservă)
  • heringul
  • macroul
  • sardinele
  • anșoa
  • păstrăvul curcubeu
  • stridiile
  • semințele de in (măcinate și sub formă de ulei)
  • nucile.

Gonartroza este o boală care necesită multă atenție și tratamente regulate și individuale. Ceea ce funcționează pentru un pacient poate la fel de bine să nu funcționeze pentru un altul, sau poate chiar deloc. Astfel, o persoană afectată de gonartroză, are nevoie de sfatul și îndrumarea unui specialist, dar și de timp pentru a afla, împreună cu acesta, care este tratametul cel mai eficient. 

Ce este sigur e că, pentru gestionarea bolii, pe lângă medicamentele prescrise este nevoie și de măsuri de stil de viață pentru a ține boala sub control. Unele exerciții fizice de forță și echilibru, de exemplu, ajută la îmbunătățirea funcției articulare, în timp ce administrarea anumitor suplimente alimentare poate să fie utilă pentru reducerea durerii cauzate de boală. În plus, și o alimentație sănătoasă poate ajuta în menținerea sub control a gonartrozei, făcând parte dintr-un plan mai vast de tratament.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Knee Osteoarthritis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/ 
Osteoarthritis - https://www.arthritis.org/diseases/osteoarthritis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1