Bacteriile intestinale pot cauza, prezice si preveni artrita reumatoida

Bacteriile care se gasesc in intestinele noastre pot face mai mult decat sa descompuna hrana pe care o inghitim. Acestea, potrivit imunologilor, pot prezice probabilitatea de a face artrita reumatoida.

Unul dintre acesti imunologi, dr. Veena Taneja, de la Mayo Clinic (din cadrul Centrului pentru Medicina Personalizata), a publicat in 2016 doua studii, care au gasit legaturile intre microorganismele din intestine si artrita reumatoida.

Milioane de oameni sufera de artrita reumatoida, o boala care provoaca umflaturi dureroase in zona articulatiilor. Pana acum, oamenii de stiinta nu puteau intelege pe deplin procesul care declanseaza aceasta boala. Dr. Veena Taneja si echipa sa au identificat bacteriile intestinale ca fiind o posibila cauza. Studiile ei si ale echipei sale indica faptul ca testarea pentru anumite microorganisme din intestin ar putea ajuta medicii sa prezica si sa previna astfel instalarea artritei reumatoide.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Cercetatorii sunt de parere ca aceasta descoperire este extraordinara si ca astfel le vor putea folosi pentru a personaliza tratamentele pacientilor.

Lucrarea de cercetare a fost publicata in revista "Genome Medicine" face un rezumat al unui studiu facut pe pacientii cu artrita reumatoida, rudele acestor pacienti si un grup de control cu oameni sanatosi. Studiul a avut ca obiectiv gasirea unui biomarker (sau o substanta care indica o boala, afectiune ori fenomen) care prezice probabilitatea de a face artrita reumatoida. Cercetatorii au observat o abundenta in privinta anumitor bacterii rare, care cauzeaza un dezechilibru microbian care se gaseste la pacientii cu artrita reumatoida.

Folosind o tehnologie moderna, oamenii de stiinta au putut sa identifice anumiti microbi din intestin care erau, in mod normal, foarte rari (nu se gaseau in abundenta) in cazul indivizilor sanatosi, dar care se extindeau si se inmulteau in organismul pacientilor cu artrita reumatoida.

Ce implicatii are aceasta concluzie in prevenirea artritei reumatoide

Dupa ce se vor face si mai multe cercetari pe soarecii de laborator si, in cele din urma, pe oameni, microorganismele din intestin si semnaturile lor metabolice ar putea ajuta oamenii de stiinta sa construiasca un profil predictiv pentru cine are sanse sa dezvolte artrita reumatoida si cursul pe care il va urma boala.

Bazandu-se pe studiile efectuate pe soarecii de laborator, oamenii de stiinta au gasit o asociere intre un microorganism din intestine (Collinsella) si fenotipul ce determina artrita reumatoida. Prezenta acestor bacterii poate duce la noi modalitati de a diagnostica pacientii si de a reduce dezechilibrele care provoaca artrita reumatoida inainte de debut sau in stadiile incipiente ale bolii, spun co-autorii studiului, specialisti in reumatologie. Efectuarea unor cercetari pe viitor ar putea duce la descoperirea unor tratamente preventive.

Tratamentele ar putea fi mai eficiente si ar putea avea mai putine efecte secundare

A doua lucrare de cercetare, publicata in "Arthritis and Rheumatology", a explorat o alta fateta a bacteriilor intestinale. Dr. Veena Taneja a tratat un grup de soareci susceptibili de artrita cu o bacterie (Prevotella histicola) si a comparat aceste animale cu un grup de soareci care nu a primit tratamentul.

Cercetatorii au descoperit ca soarecii tratati cu acea bacterie au avut o scadere in ceea ce priveste frecventa si severitatea simptomelor si mai putine afectiuni inflamatoare asociate cu artrita reumatoida. Tratamentul din cadrul studiului a produs mai putine efecte secundare, cum ar fi cresterea in greutate si o boala care impiedica intestinele sa absoarba substantele nutritive.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0