Care este relatia intre osteoporoza si artroza?

În timp ce osteoartrita (artroza) reprezintă procesul de degenerare a articulațiilor, osteoporoza este procesul de scădere a densității minerale osoase. Deoarece masa osoasă este semnificativ slăbită, există un risc mai mare de fracturi pentru acești pacienți.

Între osteoporoză și artroză exista o asociere negativă. Aceasta presupune că un pacient cu osteoporoză are riscuri mai puține de a avea și artroză la articulațiile mari, precum genunchii și șoldurile.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ce este osteoporoza

Osteoporoza înseamnă scăderea densității minerale osoase. Studiile au arătat că osul subcondral cu o densitate minerală scăzută (adică osul situat imediat sub cartilajul articular) suportă mai bine suprasolicitările mecanice decât osul normal.

Suprasolicitarea articulațiilor se întâmplă, de exemplu, la persoanele obeze (din cauza kilogramelor în plus), la persoane la care profesia presupune munca fizică și uzura articulară, la persoanele care au avut traumatisme articulare (luxații, subluxații), intervenții chirurgicale la nivelul articulațiilor.

S-a observant că bolile care presupun o densitate osoasă crescută (așa cum se întâmplă în boala Paget a osului, de exemplu) se asociază cu artroza cu afectare la nivelul mai multor articulații și că artroza se instalează precoce și independent de alți factori de risc ce contribuie la instalarea și progresia acesteia.

Cele mai afectate articulații (pe fondul acesta de densitate minerală crescută a osului) sunt articulațiile intervertebrale de la nivelul coloanei lombare (și apar manifestări de spondiloză lombară), la nivelul genunchilor (gonartroză) și șoldurilor (coxartroza).

De regulă, osteoporoza debutează în jurul vârstei de 50 de ani. La femei, este frecventă după menopauză. Masa osoasă scăzută, numită osteopenie, este precursorul osteoporozei. Masa osoasă atinge vârful maxim în jurul vârstei de 35 de ani.

De exemplu, dacă ai aproximativ 100% din masa osoasă la vârsta de 50 de ani (menopauză), vei pierde aproximativ 3% din masa osoasă timp de aproximativ 5 ani după menopauză. Adică 15%. Apoi, pe măsură ce îmbătrânești, vei pierde aproximativ 1% în fiecare an. Până la 75 de ani, ai putea ajunge la 35% pierderi osoase. Când ai aproximativ 30% pierderi din masa osoase, există riscul să te confrunți cu fracturi.  

Există câțiva factori de risc specifici pentru osteoporoză, inclusiv faptul că ești caucazian sau asiatic, faptul că ai oase subțiri sau mici, faptul că fumezi, consumi alcool, ai carența de calciu sau vitamina D, un stil de viață sedentar și iei anumite medicamente. Medicamentele includ steroizi de orice fel, unii diluanți ai sângelui și unele anticonvulsivante. Dacă ai avut o histerectomie înainte de menopauză, ai un risc crescut să te confrunți cu osteoporoză, atrag atenția specialiștii.

Cum îți poți menține oasele puternice? Prevenirea osteoporozei

Există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci la orice vârstă pentru a preveni pierderea densității minerale osoase. Este important să consumi alimente bogate în calciu și vitamina D. La fel de vital este și să ai un stil de viață activ și să faci sport, cum ar fi antrenamentul cu greutăți, mersul pe jos, drumețiile, joggingul, urcatul scărilor, tenisul și dansul.

Dacă ai osteoporoză, evită activitățile care implică răsucirea coloanei vertebrale sau aplecarea din talie, cum ar fi abdomenele convenționale sau atingerile degetelor de la picioare.

Ce este osteoartrita

Osteoartrita, numită și artrită degenerativă sau artrită de uzură, este cea mai comună formă de artrită dintre cele peste 100 de tipuri. Medicii folosesc adesea diverși termeni pentru a descrie osteoartrita. Termenii pe care îi poți auzi frecvent în corelație cu osteartrita sunt: deteriorarea articulațiilor, degenerarea articulațiilor, îngustarea articulațiilor, depozite de calciu, pinteni osoși, diminuarea articulațiilor sau chiar „doar” artrită. 

Unii pacienți nu își dau seama că au artrită, deoarece medicul lor descrie problema ca fiind îngustarea articulațiilor, fără a oferi niciodată un diagnostic specific de osteoartrită. În coloana vertebrală, termenii pot include boala degenerativă a discului, discul bombat, ruperea inelară, artrita sau artroza articulației fațete.

Osteoartrita este o degenerare a cartilajului articular care acoperă capetele osoase adiacente unele cu altele. Odată ce această degenerare se stabilește, ea poate provoca încet (uneori rapid) mai multă pierdere de cartilaj între oase, ceea ce duce la „os pe os” și mai multă durere. 

Simptome osteoatrită

Boala poate fi prezentă și nedureroasă ani de zile până când degenerarea cartilajului devine suficientă pentru a justifica simptomele. În funcție de severitatea degenerării, afecțiunea poate provoca o varietate de simptome. 

În primul rând, boala este cel mai răspândită în articulațiile de lângă patul unghiilor (și a degetelor de la picioare), articulațiile mijlocii ale mâinii și baza degetului mare. Nu afectează degetele de la mâini (așa cum se întâmplă în artrita reumatoidă). De asemenea, poate afecta genunchii, șoldurile (durerea va fi în zona inghinală a piciorului și în partea interioară a coapsei, nu pe lateral sau pe fese) și coloana vertebrală. Îți poate afecta gâtul și, într-o măsură mai mică, umerii. 

Durerea de umăr NU este, de obicei, artroză. Boala nu afectează nici cotul sau glezna decât dacă există alte circumstanțe, cum ar fi o fractură anterioară. Osteoartrita este o problemă comună, nu o problemă sistemică. Este posibil să ai mai multe articulații afectate, dar nu există simetrie (ca în poliartrita reumatoidă). 

O leziune veche sau leziuni repetitive mai mici pot duce la degenerarea articulației, cum ar fi genunchiul sau coloana vertebrală. Purtarea unei greutăți corporale suplimentare va accelera deteriorarea și simptomele osteoartritei.

Diagnostic și tratament în osteoartrită

Există puțină inflamație în osteoartrită în comparație cu artrita reumatoidă. Este posibil să observi că o articulație umflată uneori, dar de obicei trece de la sine în scurt timp. Umflarea tinde să apară la suprasolicitare sau efort articular și se diminuează odată cu repausul. Testele de sânge (pentru inflamația sângelui) se vor dovedi negative deoarece inflamația nu este în sânge, ci locală într-o articulație. 

Testele de sânge pentru artrită vor fi, de asemenea, negative. Diagnosticul este de obicei confirmat prin anamneză, examen fizic și radiografii simple. Tratamentul poate include medicamente antiinflamatoare și/sau analgezice. În prezent, nu există niciun medicament care să încetinească progresia sau deteriorarea osteoartritei. În toate cazurile, medicamentele sunt recomandate pentru a controla simptomele. 

Sunt cele două afecțiuni "înrudite"?

Osteoporoza și artroza (un alt nume folosit pentru osteoartrită așa cum am mai precizat) sunt afecțiuni diferite, însă în ciuda faptului că au manifestări diferite, ambele pot cauza dureri de spate și scăderea în înălțime, în special la persoanele vârstnice.

Uneori, medicii vor recomanda o radiografie a spatelui, pentru că investigația aceasta îi ajuta să înțeleagă dacă durerea este rezultatul unor fracturi de compresie la coloana vertebrală (de obicei, în osteoporoză se întâmplă) sau este vorba de degenerarea articulațiilor din structura coloanei vertebrale și de o reducere în spațiile dintre discurile intervertebrale (o forma de artroză).

În cazul multor pacienți, ambele afecțiuni apar împreună, iar uneori medicului îi este dificil să afle ce anume cauzează simptomele durerii de spate.

Potrivit Societății Naționale de Osteoporoză din Marea Britanie, unele studii au arătat că dacă ai artroză, ai putea fi mai puțin predispus să dezvolți osteoporoză. 

Persoanele cu o formă sau alta de artroză au, adeseori, oase mai mari, cu o densitate osoasă mai mare, lucru care îi ajută, iar oasele lor sunt mai rezistente, iar fracturile au o probabilitate mai mică să aibă loc. Chiar și așa, acest lucru nu este întotdeauna valabil, după cum subliniază medicii specialiști, mai ales că mulți pacienți vârstnici vor avea la un moment dat ambele boli.

Suferi și de artroză, și de osteoporoză: ce înseamnă asta pentru tine?

Unele tratamente și recomandări sunt utile în cazul ambelor afecțiuni, în termeni de ameliorare a durerii. Alegând, cu ajutorul medicului, tipul potrivit de exercițiu pentru tine, îți poți întări astfel mușchii care îți susțin și care îți protejează articulațiile.

Dacă mușchii sunt mai puternici în zonele afectate, cum ar fi în zona spatelui, acest lucru te poate ajuta totodată să reduci durerea cronică (pe termen lung) cauzată de fracturile din zona coloanei vertebrale.
Strategiile similare care ajută în managementul durerii cronice pot fi de folos atât pentru artroză, cât și pentru fracturile cauzate de osteoporoză, susțin experții, în special în zona coloanei vertebrale.

Campanie DOC-Time RMN

Nu trebuie să ai motive de îngrijorare

Pacienții care suferă atât de artroză, cât și de osteoporoză își fac griji că operația de înlocuire a unei articulații, din cauza complicațiilor osteoartritei, ar putea fi una dificilă sau că nu ar putea avea succes. Din fericire, medicii chirurgi ne asigură că în timpul operațiilor pentru repararea șoldurilor, de pildă, se folosesc cele mai bune tehnici medicale dacă oasele sunt fragile, așa că nu ar trebui să existe probleme.

Discută și colaborează cu medicul tău, pentru că el te poate ajuta să dezvolți un plan eficient de tratament atât pentru artroză, cât și pentru osteoporoză, pentru a te putea bucura de o viață normală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute on Aging - Osteoporosis
https://www.nia.nih.gov/health/osteoporosis#
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Osteoporosis overview
https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/osteoporosis/overview
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Osteoarthritis
https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteoarthritis


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0