Tratamentul biologic al poliartritei reumatoide

Introducerea utilizarii agentilor biologici in tratamentul poliartritei reumatoide a fost un pas important, deoarece a confirmat implicarea si importanta imunologiei in acesta afectiune, aceste elemente imunologice intretinand boala.

Practic, tratamentul biologic a lansat o punte pentru descoperirea de noi medicamente care sa determine anihilarea mai multor agenti care mentin activa boala. Agentii care mentin boala sunt reprezentati de citokine, molecule de adeziune, chemokine, sistemul complementului, toate fiind celule care se multiplica si intretin inflamatia din poliartrita reumatoida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste medicamente reusesc sa controleze semnele si simptomele poliartritei, sa imbunatateasca functionalitatea pacientului, sa opreasca distrugerile articulare si sa amelioreze calitatea vietii pacientului cu poliartrita reumatoida.

Administrarea lor este impovarata de reactii adverse, care variaza de la minore la majore, insa inaintea administratrii unor astfel de medicamente biologice se face un screening (consult medical extins, riguros) pentru prevenirea reactiilor adverse majore:

  • Reactii cutanate la locul injectarii - urticarie, prurit (mancarime)
  • Astenie, somnolenta
  • Cefalee, greata, varsaturi,
  • Infectii, mai ales infectii respiratorii (pot determina aparitia infectiei tuberculoase sau o pot reactiva), dar si infectii urinare
  •  Afectare hepatica - pot reactiva hepatita
  • Cancere - cresc incidenta neoplasmelor comparativ cu populatia generala.


Avem la dispozitie mai multe subclase terapeutice in acesta familie a agentilor biologici care tintesc diverse celule care mentin activa inflamatia in cazul poliartritei reumatoide. Ei se administreaza, in marea majoritate, injectabil, la diverse perioade de timp, unele medicamente se administreaza intravenos, altele sub piele, cu exceptia Tofacitinib, care este disponibil sub forma de tablete. Intra in actiune dupa cateva saptamani - luni.

De asemenea, nu toti pacientii raspund in acelasi fel la un medicament din aceste clase astfel incat, daca dupa o perioada de timp acesta se dovedeste ineficient, el este schimbat de medicul reumatolog.

  • Tocilizumab
  • Certolizumab
  • Etanercept
  • Adalimumab
  • Anakinra
  • Abatacept
  • Anfliximab
  • Rituximab
  • Golimumab
  • Tofacitinib


Noi agenti biologici sunt in curs de testare, deoarece acesta arie a poliartritei reumatoide este in continua dezvoltare.

Este esentiala colaborarea stransa dintre pacient si medical reumatolog, pentru a decide cea mai buna strategie terapeutica adaptata fiecarui pacient, individual.

Toate medicamentele biologice sunt concepute pentru a reduce inflamatia si pentru a incetini sau stopa afectarea articulatiei. Prin faptul ca suprima sistemul imunitar al pacientului, exista un risc mai mare pentru acesta de a dezvolta o infectie grava.

Medicamentele biologice se administreaza ca injectie sau infuzie si, prin urmare, exista intotdeauna un risc sa apara o reactie la locul unde a fost injectata substanta sau o reactie la o infuzie.

Clase de medicamente biologice

Exista patru clase de medicamente biologice, iar fiecare este aleasa de medic pentru proprietatile ei unice si pentru beneficiile pe care le va avea asupra bolii. In cele mai multe cazuri, tratamentul biologic este prescris cand medicamentele antireumatice modificatoare de boala (DMARDs) nu au functionat.

Inhibitorii factorului de necroza tumorala alfa (TNF-alfa)

Inhibitorii TNF-alfa blocheaza factorul de necroza tumorala, o substanta chimica ce raspandeste inflamatia care cauzeaza distrugerea articulatiilor. Aceste medicamente reduc inflamatia si suspenda progresia bolii. Sunt folosite, uneori, in combinatie cu alte medicamente, iar multi pacienti observa o imbunatatire dupa 2 sau 3 doze administrate.

Inhibitorii limfocitelor B

Aceste medicamente inhiba raspunsul autoimun, intervenind in productia anticorpilor anormali. Acestea sunt folosite adeseori pentru a trata poliartrita reumatoida, cand alte tratamente nu au fost eficiente.

Inhibitorii de interleukina

Acestia tintesc proteinele implicate in inflamatie, adica interleukinele IL-1, IL-6, IL-12 si IL-13. Medicamentele din aceasta clasa pot fi folosite cand pacientii nu au reusit sa aiba rezultate de pe urma inhibitorilor TNF-alfa.

Modulator selectiv de co-stimulare

Aceste medicamente biologice intervin in activarea globulelor albe din sange, numite limfocite T, impiedicand reactiile sistemului imunitar care rezulta in inflamatie. Exista un singur medicament in aceasta clasa. El poate fi folosit ca tratament de prima linie pentru poliartrita reumatoida moderata pana la severa. Pacientii au raportat ameliorarea inflamatiei, a redorii (intepenirii) articulatiei si a durerii articulare dupa 4-6 saptamani de tratament.

Retine!

Medicamentele biologice sunt administrate sub forma unor injectii. Ele functioneaza astfel: impiedica anumite substante chimice din sange sa activeze sistemul imunitar al pacientului, care ar ataca articulatiile. Tratamentele biologice au si unele reactii adverse, care de regula sunt usoare: reactii cutanate la locul injectarii, infectii, stare de rau, febra, dureri de cap.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/medication/drug-types/biologics/risks-benefits.php
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/treatment/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0