Artroza mainilor: de ce apare si cum se trateaza

Artroza este o boală degenerativă, foarte frecvent întâlnită, caracterizată prin degradarea progresivă a cartilajului articular, însoțită de o reacție a osului subcondral. De ce apare și cum se tratează?

Artroza (osteoartrita) apare la nivelul articulațiilor cu mobilitate mare, pentru a căror funcționalitate cartilajul joacă un rol important. Astfel de articulații sunt: genunchiul, șoldul, mâna și articulațiile coloanei vertebrale. Aproximativ jumătate dintre femei și un sfert dintre bărbați vor dezvolta artroza mâinilor până la vârsta de 85 de ani.

Din ce cauze apare artroza mâinilor?

Osteoartrita mâinilor apare de obicei fără o cauză specifică, la vârsta a doua sau la vârsta a treia. Printre factorii favorizanți se numără:

Recomandările Experților DOC

Vârsta

Cu cât o persoană înaintează în vârstă, cu atât este mai susceptibilă să dezvolte artroza mâinilor.

Genul

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu artroza mâinilor.

Rasa

Persoanele din rasa albă (caucauziană) sunt mai des afectate decât afro-americanii, de exemplu.

Greutatea

Persoanele obeze sunt mai susceptibile să dezvolte artroza mâinilor decât persoanele cu greutate corporală normală.

Istoricul familial

Unii oameni moștenesc tendința de a dezvolta osteoartrită, de obicei la o vârstă mai fragedă.

Leziunile

Chiar și atunci când este tratată corespunzător, o articulație rănită crește riscul unei persoane de a face artroză în viitor. Fracturile și luxațiile sunt printre cele mai frecvente leziuni care duc la osteoartrită. 

Problemele articulare

Infecțiile la nivelul articulațiilor, suprasolicitarea articulațiilor, ligamentele slăbite și articulațiile prost aliniate pot duce, de asemenea, la artroza mâinilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se manifestă artroza la nivelul mâinilor?

La nivelul mâinilor, ca de altfel și la celelalte articulații, instalarea artrozei este asimptomatică mult timp. Debutul este lent, insidios, bolnavul nu poate preciza clar momentul apariției primelor simptome. Artroza la nivelul mâinilor este mult mai frecvent întâlnită la femei în comparație cu bărbații.

Sunt afectate în special articulațiile interfalangiene proximale și interfalangiene distale (articulațiile dintre falange, adică oasele degetelor) și articulația carpometacarpiană a policelui (a degetului mare). Artroza instalată la această articulație a degetului mare se numește rizartroză și este mai frecventă la persoanele care desfășoară activități profesionale în care mâinile sunt intens solicitate.

Durerea cauzată de artroza la nivelul mâinilor nu este atât de intensă precum se întâmplă în cazul artrozei localizate la nivelul genunchilor sau șoldurilor, de exemplu.

Ceea ce domină tabloul clinic este apariția nodulilor artrozici la nivelul articulațiilor interfalangiene proximale și interfalangiene distale și deformarea articulară, vizibile cu ochiul liber. Durerea la nivelul nodulilor artrozici este ușoară, dar există și situații în care pacienții au durere severă și tumefacție a unor articulații mici ale mâinilor (secundare unei reacții inflamatorii locale).

Deformările articulare sunt frecvente, degetele sunt deviate în plan orizontal, în direcții diferite, apare un aspect de „degete șerpuitoare” și ceea ce deranjează cel mai tare un pacient cu astfel de modificări este faptul că nu-și mai poate folosi în mod corespunzător mâinile.

Pacienții cu artroză a mâinilor au redoare matinală, adică acea senzație de înțepenire a articulațiilor mici ale mâinilor dimineața la trezire. Spre deosebire de redoarea matinală din cadrul bolilor inflamatoare (cum este cazul poliartritei reumatoide, în care redoarea este resimțită de pacient în jur de 30 minute sau mai mult), în cadrul artrozei, redoarea este una de scurtă durată (de câteva minute).

Cum este diagnosticat un pacient cu artroză a mâinilor?

Diagnosticul diferențial al artrozei la nivelul mâinilor se impune în fazele de început ale bolii. Spre deosebire de poliartita reumatoidă, artroza afectează și articulațiile interfalaniene distale, redoarea matinală este de scurtă durată, iar analizele de sânge nu evidențiază inflamație (VSH, fibrinogen, PCR normale). 

Diagnostic diferențial se impune și la pacienți cu psoriazis, la care afectarea articulațiilor la nivelul mâinilor poate fi cauzată fie de artroză, fie de artropatie psoriazică. În artropatia psoriazică, afectarea articulației interfalengiene distale este mai importantă decât cea a articulației interfalangiene proximale, semnele radiologice diferențiază cele două afecțiuni.

Ce opțiuni de tratament există pentru artroza mâinilor?

Ca opțiuni de tratament pentru artroză la mâini există medicamente, suplimente alimentare, fizioterapie, balneoterapie și intervenții chirugicale.

Tratament medicamentos pentru artroza mâinilor

O opțiune de tratament pentru artroza la mâini este administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene – în caz de dureri în articulații mici ale mâinilor – și de corticosteroizi sau acid hialuronic¹ intraarticular. Tratamentele sunt disponibile sub formă de pastile, unguente sau injecții (injecțiile cu corticosteroizi și acid hialuronic).

Suplimente alimentare ca tratament pentru artroza la mâini

Suplimentele din clasa glucozamină și condroitină sunt recomandate pacienților pe o perioadă de 3 luni, se face o pauză de câteva luni și apoi cura se poate relua. De asemenea, extractele de soia și avocado le pot fi utile pacienților cu artroza mâinilor.

Alte terapii

Procedurile de fizioterapie, cum ar fi băile galvanice sunt benefice pacienților cu artroză la nivelul mâinilor pentru efectul lor antialgic. Tratamentul în stațiunile balneoclimaterice (cu ape sărate, ape sulfuroase, nămol) de asemenea ajută pacienții cu dureri articulare secundare bolii artrozice. 

Și compresele calde sau reci pot fi de ajutor. Când vine vorba de durere, compresele calde și reci pot fi foarte benefice; acestea nu provoacă efecte secundare pe termen lung, cum se întâmplă în cazul medicamentelelor. Compresele calde (sau ținerea mâinilor în apă caldă dimineața la trezire) sunt utile pentru a combate rigiditatea articulațiilor, iar compresele reci sunt mai bune pentru a reduce durerile articulare.

Și ceaiul verde² poate fi un remediu pentru ușurarea simptomelor în artroza mâinilor. O recenzie din 2021 sugerează că o serie de compuși din ceaiul verde numiți polifenoli pot ajuta la reducerea inflamației și a nevoii de medicamente. Atenție, ceaiul verde conține cofeină, de aceea e bine să fie băut în prima parte a zilei, până în prânz, mai ales de persoanele cărora le este greu să adoarmă seara.

Intervenții chirurgicale

Dacă medicamentele sau alte terapii nu reușesc să reducă simptomele în artroza mâinilor, intervenția chirurgicală poate fi singura opțiune rămasă. Un chirurg ortoped poate îndepărta cartilajul deteriorat și poate „lipi” oasele împreună sau poate înlocui articulația deteriorată cu un implant din plastic, ceramică sau metal.

Care este prognosticul pacientului cu artroza mâinilor?

Artroza mâinilor este o boală degenerativă, deci nu poate fi inversată, dar poate fi ținută sub control respectând tratamentele indicate de medic. Timpul pentru a ajunge la un stadiu avansat de osteoartrită diferă de la o persoană la alta. Pentru unii oameni, boala se agravează lent și poate dura ani pentru a ajunge la stadiul patru, adică cel mai sever, în timp ce în cazul altora progresul este rapid (câteva luni).

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Efficacy of conservative treatments for hand osteoarthritis: An umbrella review of interventional studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32607645/
1. Studiul „Efficacy of conservative treatments for hand osteoarthritis : An umbrella review of interventional studies”, apărut în Wien Klin Wochenschr. 2021 Mar;133(5-6):234-240. doi: 10.1007/s00508-020-01702-0, autori: Nicola Veronese et al.
NCBI - Dietary Interventions with Polyphenols in Osteoarthritis: A Systematic Review Directed from the Preclinical Data to Randomized Clinical Studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC8145539/
2. Studiul „Dietary Interventions with Polyphenols in Osteoarthritis: A Systematic Review Directed from the Preclinical Data to Randomized Clinical Studies”, apărut în Nutrients. 2021; 13(5): 1420, doi: 10.3390/nu13051420, autori: Evdokia Valsamidou et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2