Care este cel mai bun plan de slabit pentru a-ti proteja genunchii

Un nou studiu si-a propus sa exploreze care este cel mai bun program de slabit pentru persoanele obeze si cele supraponderale care au artroza la nivelul genunchilor.

Artroza (denumita si osteoartrita) este una dintre cele mai intalnite forme de artrita si este cea mai intalnita afectiune a articulatiilor in Statele Unite ale Americii. Este acceptat la scara larga faptul ca obezitatea este un factor de risc pentru artrita. De fapt, potrivit specialistilor americani, 31% dintre adultii obezi americani au fost acum diagnosticati cu o forma de artrita de medicul lor.

Insa ramane in picioare o intrebare: cum pot acesti pacienti sa incetineasca progresia bolii si degenerarea articulatiilor lor, care are loc in cazul artrozei de la nivelul genunchiului?

Studiile au scos la iveala ca in cazul persoanelor supraponderale si obeze, pierderea in greutate poate sa faca diferenta. Prin eliminarea kilogramelor in plus, este redusa activitatea celulelor imunitar inflamatoare despre care se crede ca ar fi "cheia" in ceea ce priveste degradarea cartilajelor ce are legatura cu artroza.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Insa pana acum nu era foarte clar daca unele programe de slabit erau sau nu mai eficiente decat altele. Asa ca cercetatorii condusi de Dr. Alexandra Gersing, de la departamentul de radiologie si imagistica biomedicala din cadrul Universitatii California, din San Francisco, si-au propus sa investigheze impactul (separat) pe care il au dieta, dieta si exercitiile fizice sau doar exercitiile fizice (fara interventia altor factori) asupra progresiei gonartrozei.

O data ce cartilajul articular este pierdut, adica distrus in gonartroza, boala nu mai poate fi adusa la stadiul initial, nu mai poate fi anulata, explica cercetatorii, asa ca gasirea celui mai bun plan pentru a reduce leziunile cartilajului articular este cruciala.

Noile descoperiri au fost prezentate in 2017, la intalnirea anuala a Societatii de Radiologie din America de Nord, scrie medicalnewstoday.com.

Exercitiile fizice singure nu functioneaza

Dr. Gersing si colegii sai au investigat progresia gonartrozei in cazul a 760 de pacienti cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25 de kilograme pe metrul patrat. Participantii aveau, in medie, 62 de ani si faceau parte din proiectul unei cercetari nationale referitoare la osteoartrita.

Participantii aveau fie factori de risc pentru artroza, fie o forma a bolii usoara spre moderata.

Dintre cei 760 de participanti, 380 au slabit si 380 nu au scazut in greutate. Cei care au reusit sa slabeasca au fost impartiti in trei grupuri mai mici, in functie de metoda care i-a ajutat sa slabeasca.

Un grup a urmat o dieta si a facut exercitii fizice, un alt grup a facut doar exercitii fizice, iar al treilea grup a reusit sa slabeasca doar cu ajutorul dietei.

Dr. Gersing si echipa sa au evaluat progresia gonartrozei folosind, ca metoda de baza, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), 48 de luni mai tarziu, dar si dupa 96 de luni (adica la sfarsitul studiului).

De-a lungul perioadei de 96 de luni, degenerarea cartilajului a fost drastic redusa in cazul grupului de participanti care au reusit sa slabeasca, comparativ cu grupul de pacienti care nu au scapat de kilogramele in plus.

Cu toate acestea, mai important de retinut este ca aceste rezultate promitatoare au fost inregistrate doar in cazul acelor participanti care au slabit folosind o combinatie intre o dieta buna si exercitii fizice sau folosind doar o dieta sanatoasa.

Interesant este ca acest lucru a fost adevarat in ciuda faptului ca acei oameni din grupul care a facut doar exercitii fizice au reusit sa slabeasca la fel de mult ca cei din grupul care a tinut doar dieta si din grupul care a combinat dieta cu exercitiile fizice.

Comparativ cu cei care nu au reusit deloc sa slabeasca, slabitul doar prin intermediul exercitiilor fizice nu a avut nicio influenta asupra degenerarii cartilajului din articulatie.

Autorii studiului au concluzionat ca "Rezultatele sugereaza ca degenerarea cartilajului este incetinita prin procesul de slabire in cazul subiectilor obezi si supraponderali pe o perioada de 96 de luni. Acest efect protector a fost, insa, observat doar la subiectii care au slabit cu ajutorul unei diete si cu ajutorul regimurilor care au combinat exercitiile fizice cu dieta sanatoasa".

Asadar, aceste rezultate arata ca adoptand doar un program de exercitii fizice pentru a slabi (valabil la adultii obezi si supraponderali) nu este la fel de benefic pentru articulatiile genunchilor asa cum sunt programele de slabit care implica o dieta sanatoasa.


Sursa foto: Shutterstock 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0