Tratamentul indicat pentru fiecare stadiu al gonartrozei

Osteoartrita genunchiului, numită și artroza genunchiului sau gonartroză, reprezintă uzura progresivă a articulației genunchiului. O asemenea uzură poate fi cauzată de o predispoziție sau poate fi rezultatul unei boli sau al unui accident. Persoanele în vârstă, în special, sunt afectate de gonartroză, așa că este bine de știut care sunt cele mai bune tratamente, în funcție de stadiul în care este depistată boala.

Principalele tipuri de artrită care afectează genunchiul sunt osteoartrita, artrita reumatoidă și artrita posttraumatică. Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită la genunchi; este un tip de boală degenerativă, care apare cel mai adesea la persoanele cu vârste de 50 de ani și peste, deși poate apărea și la persoane mai tinere.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

În osteoartrită, cartilajul din articulația genunchiului se uzează treptat, iar spațiul de protecție dintre oase scade; acest lucru poate duce la frecarea osului pe os și poate produce pinteni osoși dureroși. De obicei, osteoartrita se dezvoltă lent și durerea pe care o provoacă se agravează în timp. Durerea și umflarea pot fi mai serioase dimineața, la trezire, sau după ce persoana stă o vreme așezată în timpul zilei.

Gonartroza nu se vindecă, dar se poate gestiona

Nu există un remediu final pentru a vindeca gonartroza, dar există o serie de tratamente care pot ajuta la combaterea durerii și a dizabilității pe care boala le poate provoca. Modificările în stilul de viață, terapiile medicamentoase și, în ultimă instanță, intervențiile chirurgicale duc la o gestionare eficientă a bolii.

Gonartroză stadiul 1

O persoană cu gonartroză în stadiul 1 prezintă un mic pinten osos crescut (sau niște proeminențe osoase). Acestea se dezvoltă adeseori în zona unde oasele se întâlnesc, în articulația genunchiului. Pacientul cu gonatroză în stadiul 1 de regulă nu va resimți durere sau disconfort, drept rezultat al uzurii foarte mici a componentelor articulației genunchiului.

Tratamente recomandate

Fără simptome evidente ale gonartrozei de tratat, mulți medici nu vor cere pacienților să urmeze tratamente pentru stadiul 1. Cu toate acestea, dacă persoana are o predispoziție pentru a face gonartroză sau are un risc crescut, medicul poate să recomande administrarea unor suplimente alimentare, precum glucozamina și condroitina, sau poate sfătui pacientul să înceapă o rutină de exerciții fizice pentru a ușura orice fel de simptome minore ale gonatrozei, întrucât acestea vor încetini progresia osteoartritei genunchiului.

Gonartroză stadiul 2

Stadiul 2 al gonartrozei este considerat o formă ușoară sau blândă a acestei afecțiuni. Radiografiile efectuate la nivelul articulațiilor genunchilor, în acest stadiu, vor scoate la iveală modificări în structura oaselor, dar cartilajul genunchiului încă mai este, de regulă, la o dimensiune sănătoasă. De exemplu, spațiul intraarticular este normal, iar oasele nu se freacă și nu se ating încă unele de celelalte. În acest stadiu, lichidul sinovial este, de regulă, încă prezent și în cantități suficiente pentru a asigura o mișcare normală a articulației. 

Cu toate acestea, în acest stadiu, pacienții încep prima dată să observe simptomele bolii - durerea apare după o zi lungă de mers sau de alergat, se observă o rigiditate mai mare a articulației genunchilor atunci când picioarele nu sunt folosite preț de câteva ore sau pacientul observă o sensibilitate atunci când se apleacă sau îngenunchează.

Tratamente recomandate

Este important să discuți cu medicul tău despre posibilele semne ale gonartrozei. Medicul este cel care poate depista și diagnostica afecțiunea într-un stadiu incipient, precum acesta.

Există câteva terapii diferite care pot calma durerea și disconfortul cauzate de acest stadiu al bolii. Aceste terapii sunt, în principal, măsuri non-farmacologice, ceea ce înseamnă că pacientul nu trebuie să ia medicamente pentru calmarea simptomelor.

Dacă persoana este supraponderală, un pas esențial este să piardă în greutate cu ajutorul dietei și exercițiilor fizice, deoarece aceste măsuri pot ameliora simptomele minore și pot îmbunătăți calitatea vieții. Chiar și persoanele care nu sunt supraponderale și care nu trebuie să slăbească vor avea de câștigat de pe urma exercițiilor fizice. Aerobicul cu impact redus și antrenamentele de forță pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulației genunchilor, ceea ce poate îmbunătăți stabilitatea și pot să reducă probabilitatea apariției unor alte leziuni la nivelul articulației.

De asemenea, pacienții trebuie să își protejeze articulația de efortul nedorit, așa că e bine să evite să îngenuncheze, să nu facă genuflexiuni și nici sărituri. În plus, aceștia pot purta o orteză elastică pe genunchi sau alte dispozitive medicale, cum ar fi o genunchieră mobilă, care vor stabiliza genunchiul. Este recomandat ca pacienții să poarte încălțăminte sau pantofi cu toc mic ori cu talpă mai groasă și moale, pentru a lua o parte din presiunea pusă pe articulația genunchiului.

Pentru unele persoane în acest stadiu de gonartroză este necesar tratamentul medicamentos, pentru a calma durerile care oricum nu sunt foarte puternice. De exemplu, se pot lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau paracetamol pentru calmarea durerii, însă e bine să se încerce și exercițiile fizice, să se încerce și reducerea kilogramelor în plus și, de asemenea, protejarea genunchilor.

Gonartroză stadiul 3

Gonartroza în stadiul 3 este clasificată drept o formă moderată de artroză a genunchiului. În acest stadiu, cartilajul dintre oase prezintă leziuni evidente, iar spațiul dintre oase începe să se îngusteze. Persoanele cu gonartroză în stadiul 3 se vor confrunta cu dureri frecvente în timpul mersului, alergatului, dacă se apleacă sau îngenunchează. Pacienții vor resimți, de asemenea, o rigiditate a articulației după o perioadă mai lungă de repaus sau atunci când se trezesc dimineața. Articulațiile genunchilor se pot umfla după perioade îndelungate în care persoana a făcut mișcare.

Tratamente recomandate

Pacienții care nu răspund bine la tratamentele conservative pentru gonartroză - fizioterapie, scăderea în greutate, folosirea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și a analgezicelor - ar putea fi buni candidați pentru așa-zisa viscosuplimentare, adică injectarea unor substanțe derivate din acidul hialuronic în articulațiile genunchiului.

Practica medicală a arătat că injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt recomandate pacienților cu gonartroză. Prin injectarea cu acid hialuronic la nivelul genunchiului se urmărește reducerea rigidității articulare și ameliorarea mobilității genunchiului, ceea ce se și obține la majoritatea pacienților.

Produsele pentru viscosuplimentare sunt injecții intraarticulare cu acid hialuronic. Un tratament tipic cu un astfel de produs necesită între una și cinci injecții de acid hialuronic, la distanță de o săptămână. Rezultatele viscosuplimentării nu sunt imediate. De fapt, poate dura câteva săptămâni pentru ca efectele depline ale tratamentului să fie resimțite, dar calmarea simptomelor durează de obicei câteva luni. E bine de știut că nu toți pacienții răspund la aceste injecții.

Gonartroză stadiul 4

Stadiul 4 al gonartrozei este considerat sever. Persoanele care au osteoartrita genunchiului în stadiul 4 se confruntă cu dureri mari și un disconfort la fel de mare atunci când merg sau când își mișcă genunchiul. Acest lucru se întâmplă pentru că spațiul articular dintre oase este redus dramatic, iar cartilajul a dispărut aproape complet, lăsând în urmă o articulație rigidă și posibil imobilă. Cantitatea de lichid sinovial a scăzut, de asemenea, dramatic și acest lichid nu mai ajută la reducerea frictiunii dintre părțile mobile ale articulației genunchiului.

Tratamente recomandate

O opțiune pentru pacienții cu gonartroză severă este operația numită osteotomie, o operație de corecție pentru artroza la genunchi. În timpul operației, chirugul taie osul de deasupra sau de sub genunchi pentru a-l scurta, pentru a-l lungi sau pentru a-i schimbă poziția.

Campanie DOC-Time RMN

Concret, această intervenție chirurgicală transferă greutatea corpului de pe acele puncte sensibile din genunchi, acolo unde erau afectate oasele. De regulă, acest tip de intervenție este efectuată la pacienții mai tineri.

Înlocuirea totală a genunchiului sau artroplastia este ultima soluție pentru cei mai mulți pacienți cu gonartroză severă. În timpul procedurii, medicul chirug îndepărtează articulația deteriorată și o înlocuiește cu un dispozitiv din plastic și din metal. Efectele secundare care pot apărea în urma acestei intervenții chirurgicale sunt infecțiile la locul inciziei și formarea cheagurilor de sânge. Recuperarea după această procedură durează câteva săptămâni sau chiar luni și necesită o perioadă intensivă de fizioterapie.

De ce contează foarte mult exercițiile fizice în gonartroză?

Exercițiile fizice la persoanele cu gonartroză sunt foarte importante pentru a evita pierderea masei musculare din jurul articulațiilor. Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea forței mușchilor din jurul articulațiilor, iar efectuarea anumitor mișcări poate reduce durerea și, în unele cazuri, poate limita progresia leziunilor articulare. Este necesar ca pacientul cu osteoartrita genunchiului să ceară sfatul medicului pentru a afla tipul de exerciții pe care poate să le facă în siguranță, pentru că unele mișcări sunt mai benefice decât altele.

Printre efectele pozitive ale mișcării regulate asupra articulațiilor afectate de osteoartrită se numără faptul că articulațiile își păstrează flexibilitatea, forța musculară este menținută sau chiar crescută, se asigură stabilitatea articulației, iar rezistența în efectuarea activităților de de zi cu zi este îmbunătățită.

Prin urmare, ar trebui păstrată o rutină regulată de exerciții, evitând în același timp suprasolicitarea articulațiilor. De exemplu, pacientul poate merge pe jos în ritmul său cel puțin o oră, de 3 ori pe săptămână, această activitate asigurând întreținerea articulară și contribuind semnificativ la reducerea durerii. Sau poate merge cu bicicleta, fără să forțeze, ori poate să înoate.

Dacă în timpul activității fizice apare durerea, pacientul trebuie să se oprească, pentru a nu agrava deteriorarea cartilajului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Arthritis of the Knee
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21978-arthritis-of-the-knee
Arthrolink - Living with osteoarthritis 
https://www.arthrolink.com/en/everyday-life/living-illness


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0