Artroza si calitatea somnului: cum te afecteaza durerile articulare

Durerile articulare te pot impiedica sa dormi suficient si uneori, iti pot agrava disconfortul din timpul zilei. Afla din acest material cum iti poate afecta gonartroza calitatea somnului si de ce durerea cronica se poate simti, uneori, mai intens pe timpul noptii.

Daca artroza nu te lasa sa dormi noaptea, afla ca nu esti singur: statisticile de peste hotare arata ca aproximativ 70% dintre pacientii care sufera de o forma de artroza au de suferit din cauza somnului perturbat. Dificultatile asociate cu somnul variaza, incepand de la faptul ca dormi greu sau ca iti este greu sa ramai adormit si pana la faptul ca, din cauza durerilor articulare, te trezesti mai devreme decat ti-ai fi dorit.

Pare evident de ce artroza (de exemplu, gonartroza) te tine treaz noaptea - durerea de la nivelul articulatiilor te impiedica sa te simti confortabil in pat sau aceasta durere este atat de puternica, incat te trezeste in toiul noptii. Chiar daca durerea articulara reprezinta o parte importanta a acestei neplaceri, cercetatorii au descoperit ca durerea si insomnia se influenteaza reciproc in cazul pacientilor cu artroza.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Explicatia se leaga "mai putin de durerea care te tine treaz noaptea si se leaga mai mult de calitatea slaba a somnului din timpul noptii, care te face sa fii mai vulnerabil in fata durerii. Lucrurile functioneaza in ambele sensuri, insa directia mai puternica este ca problemele din timpul somnului, oricare ar fi cauza lor, pot face ca experienta pacientului cu durerea sa se agraveze.", explica Patricia A. Parmelee, de la Universitatea Alabama, Research Institute on Aging, din Tuscaloosa.

Calitatea somnului e afectata de ganduri

Gandurile pe care multi dintre noi le avem, anxietatile si ingrijorarile ne fac sa fim tot mai nelinistiti in pat. Iar pentru pacientii diagnosticati cu o forma de artroza - fie ca vorbim de gonartroza, fie ca este vorba de coxartroza, durerea poate sa capete dimensiuni catastrofale. Aceste "scenarii" au doua forme: pacientul presupune ca ceva rau se va intampla si apoi se asteapta ca acel lucru sa fie cat mai rau cu putinta.

 

Iata un exemplu care poate o sa ti se para cunoscut: stai intins in pat si te gandesti la cat de neplacuta este durerea articulara si te mai gandesti si ca niciodata nu o sa treaca sau ca simptomele tale nu se vor imbunatati niciodata. Anxietatea si hipervigilenta sunt doi "inamici" teribili, care te impiedica sa adormi si sa ramai adormit.

Din cauza calitatii tot mai proaste a somnului, pacientului ii va fi tot mai dificil sa faca fata durerii de a doua zi, care poate duce la si mai multe neplaceri, la accentuarea durerii, la mai putine ore de somn si poate chiar si la situatia in care durerea capata dimensiuni neobisnuite.

Intreruperea somnului poate duce la cresterea sensibilitatii la durere

Oamenii de stiinta ne explica faptul ca durerea articulara in cazul unor pacienti cu artroza poate deveni o durere "centralizata" Asta inseamna de fapt ca durerea este amplificata si ca pacientul simte o durere mai mare decat cea care ar fi, in mod normal, cauzata de gradul de deteriorare a articulatiilor.

Motivul pentru care durerea devine centralizata la unii pacienti poate depinde de tiparul somnului lor. De exemplu, psihologii explica faptul ca privarea de somn poate contribui la sensibilizarea sistemului nervos central.

Burel Goodin, profesor of psihologie de la Universitatea Alabama, din Birmingham, descrie un experiment legat de durere, efectuat pe mai multi voluntari sanatosi de la Universitatea Johns Hopkins.

Toti voluntarii au fost testati pentru a li se vedea sensibilitatea la durere, la inceputul experimentului. Unii dintre ei au avut mai putine ore de somn, pentru ca au fost tinuti treji, cu mult peste ora lor normala de culcare, pe o perioada de cateva nopti. Alti participanti au fost treziti din ora in ora, pe parcursul noptii, insa au avut acelasi timp total de ore dormite, ca participantii din grupul de mai sus, care s-au culcat mai tarziu.

Desi li s-au aplicat stimuli identici de durere, la inceputul si la finalul experimentului, toti participantii au fost mai sensibili la durere la finalul cercetarii. Insa oamenii de stiinta spun ca acei participanti cu somnul intrerupt (la fiecare ora) au devenit chiar mai sensibili la durere.

Cercetatorii cred ca acest experiment arata ca privarea de somn, in special somnul fractionat, poate duce la o sensibilizare a sistemului nervos central. Asta inseamna ca pentru multi pacienti care sufera de artroza, tiparul problematic in ceea ce priveste orele de somn poate precede durerea lor cronica. O calitate slaba a somnbului, in special in cazul pacientilor cu boli cronice, ii poate pune pe acestia pe o panta cu multe minusuri, fiind mai predispusi la imbolnaviri ulterioare si la o durere mai intensa.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/comorbidities/sleep-insomnia/osteoarthritis-and-sleep.php

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0