10 exercitii de stretching care previn durerile

Stilul de viata sedentar pe care il avem favorizeaza durerile articulare, dar si pe cele musculare, de aceea multi dintre noi ne plangem de dureri de genunchi, de spate sau in zona cefei.

Medicamentele antiinflamatoare nu sunt neaparat o solutie pe termen lung, acestea ameliorand pe moment durerea. O metoda mult mai indicata de calmare, dar si de prevenire a acestor dureri consta in adoptarea unui stil de viata activ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rutina zilnica de stretching nu numai ca stimuleaza circulatia sanguina si energizeaza intreg corpul, insa reda si flexibilitatea articulatiilor si muschilor, ameliorand astfel durerile ce vin la pachet cu rigiditatea.

Practicile precum yoga, pilates si kinetoterapia pun accent pe exercitiile de stretching, sporind flexibilitatea corpului si combatand durerile articulare si musculare. Poti insa sa iti creezi si o rutina de stretching personalizata, pe care sa o practici in fiecare zi, la tine acasa, fara sa ai nevoie de un instructor personal.

Incepe toate aceste exercitii in timp ce stai cu coloana vertebrala perfect dreapta si executa-le, pe fiecare, cel putin 30-60 de secunde.

Rotatia gatului

Intoarce-ti capul catre dreapta, usor, si mentine postura pret de 30-60 de secunde. Adu-ti apoi fata in pozitie normala si executa o rotatie catre stanga, respectand aceleasi reguli.

Inclinatia gatului

Pune-ti palma  dreapta deasupra urechii stangi si trage-ti usor, cu mana, capul catre dreapta, aducand-l cat mai aproape de umar. Mentine postura, apoi repet-o si pe partea cealalta, tinandu-ti cu palma stanga capul.

Rotatia torsului

Incruciseaza-ti bratele la piept si uita-te catre partea stanga, intorcandu-ti si trunchiul catre aceeasi parte. Mentine timp de 30-60 de secunde postura, apoi repeta, pe partea dreapta de aceasta data, exercitiul.

Extensia spatelui

Asaza-te pe un scaun cu spatar jos sau pe podea. Intinde-ti bratele, lipeste-ti palmele deasupra capului, apoi lasa-te pe spate arcuindu-ti coloana vertebrala. Nu forta coloana aplecandu-te prea mult – important este sa arcuiesti coloana vertebrala fara sa cauzezi probleme sau dureri.

Flexarea laterala a trunchiului

Asaza-te pe podea cu picioarele incrucisate si cu mana dreapta la spate. Intinde-ti mana stanga deasupra capului si flexeaza-ti usor trunchiul, aplecandu-te catre dreapta. Mentine postura, revino apoi in postura initiala si executa aceeasi miscare si pe partea cealalta.

Aplecari ale trunchiului

Asaza-te pe un scaun, indoaie-ti piciorul stang si asaza-l pe piciorul drept, apoi apleaca-te usor, atingand podeaua cu palmele. Repeta exercitiul si cu piciorul drept indoit deaspra celui stang.

Indreptarea coloanei

Indoaie piciorul drept, ridicand talpa catre posterior. Prinde-ti apoi cu mana dreapta laba piciorului, iar mana stanga indreapt-o si ridic-o deasupra capului. Procedeaza apoi la fel si cu piciorul stang.

Intinderea musculaturii picioarelor

Stai in fata unui perete, lipindu-ti degetul mare de la piciorul stang de perete, dar si mainile. Indoaie apoi piciorul stanga, impingand piciorul drept in spate, pana cand ajungi cat mai aproape de sol. Mentine jumatate de minut postura, apoi repeta lipind degetul mare de la piciorul drept de aceasta data, de perete.

Flexarea soldurilor

Intinde-te pe spate pe podea. Indoaie-ti piciorul stang, pe care il prinzi in spatele genunchilor cu ambele maini, si trage-l cat de aproape poti de piept. Mentine postura 30-60 de secunde, apoi repeta indoind piciorul drept.

Extensii ale picioarelor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intinde-te pe spate, pe podea. Foloseste un prosop pentru a-ti prinde laba piciorului stang si ridica-ti piciorul, mentinandu-l drept. Repeta exercitiul si cu piciorul drept.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0