Ce facem cu petele de după bronzul de vară?

Dacă sezonul estival a lăsat amintiri vizibile, e bine să știi că există soluții pentru tratarea lor. Petele maronii sau hiperpigmentare de la nivelul tenului sunt dificil de tratat și eliminat, însă nu imposibil.

femeie-plaja-slabire-620x350

Când urmezi un tratament de depigmentare, înarmează-te cu răbdare. Dispariția zonelor pătate se face în timp, iar pericolul repigmentării va persista luni întregi, dacă te expui din nou la soare uitând de cremele de protecție solară.

1. Creme depigmentare de la farmacie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Diversele creme și produse de depigmentare dau rezultate într-un interval de 6-8 săptămâni, dacă au fost utilizate corespunzător. Până nu demult, majoritatea produselor de depigmentare se bazau pe un "decolorant" chimic controversat, cunoscut sub numele de hidrochinonă.

În ultimii ani însă, substanța activă a fost înlocuită cu alte substanțe, cum ar fi, de exemplu, Rucinolul, care este un inhibitor al Tirozinazei, care stimulează producerea melaninei. Rucinolul are o putere de depigmentare de 100 ori mai mare ca a hidrochinonei, fără însă să inducă efectele secundare ale acesteia din urmă, adică nu produce fotosensibilizarea zonei afectate. Hidrochinona depigmentează, dar produce o fotosensibilizare a aceleiași zone care, dacă este expusă din nou la soare, va dezvolta un proces de hiperpigmentare mult mai intens.

În afara de rucinol, în compoziția cremelor sau serumurilor depigmentante se mai pot găsi acizi care au un efect de peeling, precum acidul azelaic 15-20%, acid kojic, acid glicolic, retinoizi topici sau vitamina A, care ajută pielea să elimine stratul de celule moarte.

2. Terapii efectuate în cabinetele de estetică

Microdermabraziunea, precum și peeling-urile chimice efectuate în cabinetul dermatologic sau cosmetic în anotimpul neînsorit, adecvate tipului de hiperpigmentare, trebuie urmate de un riguros control al expunerii ulterioare la soare, pentru a păstra efectul obținut prin tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peeling-urile reprezintă o intervenție estetică ce presupune exfolierea în profunzime a tenului, până când se ajunge la acele țesuturi intacte, neafectate încă de acumulare de melanină, adică de pete. Se pot folosi în special acizi de fructe – cunoscuți în literatura de specialitate sub denumirea de AHA. Poate fi vorba de acidul citric (citrice), glicolic (trestia de zahăr), malic (măr) sau piruvic (struguri).

Terapia laser sau cea cu lumină intens pulsată IPL sunt, de asemenea, metode extrem de eficiente de depigmentare. Se folosesc atât la nivelul feței, cât și decolteului, dar și mâinilor, gambelor și labelor picioarelor. Terapia prin lumina pulsată este o tehnologie similară laserelor medicale.

Spre deosebire de lasere, terapia prin lumina intensa pulsată folosește un spectru controlat al acesteia, pentru a ținti melanina. Lumina special-filtrată acționează asupra pigmentului de melanină de la nivelul petelor tegumentare maronii de la nivelul feței, mâinilor și gambelor.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0