Microdermabraziunea si alte peelinguri cu rezultate vizibile

Petele maronii sunt de cele mai multe ori rezultatul expunerii la ultraviolete, având mai puțin legătură cu vârsta. 

E adevărat însă și că în timp se acumulează din ce în ce mai multe pete pe ten, decolteu și mâini. Pe de altă parte, majoritatea specialiștilor susțin că aceste pete nu trădează o eventuală suferință hepatică - așa cum se credea, ci apariția lor este pur și simplu direct proporțională cu expunerea la soare și lipsă protecției anti-ultraviolete! 

Așadar, de acum înainte crema cu factor de protecție trebuie să facă parte din rutina ta zilnică. Martie și aprilie reprezintă ultimele luni calde în care se mai pot face proceduri fotosensibilizante, menite să elimine petele hipercrome, pielea moartă, petele maronii, semnele lăsate de acneea rebelă sau ridurile.

Este bine ca terapiile de albire să fie începute la un cabinet de cosmetică sau de dermatologie, în funcție de gravitatea problemelor. Nu apela la o cremă de albire fără sfatul unei persoane avizate, mai ales dacă ai un ten sensibil, acnee, cuperoză, diverse angiectazii. Așadar tratamentul mai agresiv trebuie efectuat în cabinetul estetic, urmând dacă e cazul să să fie continuat și acasă, cu substanțe eficiente recomandate de estetician sau de medicul dermatolog.  

De ce apar petele maronii pe piele

Când ne expunem pielea la soare, reacția sa naturală este de a produce melanină, care ajută la blocarea radiațiilor UV de a deteriora în continuare pielea. Acesta este adesea motivul pentru care atunci când ne expunem la soare o perioadă lungă de timp, pielea noastră se bronzează. Este, de asemenea, motivul pentru care persoanele cu piele deschisă se ard cu ușurință la soare, în timp ce persoanele cu tenul mai închis la culoare sunt mai puțin susceptibile de a se confrunta cu această problemă. Uneori, soarele provoacă o creștere neuniformă a producției de melanină. Acest exces de melanină se adună și se revarsă între celulele pielii, dând aspectul unor pete închise la culoare.

Pe scurt, petele închise la culoare de pe piele sunt rezultatul hiperpigmentării. Dermatologii atrag atenția că majoritatea petelor închise la culoare, cum ar fi petele de soare, pot fi prevenite folosind creme de protecție solară și evitarea soarelui. Dar, dacă observi o nouă pată care se schimbă în dimensiune sau culoare, cel mai bine este să consultați un dermatolog pentru a exclude cancerul de piele.  

Proceduri care ajută la estomparea petelor maronii

Terapia pe bază de acizi

Cea mai puțin agresivă terapie de iluminare a tenului este cea bazată pe acizii din fructe sau pe bază de vitamina C, îmbuteliată în mici fiole ce se aplică rapid pe piele după deschiderea acestora, întrucât vitamină C are o mare capacitate de oxidare. Se realizează astfel un peeling rapid și foarte puțin agresiv, iar rezultatele se văd instantaneu. Ședințele se repetă la o săptămână și se practică timp de 4-5 săptămâni, în acest timp evitându-se expunerea la soare fără cremă SPF

Terapia cu hidroquinona

Cremele pentru acasă utilizează acizi din fructe, sau acidul kojic, extracte din nucă, alfa și beta arbutim (extracte din măceșe și alte fructe de pădure), hidroquinona - ce reduc concentrația de melanină și inhibă activitatea tirozinazei. Aceste extracte ajută la eliminarea petelor printr-un peeling local delicat.

Când vine vorba de tratamente pentru petele maronii, hidrochinona a fost standardul de aur de peste 50 de ani.  La nivel biologic, hidrochinona funcționează prin inhibarea unei enzime numită tirozinază, care ajută la producerea de melanină. Desigur, cu cât se produce mai puțină tirozinază, cu atât se produce mai puțină melanină.

În unele cazuri, efectele hidrochinonei pot fi observate în doar două săptămâni. Cu toate acestea, majoritatea ar trebui să anticipeze 8 până la 12 săptămâni de utilizare pentru a vedea o diferență vizibilă în funcție de câțiva factori (cum ar fi amploarea hiperpigmentării, cât de adânc pătrunde, etc.).

Retinoizi

Mai mult, specialiștii recomandă și folosirea retinoizilor, precum aceștia.  Aceștia ajută, de asemenea, la creșterea producției de colagen și la reducerea liniilor fine și a ridurilor, dar și în estomparea petelor solare1.

Tratamentele mai puternice: peelinguri chimice, dermabraziune și laserabraziune

Alte metode acționează mai ferm și trebuie efectuate în cabinete specializate de către medici sau esteticieni - terapiile cu produse pe bază de tretinoină,  precum acestea, alfa hidroxiacizi, peelinguri chimice, dermabraziune sau laserabraziune pot fi de asemenea utilizate în cazul afectării mai profunde a dermului, în urmă acneei, petelor maronii mai întinse . 

Peelingurile chimice

Peelingurile chimice sunt eficiente datorită eliminării cu ajutorul unor acizi controlați a primului strat superficial al pielii, permițând astfel expunerea la suprafață a unui strat nou, proaspăt, mai curat, fără pete, riduri ori urme de acnee. 

În funcție de tipul de piele și de gravitatea petelor, peelingul poate fi mai profund. Se efectuează cu succes chiar și în zona ochilor și a ridurilor de expresie din jurul gurii. Necesită însă o perioadă de repaus social cel puțin de două până la cinci zile, întrucât pielea are un aspect roșiatic și, poate mai important, până la vindecarea completă trebuie evitată suprainfectarea.  

Dermabraziunea

Înlătură cicatrici, urme lăsate de acnee sau varicelă, riduri și pete maronii cauzate de soare. Și în acest caz se înlătură un strat superficial al pielii, iar complicațiile și efectele adverse sunt similare peelingurilor medii sau adânci. Sub efectul anesteziei locale pielea este înghețată și cu un instrument special și este îndepărtat, prin frecare, primul strat de piele.

Se urmărește astfel ca un nou strat să-l înlocuiască pe cel de la suprafață și odată cu acesta și defectele. Noul strat este la început foarte roz și persistă senzația de arsură câteva zile, iar durerea este combătută medicamentos. Culoarea roz se poate menține și până la 8 săptămâni, putând fi camuflată însă cu machiaj. 

După microdermabraziune, pielea tratată poate fi roz sau roșie și ușor umflată. Aceasta tinde să dispară într-o zi. În unele cazuri, pielea se poate învineți sau poate deveni extrem de sensibilă la lumina soarelui. Acestea vor dispărea fără tratament.

Dacă pielea ta tinde să dezvolte pete întunecate după ce acneea se elimină sau după ce o leziune a pielii se vindecă, este posibil să ai un risc mai mare de a dezvolta mai multe pete întunecate. Atunci când microdermabraziunea este efectuată de un dermatolog, acest risc este minor.

Se recomandă o pauză de 2 săptămâni după această procedură și expunerea la soare se face nu mai devreme de trei până la șase luni după dermabraziune.  

Laser resurfacing sau laserabraziunea

Se practică tot sub anestezie locală, dar când este tratată întreaga față se preferă anestezia generală. Terapia poate dură 30-40 minute și chiar două ore și cu ajutorul ei se pot tratat zone întinse ale feței pentru eliminarea petelor, cicatricilor, ridurilor. Această intervenție nu se efectuează persoanelor cu acnee activă sau celor cu pielea foarte închisă.

Se practica două tipuri de laser - cu dioxid de carbon și erbium. Laserul CO2 folosește energie ultrapulsată, iar refacerea are loc în două săptămâni. În cazul laserului erbium refacerea se poate produce mai rapid - doar o săptămână în cazul intervențiilor mici - și principala indicație sunt ridurile fine de pe față, mâini, piept, decolteu etc.. Totodată, este bine de știut că intervenția se recomandă și pentru persoanele cu tenul mai închis.

Roșeața, arsurile pot persista mai mult de două săptămâni, de aceea se recomandă pentru a neutraliza această tentă roșiatică o bază de machiaj de nuanță verzuie, peste care se aplică un fond de ten cu putere mai mare de acoperire, dar să să nu aibă ulei în compoziție. 

Pentru o vindecare rapidă, se recomandă întreruperea fumatului, care îngreunează reducerea inflamației și refacerea pielii.

Microdermabraziunea

Este un procedeu cosmetic nedureros care se practică cu succes în spa-urile, dar și cabinetele de dermatologie din toată lumea pentru îndepărtarea petelor de soare, a cicatricelor lăsate de acnee și chiar a ridurilor fine. Studii recente efectuate de dermatologi arată că eficiența maximă se obține prin aplicarea metodei o dată la două săptămâni, timp de două până la trei luni. Prin această procedură se îndepărtează stratul cornos al pielii feței și decolteului printr-o abraziune ușoară.

Microdermabraziunea constă în microabraziunea pe suprafețe mici ale pielii cu jeturi puternice de oxid de zinc, cristale de oxizi de aluminiu sau cuarț, mici particule organice. După bombardarea pielii, particulele sunt imediat absorbite cu ajutorul vacuumului.

Se consideră că microdermabraziunea acționează pozitiv asupra calității pielii, și prin stimularea producerii de colagen. S-au înregistrat rezultate bune și în tratarea acneei, cu condiția ca terapia să fie practicată sistematic, însă nu la pacienții ce urmează în prezent sau au urmat în ultimul an tratament cu produse pe bază de isotretinoin - un derivat de vitamină A care aparţine unui grup de medicamente numite retinoizi (pentru tratamentul acneei), precum acestea

Se practică de preferință o dată la două săptămâni la început, apoi la patru săptămâni, dând timp epidermului să se refacă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 „Retinoids: Active Molecules Influencing Skin Structure Formation in Cosmetic and Dermatological Treatments”. Postepy Dermatol Alergol. 2019;36(4):392-397. doi:10.5114/ada.2019.87443, Zasada M, Budzisz E.
https://www.termedia.pl/Retinoids-active-molecules-influencing-skin-structure-formation-in-cosmetic-and-dermatological-treatments,7,37473,0,1.html
American Academy of Dermatology Association - Microdermabrasion: FAQS
https://www.aad.org/public/cosmetic/age-spots-marks/microdermabrasion-faqs
American Academy of Dermatology Association  - How to face dark spots in darker skin tones
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/fade-dark-spots


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0