Exfolierea buzelor: ce ingrediente naturale poți folosi?

Află în cele ce urmează de ce e bine să-ți exfoliezi regulat buzele, cum procedezi și ce ingrediente naturale poți folosi pe post de scrub pentru buze.

Buzele sunt o trăsătură facială notabilă și joacă un rol nu doar în vorbire, ci au legătură și cu atracția fizică față de o persoană. Pielea de pe buze este mai subțire decât cea de pe restul corpului și, în plus, nu poate produce propria ei umiditate. De aceea, expunerea la o serie de factori (cum ar fi vântul, soarele, fumatul etc.) poate să le provoace daune.

Concret, buzele se usucă și se crapă, iar straturile de piele moartă pot împiedica balsamurile de buze și alte produse hidratante să își facă efectul. Astfel, exfolierea delicată a buzelor poate fi o metodă utilă de îndepărtare a pielii moarte și le poate îmbunătăți aspectul. Folosirea săptămânală a unui scrub de buze le poate face mai fine, mai hidratate și poate elimina eventualele pete.

E bine să începi prin a-ți exfolia buzele o dată pe săptămână, astfel încât să eviți iritarea, iar ulterior nu exfolia decât de cel mult două ori pe săptămână. De asemenea, nu apăsa prea tare exfoliantul și nu folosi pentru exfoliere ingrediente foarte dure, care să provoace leziuni la nivelul pielii subțiri a buzelor.

Există două modalități principale prin care poți face exfolierea buzelor: mecanică și chimică. Exfolierea mecanică folosește ingredinte anume care ajută la îndepărtarea fizică a celulelor moarte ale pielii, în timp ce exfolierea chimică folosește substanțe chimice pentru dizolvarea și îndepărtarea pielii moarte. Cea mecanică se poate face acasă, cu ajutorul unui scrub de buze din ingrediente naturale, cea chimică se va face la un salon specializat.

Ce scrub de buze poți folosi pentru exfoliere?

Pentru exfolierea mecanică buzelor, deci varianta blândă, se va folosi un ingredient ușor abraziv și unul emolient: cel abraziv îndepărtează pielea moartă, iar cel emolient ajută la prevenirea uscării buzelor. Exfolianții obișnuiți pot include zahăr, scorțișoară sau cafea măcinată. Emolienții obișnuiți pot include miere, ulei de măsline, ulei de jojoba, ulei de cocos, unt de shea sau vaselină.

Exfolierea buzelor se poate face și cu produse din comerț, special create. E bine ca persoanele care au frecvent buzele crăpate să caute produse pentru buze care conțin ingrediente precum ulei de ricin, ceramide, ulei din semințe de cânepă, unt de shea sau vaselină albă.

Cum se face exfolierea buzelor?

  • Toarnă o linguriță de exfoliant într-un castron mic și apoi adaugă emolientul, amestecându-l ușor pentru a fi încorporat.
  • Înainte de a aplica amestecul exfoliant pe buze, îndepărtează prin demachiere orice reziduu de produs de pe buze, cum ar fi rujul, și apoi umezește-le ușor cu apă curată.
  • Învelește capătului unui băț de chibrit în vată și scufundă-l în amestec. Sau poți utiliza o periuță de dinți pe care o acoperi cu acest scrub de buze.
  • Aplică amestecul exfoliant pe buze folosind bățul de chibrit cu vată sau periuța de dinți, masând ușor sub formă de cercuri mici, fără să apeși tare, pentru a nu-ți irita buzele.
  • După ce ai masat buzele cu exfoliantul pentru 2-3 minute, îndepărtează-l cu o dischetă demachiantă sau cu apă.
  • La final, aplică un balsam hidratant pentru buze.

Ce mai poți face pentru a avea buze sănătoase și îngrijite?

Buzele sănătoase și îngrijite se păstrează astfel prin mai multe metode, pe lângă exfoliere:

Menținerea hidratării

Deshidratarea poate duce nu doar la dureri de cap, amețeală, tensiune arterială prea mică, ci și la buze crăpate și uscate. Bea zilnic o cantitate suficientă de apă (un pahar la o oră și jumătate) și consumă supe, legume și fructe, deoarece și acestea contribuie la menținerea hidratării.

Folosirea regulată a unui balsam de buze

Balsamul de buze ajută la menținerea buzelor hidratate și sănătoase. Atenție, unele balsamuri conțin substanțe care pot usca buzele, precum camfortul, mentolul, eucaliptolul, fenolul sau acidul salicilic, așa că alege produse care să nu conțină aceste ingrediente, ci care să aibă în compoziție ulei de cânepă sau de ricin, unt de shea, ceramide. Este cel mai sigur să îți iei un produs fără parfum și hipoalergenic.

Expunerea la razele soarelui este un factor de risc pentru cancerul de piele, deci se recomandă ca balsamul pe care îl folosești când ieși pe stradă să conțină și ingrediente precum oxidul de zinc sau oxidul de titan sau alte substanțe cu rol de protecție (pe eticheta produsului ar trebui să scrie SPF 30 sau 50).

Evitarea atingerii buzelor cu mâna sau trecerea frecventă a limbii peste buze

Deși te poți gândi că atunci când uzi buzele cu salivă, combați uscarea, în realitate atingerea sau mușcarea constantă a buzelor le poate face să se usuce mai tare și să se crape. Așadar, dacă vrei să îți menții buzele sănătoase și suficient de umede, nu le atinge des.

Renunțarea la fumat

Fumatul poate irita buzele și le poate face să se usuce constant și să crape. În plus, acest obicei nociv poate avea efecte mult mai grave asupra organismului (cancer, boli de inimă etc.).

În concluzie, exfolierea și îngrijirea buzelor le poate păstra sănătoase și te pot ajuta să eviți uscăciunea și crăparea. Dacă, în ciuda urmării acestor măsuri, după două săptămâni te confrunți în continuare cu aceste probleme, e timpul să mergi la un medic dermatolog.

În cazul în care buzele sunt foarte crăpate poate apărea cheilita angulară, care implică și crăparea colțurilor buzelor. Cheilita este adesea cauzată de infecții sau de boli inflamatorii, cum ar fi boala Crohn. Traumatismele dentare și producția excesivă de salivă pot transforma, de asemenea, buzele crăpate în cheilită, pentru că bacteriile pot pătrunde prin fisuri și pot provoca infecții. Persoanele care au aparate ortodontice sau care poartă proteze dentare, precum și bebelușii care folosesc suzete au un risc mai mare de cheilită.

Administrarea unor medicamente cum ar fi vitamina A, retinoizii, litiul (utilizat în mod obișnuit pentru tratarea tulburării bipolare) sau medicamentele pentru chimioterapie poate crește riscul de buze crăpate. Buzele crăpate pot fi și un semn de malnutriție, apărând alături de alte simptome, precum slabiciune musculară, fragilitate osoasă și balonare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - DIY Recipes and Ready-Made Ways to Exfoliate Your Lips
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/exfoliate-lips
American Academy of Dermatology - 7 dermatologists' tips for healing dry, chapped lips
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0