Cum să alegi sutienul potrivit

Un sutien care îți vine perfect nu numai că îți oferă confort și îți avantajează bustul, este important și pentru sănătatea sânilor tăi. Conform unui studiu 1 clinic publicat în revista de specialitate Chiropractic & Manual Therapies, realizat pe persoanele feminine cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani, 80% dintre subiecți purtau mărimi incorecte la sutien, mai precis 70% , sutiene prea mici, iar 10% purtau sutiene prea mari.

Oamenii de știință și medicii atenționează asupra importanței alegerii unui sutien cât mai compatibil cu forma și dimensiunea pieptului, deoarece un sutien prost ales poate determina apariția durerilor toracale, a durerilor de spate, a iritațiilor de piele și alte afecțiuni. Alegerea sutienului potrivit nu este o acțiune complicată. Tot ce trebuie să faci este să te ghidezi după câteva reguli simple pentru a lua decizia corectă.

Cum alegi măsura potrivită

În primul rând, este esențial să probezi sutienul înainte de a-l cumpăra. Multe persoane evită acest pas din comoditate, deoarece probarea unui sutien necesită mai mult timp și efort decât probarea unui alt articol de îmbrăcăminte. Cu toate acestea, este recomandat să nu achiziționezi sutiene online sau fără a le proba, decât dacă îți cunoști, deja, mărimea de la brandul ales. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cea mai simplă metodă de a-ți afla măsura potrivită bustului tău este să probezi un sutien și să îl prinzi la prima gaică. Dacă mărimea sutienului este cea potrivită, ar trebui să îți permită accesul a două degete între bandă și piele, fără să te strângă prea tare în față, dar și fără să îți fie prea larg. Explicația stă în faptul că, pe măsură ce îl vei purta, sutienul se va lărgi, deci vei putea trece la următoarea gaică în timp.

O modalitate în plus de a te asigura că ai ales mărimea potrivită constă în a-ți ridica mâinile în sus după ce ai probat sutienul. Dacă acesta se ridică, atunci ai nevoie de o măsură mai mică. Lasă-te, apoi, în jos, aplecându-te cu tot trunchiul în față. Dacă sânii îți ies din sutien, acesta îti este fie prea mic, fie prea mare. Dacă bretelele sutienului îți intră în piele în zona umerilor, ai nevoie de o măsură mai mare.

De asemenea, este important de reținut că nu bretelele susțin greutatea pieptului, ci cupele. Rolul bretelelor este de a susține cupele. Un alt aspect căruia trebuie să îi acorzi atenție este banda dintre cupele sutienului, care ar trebui să stea lipită de piele, nicidecum în aer, fără susținere.

Cum alegi modelul potrivit

Nu doar măsura este importantă atunci când alegi un sutien, ci și forma și modelul acestuia. Există mai multe forme ale sânilor, asa că e normal să existe mai multe tipuri de sutien. Cel mai important e să îl alegi pe cel care te avantajează și în care te simți confortabil. Sutienul trebuie să răspundă cerinței importante de a oferi confort și susținere sânilor pe parcursul unei zile întregi de activități diverse, dinamice și statice.

Prin urmare, alegerea este una deosebit de importantă.

  • Sâni distanțați – dacă ai sânii distanțați, atunci cel mai bine ți se va potrivi un sutien cu push-up ori un sutien clasic.
  • Sâni în formă de pară – sânii cu această formă au tendința de a părea ușor lăsați, așa că este indicat să alegi un sutien cu o bandă lată de susținere sub cupe, sau un sutien cu efect de push-up.
  • Sâni în formă de măr – acest tip de sâni se potrivește tuturor modelelor de sutien, însă cel de tip balconette este cel mai avantajos.
  • Sâni asimetrici – sânii asimetrici sunt avantajați de sutienele care dispun de cupe suplimentare, pe care le poți folosi la sânul mai mic, pentru a echilibra aspectul bustului.
  • Sâni mici – sutienele de tip bandeau sunt ideale pentru femeile cu sânii mici.

Sutienul trebuie ales și în funcție de activitatea desfășurată. Spre exemplu, dacă practici activități sportive intense, este obligatoriu să folosesti un sutien sau o bustieră special concepute pentru sport. Astfel, sânii tăi sunt protejati și nu vor apărea probleme de nicio natură.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.womansday.com/style/fashion/a5285/how-to-pick-the-right-bra-111078/
1 Studiul „Breast size, bra fit and thoracic pain in young women: a correlational study”, publicat în Chiropractic & Manual Therapies, în martie 2008, autori: Katherine Wood, Melainie Cameron, Kylie Fitzgerald 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0