Semne că porți sutienul nepotrivit

Problemele cu gâtul sau cu spatele, precum și durerile de sâni se numără printre semnele care arată că porți un sutien nepotrivit pentru tine. Află care sunt semnele purtării unui sutien nepotrivit și cum alegi un sutien adecvat și de calitate.

Având în vedere că sânii sunt alcătuiți din grăsimi și glande, chiar dacă ligamentele le oferă susținere, în timp, aceștia tind să se lase. Purtarea unui sutien nu împiedică lăsarea naturală a sânilor (doar exercițiile fizice pentru zona respectivă o pot încetini), dar îi susține, sporind confortul femeii care îl poartă și îi ridică într-o oarecare măsură, conferind un aspect mai elegant.

TESTARE PCR COVID-19

Poate fi mai confortabil ca noaptea să dormi fără sutien, însă ziua se recomandă să porți unul, mai ales dacă ai sâni mai mari, care se mișcă mult de-a lungul activităților zilnice: dacă nu îmbraci și un sutien, poți constata că te confrunți cu diverse dureri. Sutienul este important de purtat și când ești la menstruație și sânii se pot umfla și pot deveni sensibili sau chiar dureroși. Purtarea sutienului contribuie la ușurarea durerilor de sâni pe care le poți avea în acea perioadă a lunii.

Alegerea unui sutien potrivit este extrem de importantă atât pentru sănătate, cât și pentru felul în care arată pe sub haine și cum te simți purtându-l. Cu sutienul potrivit, te poți simți mai bijne în pielea ta și mai încrezătoare. Iată câteva semne care indică faptul că porți un sutien nepotrivit:

Ai dureri de gât și de spate 

Experții nu s-au pus de acord cu privire la faptul dacă o potrivire necorespunzătoare a sutienului poate provoca dureri de gât și de spate. Unele studii spun că sutienul nu are legătură cu aceste dureri, dar altele arată că persoanele cu sâni mai mari sunt mai susceptibile de a purta un sutien care nu le oferă suficientă susținere, ceea ce poate duce la probleme de postură și la apariția unor dureri de gât și de spate.

Ai dureri de sâni

Dacă sânii se revarsă peste partea superioară a cupelor ori sunt strânși prea tare în zona axilelor sau cupele conțin sârme, există riscul de a te alege cu dureri de sâni.

Ai dureri de mameloane

Unul dintre principalele motive pentru care apare durerea la nivelul mameloanelor este frecarea. Un sutien prea slăbit sau unul prea strâns, care produce această frecare, poate irita pielea sensibilă.

Ai vergeturi pe sâni și urme pe umeri

Sânii care nu sunt bine susținuți cu ajutorul unui sutien se pot lăsa și poți observa apariția vergeturilor, mai ales în partea inferioară a sânilor. De asemenea, un sutien nepotrivit poate lăsa urme adânci în pielea umerilor din cauza bretelelor prea strânse.

Ai dureri de cap

Unii cerectători spun că dacă ai dureri de cap pe care nu le puteți explica, unul dintre motive ar putea fi sutienul nepotrivit, din cauza tensiunii musculare provocate de această problemă.

La ce să fii atentă când îți alegi un sutien?

Pentru a te asigura că obții o potrivire bună pentru sutien, trebuie să fii atentă la trei aspecte când îți alegi un sutien: cupe, bandă și bretele. Banda trebuie să fie suficient de strânsă încât să rămână în poziție fără a aluneca, dar suficient de lărguță pentru a putea introduce cu ușurință un deget între aceasta și piele. Bretelele nu trebuie să fie prea largi, dar nici atât de strânse încât să îți sape șanțuri în pielea umerilor. Cupele trebuie să susțină perfect sânii, nu să îi strângă astfel încât pielea să iasă fie pe deasupra, fie pe dedesubt și nici să fie prea largi încât să rămână spațiu neutilizat în interiorul cupelor.

Pentru a obține măsurătorile potrivite pentru sutien, poți fie să mergi la un magazin unde se pot face și astfel de proceduri, fie să te măsori singură sau cu ajutorul unei persoane apropiate la tine acasă, cu ajutorul unui centimetru de croitorie. Mai întâi, măsoară pieptul cu centimetrul chiar sub sâni și rotunjește până la cel mai apropiat număr întreg. Aceasta este partea cu numărul de mărime a sutienului. Asigură-te că ții centimetrul drept sub omoplați (aici ar trebui să fie banda din spate a sutienului).

Apoi, măsoară pieptul la nivelulul mameloanelor - această valoare este a cupei. Dacă, de exemplu, circumferința sub sâni este 73, iar circumferința pieptului este 87, înseamnă că sutientul potrivit pentru tine are mărimea 75 A. Dacă, alt exemplu, circumferința sub sâni este 88, iar circumferința pieptului este 109, mărimea de sutien care ți se potrivește este 90 D.

E cel mai bine ca, după ce îți știi măsurile, să le notezi și să mergi într-un magazin pentru a proba sutiene de la mai mulți producători; vei afla astfel ce ți se potrivește cel mai bine și în ce fel de sutien te simți mai confortabil. Notează-ți-le pe toate cele adecvate și, ulterior, vei putea să cumperi sutienele respective inclusiv de pe internet fără să le mai probezi.

Când faci exerciții fizice sau când alergi ai nevoie ca sânii să fie bine susținuți: alege un sutien sport care să rămână bine așezat pe sâni atunci când sari, când te răsucești, când te îndoi etc. Nu încerca să obții această susținere purtând un sutien prea strâns, deoarece te poți trezi cu dureri de gât și compresie care duce la amorțeală în brațe. Un sutien care se mișcă și freacă pielea sânilor îți poate provoca iritații și chiar sângerări.

Când renunți la un sutien?

Un sutien ar trebui să reziste câțiva ani, dacă este de calitate. De altfel, așa se și recomandă: decât să îți cumperi mai multe sutiene ieftine, care să nici nu susțină bine sânii și să se și strice repede, mai bine dai o sumă mai mare pe unul sau două sutiene de calitate, din materiale confortabile și rezistente (bumbac, microfibră), care să se și potrivească foarte bine și să nici nu se deterioreze prea repede.

Sutienul trebuie spălat cam după două-trei purtări: dacă îl speli mai des, țesătura se uzează prea repede, iar dacă îl speli mai rar capătă miros de transpirație (mai ales dacă știi că transpiri mult de felul tău sau dacă e vorba de sutienul pe care îl folosești când faci sport). 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Is It Bad to Not Wear a Bra? 
https://health.clevelandclinic.org/going-braless/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0