Afla ce rochie iti avantajeaza silueta, ca sa stii in ce investesti

Alegerea unei rochii poate părea simplu de realizat, însă alegerea rochiei perfecte, care să îți avantajeze silueta, este o misiunea grea, mai ales dacă nu îți cunoști atuurile. Pentru ca o rochie să îți vină bine, trebuie să îți mascheze micile imperfecțiuni și să îți evidențieze punctele forte. Așadar, este important să afli ce tip de siluetă ai și pe ce trebuie pus accentul ca să știi ce rochie te avantajează.

Tipul de corp al unei persoane depinde de distribuția masei musculare și a grăsimii: unii oameni sunt mai slabi în partea de sus și au mai multă grăsime în partea de jos, alții au mai multă grăsime în partea superioară a corpului și picioare mai subțiri, dar sunt și persoane slabe cu totul sau cu mai multă grăsime pe tot corpul; unii vor să ia în greutate și nu reușesc, în timp ce alții au dificultăți în a pierde în greutate și tot așa.

Silueta fiecărui om depinde de factori precum genetica și genul, dar și vârsta, alimentația și activitatea fizică. Indiferent de felul în care am arăta, forma corpului este foarte importantă atunci când ne alegem haine care să ne avantajeze. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de siluetă în cazul femeilor

Femeile tind să aibă mai multă masă grasă decât masă musculară și mai multe curbe. În timp ce fiecare corp este unic, există câteva categorii mari în care se încadrează forma corpului feminin:

Clepsidră

Ambele jumătăți ale corpului, cea superioară și cea inferioară, ale corpului sunt la fel, umerii și șoldurile sunt la fel de largi. Persoanele cu această formă a corpului tind să aibă o talie mai mică decât pieptul și șoldurile.

Măr sau oval

Silueta tip măr înseamnă că persoana este mai voluminoasă în zona pieptului și a stomacului, în schimb are picioare subțiri.

Pară sau triunghi

Persoanele cu această formă a corpului, siluetă tip pară, au umerii mai înguști decât șoldurile și cea mai mare parte a greutății este distribuită pe fese, șolduri și coapse.

Triunghi inversat

Această categorie include persoanele care au jumătatea inferioară a corpului mai îngustă decât partea superioară, cu piept mai mare și umeri mai largi decât șoldurile. Persoanele cu această formă a corpului tind să câștige în greutate în partea superioară a corpului și în zona stomacului.

Dreptunghi sau androgin

La persoanele cu acest tip de siluetă nu există o talie bine definită, ci atât umerii cât și talia și șoldurile sunt similare, iar corpul tinde să aibă proporții egale.

Poate forma corpului să se schimbe în timp?

Unul dintre principalii factori care afectează forma și dimensiunea corpului în timp este îmbătrânirea. Adulții în vârstă tind să aibă niveluri mai ridicate de grăsime corporală în general, din cauza încetinirii metabolismului și pierderii treptate a țesutului muscular. Îmbătrânirea poate afecta chiar și înălțimea, în sensul că mulți oameni scad în înălțime spre bătrânețe.

Unele cercetări arată că menopauza poate schimba, de asemenea, forma corpului și distribuția grăsimii, redistribuind mai multă greutate în jurul abdomenului. Cu alte cuvinte, această tranziție hormonală poate face o femeie să treacă de la o siluetă tip pară la una mai degrabă tip măr.

Forma corpului tău se poate schimba puțin și dacă te îngrași sau slăbești, dar aceste schimbări nu sunt semnificative, pentru că structura osoasă generală și modul în care corpul stochează grăsimea vor rămâne aceleași.

Silueta tip clepsidră: ce rochie te avantajează?

Femeile cu o siluetă tip clepsidră sunt norocoase pentru că pot purta, fără probleme, orice tip de rochie. Având forme generoase, dar în același timp o talie de viespe, ideal ar fi ca toate părțile - bustul, talia și șoldurile - să fie punctele de atracție ale ținutei tale. Așadar, o rochie cu o croială tip sirenă va avantaja această siluetă mai bine decât orice alt tip.

Pont: Ai grijă atunci când îți alegi măsura rochiei pentru că, dacă îți este cu o măsură mai mare, rochia te va sabota, făcându-ți silueta să pară dezechilibrată.

Silueta tip măr: ce rochie te avantajează?

Femeile care au o siluetă tip măr nu se mândresc cu o talie perfectă, ba au chiar centimetri în plus în această zonă. Așadar, dacă forma corpului tău se încadrează în această categorie, scopul este să micșorezi din punct de vedere optic zona taliei. Evită, deci, centurile și cordoanele late și optează, mai degrabă, pentru curele foarte subțiri prinse în talie sau chiar pentru curele de tip lanțuri. Mizează pe o rochie cu mâneci trei sferturi și evită bretelele subțiri. Rochiile înfășurate sunt, de asemenea, perfecte pentru silueta tip măr.

Rochiile tip A, Empire și bias-cut sunt exemple excelente de rochii care distrag atenția de la talia mai groasă.

Pont: Poți să alegi să porți o capă pe umeri, pentru a oferi volum părții de sus a corpului, astfel încât talia să pară, prin contrast, mai mică. 

Silueta tip pară: ce rochie te avantajează?

Femeile cu o siluetă de tip pară au șolduri mai mari și posterior proeminent, în timp ce în partea de sus a corpului au forme mai puțin accentuate. Așadar, acestea trebuie să echilibreze situația alegând o rochie care să mascheze partea de jos a corpului și să pună în evidență partea de sus a corpului. Rochiile cu o croială în forma literei A sunt ideale pentru această siluetă. O asemenea croială pune accentul pe zona bustului și a taliei și maschează șoldurile mari și coapsele mai groase.

Pont: Evită rochiile tip sirenă pentru că, deși ai fi tentată să crezi că te avantajează, vor crea impresia că ai câteva kilograme în plus chiar dacă, de fapt, nu le ai. Evită rochiile din țesături groase, precum și pe cele cu talia căzută. Orice rochie cu o croială dreaptă  te va face să arăți mai voluminoasă deoarece îți ascunde talia.

Silueta tip triunghi inversat: ce rochie te avantajează?

Femeile cu o siluetă de tip triunghi inversat au umerii lați și bustul generos, așa că le avantajează rochiile care creează volum în partea de jos a corpului. Rochiile fără mâneci sau chiar cu umerii goi, cu o croială în cloș, ample în partea de jos, avantajează o asemenea siluetă. Detaliile de pe partea inferioară a rochiei, cum ar fi modelele, pliurile, culorile mai deschise vor atrage privirea în partea de jos, departe de umeri.

Pont: Evită rochiile care scot în evidență zona umerilor și partea superioară a corpului  – fie prin decolteul greșit, fie prin detalii. În general, evită să încarci partea superioară a corpului cu eșarfe sau cape. 

Silueta androgină: ce rochie te avantajează? 

O femeie cu o siluetă androgină nu are forme accentuate, cum spuneam, umerii, talia și șoldurile sunt pe aceeași linie, așa că e nevoie să creeze forme prin hainele purtate. O rochie cu un decolteu adânc, cu formă în V, te va avantaja. De asemenea, rochiile cu imprimeuri precum cele florale ori animal-print-urile sunt avantajoase pentru o asemenea siluetă. Poți folosi, de asemenea, mici artificii precum curelele ori centurile prinse în talie. Rochiile pe stilul Empire, rochiile cu cusături prințesă și rochiile wrap sunt alegeri excelente pentru silueta androgină.

Pont: Evită să porți rochii strâmte de sus până jos. Optează pentru rochii care au culori mai închise în jurul taliei.

Alte recomandări în funcție de siluetă

Iată de ce recomandări mai poți ține seama în funcție de silueta pe care o ai:

Clepsidra

Silueta tip clepsidră este echilibrată în mod natural, cu o talie definită, deci tot ce ai de făcut este să nu o dezechilibrezi. Menține proporțiile corpului prin sublinierea taliei, fără a atrage atenția asupra părții superioare sau asupra celei inferioare. Evită îmbrăcămintea dreaptă, lipsită de formă și prea largă, precum și ornamentele stridente.

Măr

Evidențiază părțile tale cele mai bune - de obicei bustul și/sau picioarele - pentru a ajuta la îndepărtarea atenției de la secțiunea mediană. Poartă culori deschise pe partea inferioară a corpului și evită aglomerația în zona taliei (curele late, pliuri, alte accesorii) și bluze care să creeze o linie de demarcație mai sus de talie, sub sâni.

Pară

Poartă culori aprinse în partea superioară a corpului, un sutien care să îți ridice bustul și bluze mai strâmte, care îți subliniază talia. Poartă culori mai închise pe partea inferioară a corpului și evită fustele și pantalonii cu buzunare și modele pe zona șoldurilor și coapselor, deoarece creează volum suplimentar unde nu este nevoie.

Triunghi inversat

Alege haine care adaugă curbe în zona șoldurilor și fundului, creaază o talie mai definită și abate atenția de la partea superioară a corpului. Nu aglomera, deci, zona gâtului, umerilor și sânilor cu pliuri, nasturi pe umeri și alte accesorii, păstrează totul cât mai simplu. Decolteurile e bine să fie subțiri și lungi sau asimetrice.

Androgină

Poartă culori aprinse și pe partea superioară și pe cea inferioară a corpului, dar, pentru a rupe „dreptunghiul”, pune în talie o curea închisă la culoare (sau alege o bluză într-o culoare mai deschisă sus și închisă în zona taliei). Poartă decolteuri în V, nu drepte sau pătrate, volane sau alte accesorii în dreptul bustului și optează pentru mâneci voluminoase sau suflecate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
Dr. Brent - Determining Your Body Shape
https://www.drbrent.com/blog/determining-your-body-shape/
The Concept Wardrobe - Determine Your Body Shape(s) 
https://theconceptwardrobe.com/build-a-wardrobe/determine-your-body-shapes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0