De ce să alegi haine din lână merinos

Fibrele fine ale lânii merinos au multe proprietăți care fac din aceasta un material ideal pentru îmbrăcămintea copiilor, mai ales în sezonul rece. 

Lâna merinos este un material durabil, deoarece provine de la oile  care pasc pe dealurile din Noua Zeelandă și Australia. De asemenea, acest tip de țăsătură este un material biodegradabil, ceea ce înseamnă că se va descompune în mod natural în sol. Toate acestea fac din lână merinos o alegere excelentă pentru mediul înconjurător. Fibrele fine ale lânii merinos au multe proprietăți care fac din aceasta un material ideal pentru îmbrăcămintea copiilor, mai ales în sezonul rece. 

Firele de lână au o elasticitate naturală

Lâna merinos este o fibră naturală, regenerabilă. Aceasta își menține forma indiferent de câte ori este întinsă sau spălată. Astfel, hainele confecționate din această țesătură se mențin în timp.  

Lâna merinos absoarbe umezeala

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Firul de lână merinos este poros și are un strat de protecție naturală care respinge apa - ceea ce înseamnă că nu permite ca după efort sau joacă pielea să se simtă umedă și rece. Spre deosebire de lâna merinos, țesăturile sintetice nu sunt poroase, permițând transpirației să persiste pe piele. Lâna merinos îți protejează organismul de extreme, deoarece controlează activ temperatura corpului, spre deosebire de fibrele sintetice. Pentru bebeluși, acest lucru este benefic, deoarece aceștia nu se pot adapta la schimbările de temperatură precum adulții. Copiii și bebelușii pot pierde căldura de până la 4 ori mai repede. 

Protejează de razele ultraviolete

Lâna merinos este o țesătură care absoarbe umiditatea și ține la distanță mirosurile neplăcute. Un beneficiu suplimentar pentru lunile de vară este că hainele din lână merinos sunt ca o barieră naturală împotriva ultravioletelor, astfel încât pielea este protejată de radiațiile UV dăunătoare.

Este plăcută la atingere

Lâna merinos este o lână moale. Acest lucru se datorează faptului că fibrele sunt fine. Un păr uman are între 60 și 180 microni grosime; o fibră de lână merino are doar 17 microni. În plus, lână merino este de șase ori mai puternică decât bumbacul. Deci, deoarece fibrele de lână merino sunt atât de fine, puternice și flexibile, nu înțeapă și nici nu dă senzația de mâncărime. 

Este indicată celor cu pielea sensibilă

Pentru că lâna merinos este hipoalergenică - datorită rezistenței statice, acest lucru înseamnă că atrage mai puține particule de praf, ceea ce o face atât de accesibil de purtat de cei care au pielea sensibilă sau suferă de alergii.

Este ușor de îngrijit

Pentru că  fibrele de lână țin la distanță bacteriile și absorb mirosurile neplăcute, hainele din această țesătură nu se murdăresc așa de des. Acest lucru înseamnă că acestea nu trebuie spălate foarte des, fiind suficientă aerisirea îmbrăcămintei după ce este purtată.

Se usucă foarte repede

Hainele din lână merinos trebuie spălate cu detergent special, care protejează fibrele și nu le alterează. Acestea pot fi spălate și la mașină, la un program delicat, fără să se abuzeze de centrifugare. Indiferent de cum sunt spălate, hainele din lână merinos nu trebuie stoarse, ci presate sau rulate într-un prosop. Acestea nu se fac sul și nici nu se strâng foarte tare în prosop, pentru că altfel riscă să se deterioreze. Indicat este să fie usucate în plan drept, adică să nu fie atârnate, ci să fie susținute pe o suprafață plană.

Ajută pielea să respire

Fibrele de lână merinos captează căldura corpului, motiv pentru care hainele din această țesătură sunt indicate în sezonul rece. Pentru că hainele din lână merinos sunt subțiri, asta înseamnă că pot fi purtate în straturi. De exemplu, în sezonul rece, poți opta pentru un strat de bază din lână merinos și o cămașă din lână merinos.

Este rezistentă și nu arde

Firul de lână merinos poate fi îndoit de 20.000 de ori înainte de a se rupe. Totodată, acest tip de țesătură nu se topește. Prin comparație, nylonul începe să se topească la 320 de grade și poliesterul la 452 de grade.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Natural parent magazine - Why choose merino when it comes to your kids
Smart wool - What is Merino Wool?

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0