Cum ne alegem cei mai buni pantofi pentru alergare

“Am uitat cum se aleargă!” Sunt cuvinte foarte des întâlnite! Cu toții știm că, pentru a avea un stil de viață sănătos, trebuie să facem exerciții regulat, vă asigur că nu există eficiență mai mare când vorbim despre o viață sănătoasă. Avem foarte multe forme de a face mișcare, dar mersul și alergatul sunt cele mai naturale, eficiente și accesibile variante.

De ce spun că mersul sau alergatul sunt cele mai eficiente?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Piciorul uman este o operă de artă și spun acest lucru deoarece mecanismul care duce la executarea mișcării este excepțional. Spun asta cu tărie pentru că piciorul uman se ajustează în funcție de ceea ce dorim să facem: mers, alergat sau sprintat și toate extrem de diferite ca mișcare. Când mergem, piciorul și glezna formează o balansare în 3 axe centrale. Acestea lucrează împreună pentru a permite o deplasare orizontală lină al bazinului. Când alergăm, lucrurile se schimbă. În loc să așezăm călcâiul primul, de data aceasta, folosim partea anterioară a tălpii și ulterior călcâiul. Când sprintăm, folosim o tehnică de alergat, dar folosim doar partea din față a tălpii și degetele

Cum trebuie să fie încălțămintea?

1. Pantoful sport trebuie să permită ca piciorul să primească suficient impuls senzorial. Corpul și creierul interacționează și comunică prin simțuri pentru a ști cum să se deplaseze. Talpa este împachetată în senzori receptivi. Așadar, partea interioară a pantofului trebuie să permită ca talpa să preia și să transmită informația despre terenul pe care aleargă. Doar așa veți reusi să alergați corect.

2. Pantoful sport trebuie să protejeze piciorul de mediul înconjurător. Chiar dacă piciorul este sensibil în alergare, acesta nu trebuie să fie și vulnerabil. Pantofii în care alergi trebuie să îndeplinească testele de siguranță și să protejeze piciorul de temperaturile extreme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

3. Pantoful sport nu trebuie să afecteze poziția naturală a corpului. Un pantof sport neadecvat va afecta centrul de greutate al piciorului și automat forma de alergare. Un indiciu bun ar fi dacă îți poți menține echilibrul în degete sau pe vârfuri, cum spunem popular; din poziția “pe vârfuri”, analizează dacă degetul mare este poziționat în centrul călcâiului pe o axă imaginară. Atunci înseamnă că ai un pantof sport potrivit.

4. Piciorul tau trebuie să aibă spațiu suficient în interiorul pantofului. Atunci când alergi în momentul atingerii solului, degetele tale se separă pentru a echilibra pasul. În partea pantofului unde sunt degetele, trebuie să fie suficient spațiu pentru ca degetele să se poata separa fără avea nici un fel de limitare.  

Mișcarea corpului este ceva la care trebuie să lucrăm zilnic. La baza deplasării, stă comunicarea proprioreceptivă dintre picior și creier. Informația pe care o preiau pielea ta, mușchii tăi, articulațiile tale este trimisă către creier pentru ca acesta să transmită picioarelor tale cum să se deplaseze și să se adapteze biomecanic la mediul înconjurător în timp ce se deplasează.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0