Te doare spatele daca stai mai multe ore in picioare? Care ar putea fi cauza

Durerea lombară este extrem de des întâlnită, mai ales în rândul adulților. Aceasta poate avea o serie de cauze, fie ele mecanice sau inflamatorii.

Durerea de spate este una dintre cele mai cunoscute tipuri de durere pe care oamenii le experimentează și este a treia cauză frecventă pentru care pacienții ajung la medic, până la 80% dintre adulți confruntându-se cu dureri de spate la un moment dat în viață, potrivit statisticilor. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unii pacienți experimentează dureri de spate în urma timpului îndelungat petrecut stând în picioare. Presiunea pusă pe musculatura spatelui, dar și pe structurile coloanei vertebrale, este cea care provoacă cel mai frecvent durerea de mijloc.

Partea inferioară a spatelui este alcătuită din oase vertebrale care susțin corpul în poziție verticală. Un disc plin cu lichid se găsește între fiecare dintre aceste oase. Acesta are rolul de a le amortiza și oferi stabilitate. De asemenea, pe fiecare parte a acestor discuri ale spatelui se găsesc articulații fațetare. Acestea ajută ca spatele să fie flexibil atunci când trebuie să faci anumite mișcări, precum să te răsucești sau să te apleci.

Dacă articulațiile discului se inflamează, pot produce dureri în partea inferioară a spatelui atunci când stai o perioadă lungă de timp în picioare. În plus, atunci când stăm multe ore în picioare sau să mergem pe jos pentru o perioadă îndelungată, presiunea pusă pe zona lombară este mărită. Așadar, musculatura spatelui este încordată și astfel apar spasmele și durerea.

Cauze dureri lombare

În unele cazuri, durerea de spate care apare atunci când stai foarte mult în picioare poate fi cauzată de o încordare, o entorsă sau de o simplă oboseală musculară. Dacă disconfortul debutează după efort excesiv, un accident sau o accidentare sportivă, este posibil să fie vorba de o întindere sau o răsucirea unui tendon ori chiar de o entorsă.

Durerile lombare ce apar în urma statului în picioare sunt cauzate, în general, de următoarele afecțiuni:

  • Întindere musculară
  • Întindere de ligament
  • Stenoza spinală (îngustarea coloanei vertebrale care pune presiune asupra nervilor spinali)
  • Hernie de disc
  • Hiperlordoză (curbura coloanei inferioare („swayback”))
  • Nervi ciupiți 
  • Sciatică (presiune asupra nervului sciatic care provoacă durere în șolduri, fese și picioare)
  • Neuropatie (leziuni ale nervilor periferici care pot provoca slăbiciune, amorțeală, furnicături sau durere la mâini și picioare)
  • Osteoartrita (leziuni ale articulațiilor coloanei vertebrale, cunoscute sub denumirea de articulații „fațete”, care apar din cauza îmbătrânirii)

Dar durerile de spate atunci când stai multe ore în picioare pot să apară și din cauza:

Stresului

Așa cum am menționat mai sus, statul în picioare sau mersul pe jos pentru perioade lungi de timp pun stres pe partea inferioară a spatelui. În plus față de presiunea reală asupra vertebrelor lombare, dacă stai în picioare la un loc de muncă solicitat, perioade lungi de timp, mușchii spatelui se pot tensiona, intensificând durerea.

Supraponderalității

Fiecare kilogram în exces pune încă patru kilograme de stres asupra articulațiilor tale, mai exact asupra articulațiile fațetelor, atrag atenția specialiștii.  

Posturii incorecte

Dacă ai o postură incorectă pentru o zi sau două, asta nu îți va afecta cu adevărat spatele. Dar dacă situația se prelungește câțiva ani, poate afecta anatomia coloanei vertebrale: discurile, articulațiile, mușchii, ligamentele, vasele de sânge și nervii vor fi supuși unui stres suplimentar.

Stilului de viață sedentar

Sedentarismul duce la ceea ce se numește sindrom de neutilizare. Dacă faci parte din categoria persoanelor care nu fac deloc mișcare, trebuie să știi că ai putea cauza din neatenție deteriorarea sistemului musculo-scheletic. Prin urmare, riști să te alegi cu o serie lungă de afecțiuni de sănătate, inclusiv dureri cronice de spate.

Dormitul pe o saltea foarte veche

Nu toate saltelele sunt create la fel. Dacă ți-ai cumpărat o saltea doar pentru că a fost la reducere sau dacă ți-ai achiziționat-o acum mai mulți ani, fără să ții cont de ceea ce are nevoie corpul tău de fapt, ar trebui să-ți revizuiești acea decizie și să cauți o saltea care să se potrivească pentru tine. Mai exact, când îți alegi salteaua, trebuie să ții cont de greutatea ta, de poziția preferată de dormit sau de orice afecțiune a spatelui care poate necesita sprijin suplimentar pentru coloana vertebrală.

Tratament dureri lombare cauzate de statul în picioare

În general, durerile dispar de la sine după ce persoana în cauză se odihnește stând pe un scaun sau întinsă în pat preț de câteva zeci de minute. Dacă durerea de spate nu dispare după repaus, se pot folosi o serie de remedii, precum și tratamentul medicamentos.

Cum ameliorezi durerile de spate

Dacă și tu ai de-a face cu durerile lombare cauzate de statul în picioare pe perioade îndelungate, iată ce poți face pentru a le ameliora:

Fă câteva exerciții de stretching 

Întinde-ți musculatura din zona lombară pentru a detensiona zona. Stai pe un scaun, apoi ridica-te ușor în picioare și întinde-ți brațele cât mai sus, astfel încât să alungești coloana vertebrală. Dacă repeți acest exercițiu de câteva ori, vei observa că durerea se va ameliora.

Comprese reci/ calde 

Când durerea debutează, aplică pe zona lombară o compresă rece și las-o să acționeze în jur de 20 de minute. Repetă operațiunea ori de câte ori simți nevoia. Gheața va opri procesul inflamator și va calma totodată durerea. După 2 zile, dacă durerea nu a dispărut, aplică comprese calde, pentru stimularea circulației în zona respectivă.

Masaj 

Fie că vorbim despre masajul profesionist, fie că vorbim despre cel făcut de un amator, efectele masajului în calmarea durerilor lombare nu pot fi contestate. Prin masarea spatelui, se stimulează circulația sangvină și totodată se relaxează musculatura, astfel încât durerea să fie ameliorată. Se poate folosi și un unguent antiinflamator pentru sporirea efectelor masajului.

Tratament medicamentos

Relaxantele musculare, unguentele cu efect antiinflamator precum și medicamentele antiinflamatoare orale pot fi folosite pentru ameliorarea durerii.

Exerciții fizice ce pot preveni durerea lombară care apare din cauza statului în picioare pe perioade mai lungi

Dacă musculatura spatelui este fortificată prin exerciții, scade riscul de dureri lombare ce apar din cauza presiunii crescute în urma statului în picioare. Iată câteva exerciții ce fortifica zona lombară:

Genuflexiuni 

Acestea fortifică gleznele, genunchii și șoldurile, însă totodată reduc presiunea pusă pe zona lombară, prin modificarea poziției coloanei în zona lombară. Atunci când stai multe ore în picioare, zona pelvină este împinsă adesea prea mult către spate, accentuând curbura coloanei în zona lombară, fapt ce mărește presiunea pusă pe țesuturile din zona respectivă. În acest fel, apar disconfortul și durerile. 

Ridicarea pe vârfuri 

Ridică-te pe vârfuri, apoi lasă-ți greutatea corpului pe călcâie și ridică vârfurile în sus. Repetă acest exercițiu de câteva ori. În acest fel, toate greutatea este transferată din degete către călcâie și invers, iar zona lombară este relaxată.

Împingerea abdomenului în fața 

Pune-ți mâinile în șolduri, apoi împinge-ți cu mâinile abdomenul cât mai în față. Imediat după aceea, fă mișcarea în sens invers, adică trage-ți abdomenul la interior. Acest exercițiu fortifică mușchii din zona lombară, dar și pe cei abdominali.

Fă-ți un obicei din a practica aceste exerciții zilnic, fie dimineața, fie seara. În acest fel, îți vei fortifica musculatura spatelui și vei reduce durerile lombare. Dacă ai dureri ocazionale de spate, în urma multor ore petrecute în picioare, nu e cazul să te îngrijorezi. Însă dacă aceste dureri nu se ameliorează în câteva zile ori dacă apar foarte des, e cazul să mergi la medic pentru că e posibil să fie vorba despre o afecțiune mai serioasă.

Cum previi apariția durerilor de spate

Din fericire, ai la dispoziție mai multe modalități prin care poți preveni apariția durerilor de spate. Printre acestea se numără: 

Evită să poți zilnic tocuri înalte

Chiar dacă îți place să porți tocuri, trebuie să știi că tocurile înalte fac ca picioarele tale (și, prin urmare, restul corpului tău) să stea într-o poziție nefirească. Mai mult, acest tip de încălțăminte modifică curbura coloanei tale, provocând uzura neuniformă a discurilor dintre vertebre, precum și a ligamentelor care atașează mușchii coloanei vertebrale.

Poartă orteze

Ortezele sunt inserții pentru pantofi concepute pentru a oferi suport, aliniere adecvată și stabilitate picioarelor. De regulă, acestea sunt eficiente persoanelor care suferă de suprapronație, fasciită plantară sau monturi, de aceea discută cu medicul înainte de a începe să porți astfel de dispozitive. 

Adoptă o postură corectă

Deși poate că ești distras pe timpul zilei din pricina responsabilităților zilnice, încearcă să adopți o postură corectă a spatelui. Evită să îți lași umerii în jos, chiar și atunci când mergi. Stai cât mai mult cu pieptul înainte și umerii înapoi și ai grijă să îți lași toată greutatea corpului pe călcâie atunci când mergi.

Scapă de kilogramele în plus

Așa cum am menționat mai sus, excesul de greutate este resimțit de patru ori de articulațiile corpului tău. În plus, mușchii spatelui inferior trebuie să muncească mai mult pentru a face sarcini simple, cum ar fi răsucirea. Asta nu favorizează doar apariția durerilor de spate, ci și durerile de genunchi și glezne. Rezultatul? Îți este afectată foarte mult calitatea vieții.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Chiropractic Association - Back Pain Facts and Statistics
https://handsdownbetter.org/health-and-wellness/back-pain-facts-and-statistics/
Long Island Spine - Why Does My Lower Back Hurt When I Stand Too Long?
https://www.lispinemed.com/2020/11/12/why-does-my-lower-back-hurt-when-i-stand-too-long/#
Spine & Pain Clinics of North America - Tips for Managing Back Pain Due to Standing on Your Feet for Long Time Periods
https://www.sapnamed.com/blog/tips-for-managing-back-pain-due-to-standing-for-long-time-periods/
Spine Works Institutes - Why Do I Get Lower Back Pain When Walking or Standing for Long Periods?
https://www.dfwback.com/lower-back-hurts-when-walking-or-standing/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0