Dureri lombare? Relaxati-va, respirati si incercati yoga

Durerile lombare sunt unele dintre cele mai frecvente dureri in randul adultilor. Indiferent de cauza acestora, calitatea vietii este afectata in mod semnificativ de aceste dureri. Din fericire, cercetarile facute in ultimii ani in domeniu au descoperit ca yoga, o practica din ce in ce mai populara si in Romania, poate combate dorsalgiile joase.

Pentru persoanele cu dureri lombare, ideea exercitiilor fizice pare deseori descurajatoare. Dar o noua analiza arata ca e posibil ca yoga sa fie o alternativa naturala in vederea reducerii durerilor de spate.

Constatarile provin din analiza a 12 studii care au inclus mai mult de 1.000 de participanti cu dureri lombare. Studiile au comparat yoga cu gimnastica medicala sau cu educarea pacientului. Au existat dovezi conform carora yoga conduce la ameliorarea slaba a durerilor si la ameliorarea slaba spre moderata a functiilor spatelui dupa trei si sase luni.

„Am constatat ca yoga a fost asociata cu reducerea durerii si imbunatatirea functiilor spatelui” a declarat autorul analizei L. Susan Wieland. Aceasta este profesor asistent de medicina de familie si de sanatate publica la Universitatea din Maryland. „Pentru anumiti pacienti care sufera de dureri lombare cronice nespecifice, yoga ar trebui luata in considerare ca forma de tratament” a adaugat Wieland intr-un comunicat de presa al universitatii.

Aproximativ 80% din americani vor suferi de dureri lombare la un anumit moment in viata, iar tratamentul poate fi dificil. Pentru milioane de oameni, durerile de spate cronice afecteaza somnul si abilitatea de a indeplini sarcinile zilnice si de a efectua exercitii fizice.

In ultimii ani, yoga a devenit din ce in ce mai populara atat la nivel mondial, cat si in tara noastra. In general, aceasta practica hindusa veche de mii de ani, se bazeaza pe combinarea miscarilor fizice cu respiratia controlata (n.r. pranayama) si relaxarea sau meditatia.

Explicatia pentru care yoga functioneaza in ameliorarea durerilor lombare este simpla: detensioneaza in mod delicat musculatura spatelui, sporeste flexibilitatea coloanei vertebrale si totodata fortifica musculatura lombara, care sustine coloana vertebrala. Practicand yoga zilnic, vei reusi sa combati, dar si sa previi durerile ce pot aparea in zona lombara.

Un alt studiu facut de catre cercetatorii de origine americana a dovedit faptul ca yoga functioneaza la fel de bine ca si kinetoterapia in tratarea durerilor lombare. Studiul a fost facut pe pacienti care sufereau de dureri lombare, impartiti in doua grupe: cei din prima grupa au urmat un program de yoga de 12 saptamani, in timp ce pacientii din a doua grupa au urmat un program de kinetoterapie timp de 12 saptamani. La final, s-a constatat ca pacientii din ambele grupe aveau tendinta cu 22% mai redusa de a folosi medicamente pentru calmarea durerilor lombare in urma programului de 12 saptamani urmat.

 

 

Yoga practicata in mod regulat, impreuna cu adoptarea unui stil de viata sanatos si protejarea coloanei vertebrale (prin evitarea ridicarii greutatilor, prin evitarea statului pret de ore intregi pe scaun) poate ajuta pacientul sa scape definitiv de durerile din zona lombara.

Mare atentie insa ca orice lucru benefic vine cu riscurile sale. De pilda, in functie de afectiunea care iti provoaca durerile lombare, e indicat sa eviti anumite asane si miscari. Spre exemplu, pacientii care sufera de hernie de disc ar trebui sa evite posturile care implica arcuirea coloanei vertebrale catre spate (postura Camilei si altele asemanatoare). Pentru reducerea riscurilor la minimum, se recomanda practicarea yoga, cel putin la inceput, sub indrumarea unui instructor cu experienta.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0