Factori care favorizeaza durerile lombare vara

Pe timp de vară, petrecem mai mult timp în aer liber, ne bucurăm de soare și plecăm în vacanță mai des decât în timpul anului. Însă ce ne facem când durerile lombare nu ne dau pace nici în concediu?

Durerile lombare sunt disconforturi resimțite în partea inferioară a spatelui. Aceste dureri pot varia de la ușoare și temporare la severe și cronice. Durerea poate fi însoțită de rigiditate, dificultate în mișcare, și, în cazuri mai severe, de simptome precum amorțeală sau furnicături în picioare (sciatica). Durerile lombare devin mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă și apar mai des la oamenii care depun muncă fizică grea, ridică frecvent greutăți sau stau mult în picioare.

Riscul de dureri lombare poate crește pe timpul verii, de aceea persoanele care se știu cu o predispoziție pentru asemenea neplăceri ar trebui să fie mai vigilente, astfel încât să le prevină. Pe de o parte, în cazul unor pacienți, temperaturile ridicate, umiditatea și presiunea atmosferică pot declanșa sau agrava durerile lombare existente. Pe de altă parte, există și pacienți care înregistrează o ameliorare a durerilor în timpul verii și o agravare a acestora în sezonul rece. 

Pentru a ameliora durerile lombare cauzate de condițiile meteorologice specifice verii, poți folosi comprese reci care să calmeze durerile. Pe lângă condițiile meteo specifice verii, există și alți factori care cresc riscul de dureri lombare în sezonul cald - iată despre ce este vorba!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce îți apar dureri lombare vara?

Câțiva factori sunt asociați cu durerile lombare care apar în vacanță:

Călătoriile

Vara pleci în vacanță și măcar în câte un city-break, poate mai mult decât în restul anului, iar asta înseamnă că petreci mai mult timp pe bancheta mașinii ori a trenului sau pe scaunul din avion, suprasolicitând zona lombară și toată coloana vertebrală. Pentru a preveni durerile lombare apărute din această cauză, încearcă să folosești o pernă pentru zona lombară (poți rula o păturică dacă nu ai la dispoziție o pernă). Această pernă va oferi susținere spatelui, reducând presiunea pusă la nivel lombar.

Activitățile specifice verii

Vara petrecem mai mult timp desfășurând activități relaxante sau vreun sport. Însă parcurile acvatice, parcurile de distracții și activitățile sportive în aer liber cresc riscul de accidentare, ceea ce înseamnă că ai risc mărit de declanșare a unui episod dureros la nivelul spatelui.

Grădinăritul, de asemenea, poate suprasolicita zona lombară. Cu toate că poate ai senzația că nu e o activitate riscantă pentru spate, grădinăritul implică adoptarea unor posturi nefirești pentru zona lombară. Asigură-te că nu îți forțezi spatele și că te apleci și te ridici corect - adică prin îndoirea genunchilor și menținerea spatelui perfect drept atât la aplecare, cât și la ridicare, pentru a preveni durerile lombare.

Somnul

Pe timpul verii avem tendința naturală de a dormi mai puțin decât de obicei, iar lipsa somnului favorizează instalarea durerilor de spate. De asemenea, și dormitul pe saltele nepotrivite, în timpul vacanțelor, poate contribui la apariția neplăcutelor dureri lombare.

Evenimentele la care participăm

Vara sunt mai multe petreceri, nunți, botezuri, iar asta implică, în cazul multor femeilor, mersul pe tocuri, iar pentru ambele sexe multe ore de stat în picioare și chiar de dans. Mersul pe tocuri implică adoptarea unei posturi corporale diferite, care tensionează zona lombară. Încearcă să porți pantofi ori sandale cu un calapod cât mai comod și nu te aventura să porți tocuri foarte înalte dacă știi că ai deja dureri lombare - medicii recomandă maximum 5 centimetri de toc persoanelor care se confruntă de obicei cu durerile lombare, însă poți face o excepție și poți alege un toc de 8 cm, atât timp cât modelul purtat este confortabil. În ceea ce privește dansul, marea problemă e că implică activitate fizică intensă, pe care o facem fără să avem musculatura încălzită - de aceea a doua zi putem avea dureri lombare.

Șlapii

Ai senzația că șlapii sunt extrem de comozi? Ei bine, aceștia pot fi aproape la fel de riscanți pentru spatele tău precum pantofii cu toc înalt. Asta pentru că șlapii nu oferă susținere piciorului, cauzând tensionarea zonei lombare. Înlocuiește șlapii cu o pereche de papuci mai stabili sau sandale de plajă și această problemă va dispărea.

Pentru a avea o vacanță de vară reușită, protejează-ți spatele astfel încât să reduci riscul de declanșare a unui episod dureros. De asemenea, nu uita să te hidratezi - hidratarea e importantă pentru întreg organismul, însă în mod deosebit pentru discurile intervertebrale, care au nevoie de hidratare pentru a se menține puternice și flexibile.

Ce mai poți face pentru a ține sub control durerile lombare pe timpul verii?

Iată câteva strategii pentru a ține sub control durerile lombare în timpul verii:

Menține o postură corectă

Atunci când stai pe scaun, asigură-te că spatele este sprijinit corespunzător. Folosește un scaun ergonomic sau un suport lombar. Atunci când te apleci sau ridici obiecte, îndoaie genunchii și folosește mușchii picioarelor, nu spatele, pentru a ridica obiectul.

Rămâi activ fizic

Înotul este o activitate excelentă pentru întărirea mușchilor spatelui fără a pune presiune suplimentară pe coloană. Exercițiile de yoga și întinderile pot ajuta la menținerea flexibilității și la ameliorarea tensiunii în zona lombară. Mersul pe jos poate ajuta la menținerea mobilității și la reducerea durerilor. 

Ai grijă la hidratare

Bea suficientă apă de-a lungul zilei, pentru că deshidratarea poate agrava durerile lombare. Asigură-te că mănânci măcar o porție de supă sau ciorbă pe zi și că ai în meniu și legume și fructe care conțin multă apă (castraveți, roșii, pepene), mai ales în zilele foarte călduroase.

Folosește comprese reci

Aplicarea de gheață poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii acute. Pune gheață într-o pungă și apoi într-un prosop subțire și plasează pe zona dureroasă.

Nu sta mult în căldură

Expunerea prelungită la temperaturi ridicate poate duce la deshidratare și la creșterea tensiunii musculare, deci dacă trebuie să lucrezi în soare, ia-ți pauze și stai la umbră sau intră unde este aer condiționat când este posibil.

Ce să faci când ai dureri lombare acute?

  • În primele 24-48 de ore, este important să te odihnești pentru a reduce tensiunea pe zona afectată. Evită activitățile care agravează durerea.
  • Deși este important să te odihnești, evită imobilizarea completă pentru perioade lungi de timp. Mișcările ușoare pot ajuta la prevenirea rigidizării mușchilor.
  • Aplică gheață pe zona dureroasă pentru a reduce inflamația și a amorți durerea. Folosește o compresă de gheață sau un pachet de legume congelate învelite într-un prosop timp de 15-20 de minute, de câteva ori pe zi, în primele 48 de ore.
  • Medicamente precum ibuprofen sau acetaminofen pot ajuta la reducerea durerii și inflamației. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj și consultă un medic dacă ai întrebări. Aplicarea unor creme sau geluri topice cu ingrediente antiinflamatoare poate oferi o ușurare temporară. Capsaicina, componenta activă din ardeiul iute, poate ajuta la reducerea durerii prin blocarea substanței P, un neurotransmițător care transmite semnalele de durere, deci cremele sau plasturii care conțin capsaicină, aplicate local, pot fi de ajutor în tratamentul pentru durerile lombare.
  • Menține o postură corectă și evită pozițiile care pun presiune suplimentară pe coloana vertebrală. Când trebuie să ridici obiecte, îndoaie genunchii și folosește mușchii picioarelor în loc să folosești spatele.
  • După ce durerea acută începe să se amelioreze, începe să faci întinderi ușoare pentru a preveni rigidizarea mușchilor. Evită activitățile fizice intense care ar putea agrava durerea lombară până când te recuperezi complet. 
  • Dacă durerea este severă sau persistă mai mult de câteva zile, consultă medicul pentru evaluare și recomandări de tratament. Un fizioterapeut poate oferi exerciții specifice și tehnici de terapie manuală pentru a calma durerea și a îmbunătăți mobilitatea.
  • Identifică și evită factorii care pot agrava durerile lombare în cazul tău, cum ar fi pozițiile incorecte de lucru, ridicarea greutăților sau mișcările bruște. 

Ce suplimente alimentare pot fi utile contra durerilor lombare?

Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și suplimentarea ajută la reducerea durerii și inflamației. De obicei, se comercializează sub formă de ulei de pește lichid sau capsule gelatinoase cu ulei de pește ori de alge. Curcumina, componenta activă din turmeric, are și aceasta proprietăți antiinflamatorii puternice; 500-1000 mg pe zi de extract de curcumină combinat cu piperină pentru a îmbunătăți absorbția pot fi utile în dureri lombare.

Glucozamina și condroitina, fie separat, fie în suplimente combinate, pot ajuta la menținerea sănătății articulațiilor și cartilajelor și pot reduce durerea și inflamația asociate cu durerile lombare. Și colagenul poate ajuta la menținerea sănătății țesuturilor conjunctive și la ameliorarea durerilor articulare, fiind recomandate cam 10 g de colagen hidrolizat pe zi.

Înainte de a începe să iei orice supliment, este important să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a determina ce este cel mai potrivit pentru tine și pentru a evita posibilele interacțiuni cu alte medicamente. Suplimentele sunt mai eficiente atunci când sunt folosite împreună cu o dietă echilibrată, exerciții fizice, o postură corectă și alte metode de tratament recomandate. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Lower Back Pain
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain
NCBI - Does Back Pain Go on Holiday in the Summer?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9589954/
Studiul „Does Back Pain Go on Holiday in the Summer?”, apărut în J Funct Morphol Kinesiol. 2022 Dec; 7(4): 75. Published online 2022 Sep 26. doi: 10.3390/jfmk7040075, autori: Federico Roggio, Giuseppe Musumeci


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0