Recomandari dietetice pentru pacientii cu spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o afectiune cronica, de natura inflamatorie, care poate cauza durere si rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta este o forma de artrita care, din pacate, nu poate fi vindecata.

Vestea buna este ca diagnosticarea timpurie, tratamentul adecvat si modificarile dietetice si ale stilului de viata pot ameliora simptomele, tinand boala sub control si reducand riscul de complicatii.

Dieta pacientului cu spondilita anchilozanta

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate ca nu exista un regim alimentar pentru spondilita anchilozanta, unele alimente pot ajuta pacientii care sufera de aceasta boala. Exista alimente care pot favoriza acumularea de kilograme in plus, dar care pot declansa totodata si procesul inflamator – acestea trebuie evitate.

Mentinerea greutatii este importanta pentru pacientii care sufera de spondilita anchilozanta, asta pentru ca toate kilogramele in plus pun presiune suplimentara pe articulatii si pe oase, agravand simptomele spondilitei. Mai mult decat atat, supraponderabilitatea creste riscul de declansare a osteoartritei.

Adoptarea unei diete cu efect antiinflamator, precum dieta mediteraneana, poate reduce inflamatia din organism, reducand astfel si simptomele spondilitei anchilozante.

Acizii grasi Omega 3 ar trebui sa se regaseasca in dieta pacientilor diagnosticati cu spondilita anchilozanta. Studiile facute recent au aratat ca o dieta bogata in Omega 3 are abilitatea de a reduce inflamatia de la nivelul articulatiilor. Printre alimentele care contin Omega 3 din belsug se numara: semintele de in, nucile, soia, uleiul de canola, somonul, tonul, macroul ori sardinele. Aportul de acizi grasi Omega-3 poate fi marit si prin administrarea unor suplimente dietetice.

Vitaminele si mineralele sunt, de asemenea, esentiale pentru mentinerea articulatiilor sanatoase si pentru incetinirea evolutiei bolilor precum spondilita anchilozanta. Pentru a te bucura de vitamine si minerale din belsug, consuma mai multe fructe si legume. Un alt avantaj al dietei bogate in fructe si legume consta in faptul ca acestea sunt sarace in continutul de calorii si bogate in cel de fibre.

Calciul trebuie sa faca si el parte din alimentatia pacientilor cu spondilita anchilozanta, asta pentru ca aceasta boala poate slabi oasele. Surse importante de calciu sunt: varza Kale, broccoli, produsele lactate, migdalele, sardinele la conserva, tofu imbogatit cu calciu, cerealele imbogatite cu calciu.

Cerealele integrale si alimentele de provenienta organica ar trebui si ele incluse in dieta celor care sufera de spondilita anchilozanta sau orice alta afectiune a articulatiilor si oaselor. Cerealele integrale si alimentele organice reduc procesul inflamator. Pentru a descoperi ce alimente favorizeaza sau chiar declanseaza inflamatia, poti elimina temporar, pe rand, cate un aliment din dieta ta. Daca observi o ameliorare a durerilor in perioada in care ai eliminat un aliment, e posibil ca acela sa fie responsabil pentru agravarea inflamatiei si accentuarea durerilor resimtite.

Consuma si ierburi si condimente cu potential antiinflamator precum: usturoiul, ghimbirul sau turmericul. Toate acestea sunt folosite de sute de ani pentru proprietatile antiinflamatoare si curative pe care le au.

 

 

Pe de alta parte, e indicat sa se evite alimentele care pot cauza inflamatie: alimentele procesate, cele bogate in zahar sau sare, alimentele grase si chiar si unele produse lactate. Incearca sa eviti consumul de alimente ambalate si sa mizezi cat de mult poti pe alimente proaspete, cumparate din piete ori direct de la producator. Gateste cat mai des acasa si evita sa mananci in oras, mai ales la restaurantele de tip fast-food.

Evita, de asemenea, si consumul de alcool, care nu numai ca favorizeaza procesul inflamator, insa totodata poate interactiona si cu tratamentul medicamentos pe care il urmezi pentru spondilita anchilozanta.

Unele suplimente dietetice pot fi benefice pacientilor cu spondilita anchilozanta – medicul este cel in masura sa iti recomande cele mai potrivite suplimente pentru conditia ta. Probioticele sunt, de regula, recomandate acestor pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0