Intarirea musculaturii spatelui, esentiala pentru ameliorarea durerilor

O mare parte din populatia adulta are de-a face cu durerile lombare. Cu toate ca exista si situatii in care afectiuni precum hernia de disc, scolioza ori artrita cauzeaza durerile lombare, de cele mai multe ori aceste dureri apar din cauza unor tensiuni sau intinderi musculare.

Intarirea musculaturii spatelui este esentiala pentru ameliorarea durerilor de spate, indiferent de cauza acestora. Asta pentru ca muschii fortificati sunt mai greu de suprasolicitat, reducandu-se astfel riscul de intindere musculara, dar si pentru ca intarirea muschilor inseamna si o sustinere mai buna a coloanei vertebrale si o postura a corpului mai corecta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, chiar daca dorsalgia joasa are cauze structurale (ruptura de disc intervertebral, sciatica), intarirea musculaturii spatelui joaca un rol important in ameliorarea si apoi chiar si prevenirea episoadelor dureroase.

Stilul de viata sedentar este cel care slabeste musculatura spatelui. Nefolositi, muschii devin mai slabiti pe zi ce trece, de aceea sedentarismul creste riscul de dureri lombare.

Intarirea musculaturii spatelui poate fi facuta prin exercitii fizice pe care le poti practica in cadrul sedintelor de kinetoterapie, de yoga sau chiar singur, acasa. Important este ca la inceput sa iti arate cum sa executi aceste miscari un specialist, altfel riscul de accidentare este marit, iar durerile lombare pot fi cauzate chiar de incercarea de a fortifica musculatura spatelui.

Pentru a beneficia de sustinerea coloanei vertebrale, trebuie lucrati atat muschii care sustin efectiv coloana, cat si muschii abdominali si cei din zona soldurilor. Spre deosebire de alti muschi ai corpului, acestia nu sunt folositi prea des in timpul activitatilor de zi cu zi, de aceea nu sunt atat de puternici.

 

 

Exercitiile fizice de fortificare a musculaturii spatelui au urmatoarele efecte benefice:

  • Reduc presiunea pusa pe discurile intervertebrale si pe articulatii
  • Ajuta la indrpetarea posturii coloanei vertebrale si a intregului corp
  • Amelioreaza durerile lombare

Ce activitati intaresc musculatura spatelui

Musculatura spatelui este intarita de o serie de activitati fizice precum:

  • Yoga
  • Pilates
  • Tai-chi
  • Gimnastica medicala
  • Antrenament cu greutati (mare atentie, numai sub indrumarea unui instructor)
  • Antrenamente cu benzi elastice
  • Antrenamente cu mingea medicinala

Indiferent de forma de atrenament aleasa, este esential sa discuti cu medicul tau cu privire la metodele pe care le folosesti pentru intarirea musculaturii spatelui. Este, de asemenea, important sa cauti ajutorul unui specialist care te va invata ce miscari poti face, dar si ce miscari pot avea efecte nedorite asupra spatelui tau. Astfel, te asiguri ca vei practica exercitiile de fortificare a musculaturii spatelui in mod corect, fara sa te expui vreunui risc. Exercitiile practicate in mod gresit nu numai ca nu sunt benefice, insa sunt chiar daunatoare, putand declansa durerile lombare

Si exercitiile de tip aerobic sunt recomandate persoanelor care sufera de dureri lombare intrucat acestea stimuleaza circulatia sanguina si combat rigiditatea musculara, dar si pe cea a coloanei vertebrale. 

Un alt efect benefic al practicarii exercitiilor fizice pentru combaterea durerilor lombare consta in faptul ca sportul mareste productia de endorfine, care actioneaza precum un calmant natural, ameliorand durerile si combatand gandurile si starile depresive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0