Studiu: Masajul, eficient in tratarea durerii lombare

Oamenii de stiinta au facut un studiu pentru a analiza efectele masajului in tratarea durerii lombare cronice.

Niki Munk, profesor in cadrul Universitatii Indianapolis si co-autor al studiului, sustine ca rezultatele acestui studiu sunt extrem de valoroase, avand in vedere numarul mare de persoane afectate de durerile lombare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea lombara este una dintre durerile care pot limita mobilitatea individului, chiar daca pentru o perioada limitata. Durerea joasa de spate poate fi ameliorata cu ajutorul catorva sesiuni de masaj realizat de un maseur profesionist.

In timpul studiului, cei 104 pacienti folositi pe post de esention au primit o serie de 10 sesiuni de masaj, oferite pe perioada a 12 saptamani. In urma acestora s-a observat o imbunatatire a starii pacientului in toate cazurile. S-a observat, de asemenea, ca in cazul persoanelor obeze, efectele nu au fost de durata, insa s-a inregistrat o ameliorare pe termen scurt. In ceea ce priveste rezultatele cele mai bune, pacientii de peste 49 de ani s-au bucurat de acestea.

Specialistii sustin ca, avand in vedere faptul ca durerea lombara se amelioreaza, in timp, indiferent de modul in care este tratata, ideal ar fi sa lasam organismul sa se vindece. Iar folosirea unor tehnici precum masajul va ameliora durerile resimtite pana cand durerea dispare definitiv, ba chiar va accelera procesul de vindecare a inflamatiei si de disparitie a durerii.

Masajul poate ameliora si simptomele asociate durerii lombare precum insomnia, depresia si anxietatea. Stimuland secretia de dopamina si serotonina, masajul imbunatateste starea generala a pacientului, sporindu-i totodata rezistenta la durere.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale masajului terapeutic, pacientul ar trebui sa apeleze la un terapeut profesionist, care cunoaste anumite tehnici de masaj speciale pentru durerea din zona lombara. Avand in vedere insa costurile ridicate ale acestor proceduri, pacientul ar putea sa apeleze si la masajul oferit de un amator.

 

 

Pentru potentarea efectelor masajului, se poate folosi un ulei esential care amelioreaza durerea.

Uleiurile esetiale cu efect antispasmodic si antiinflamator pot contribui la ameliorarea durerilor lombare, mai ales daca sunt folosite in paralel cu masarea zonelor dureroase.

Uleiul de lavanda, de pilda, combate spasmele musculare si detensioneaza zona spatelui, reducand totodata inflamatia. Mai mult decat atat, avand un efect calmant si linistitor si asupra mintii, uleiul de lavanda combate si anxietatea asociata cu durerile de natura cronica. Acest ulei se aplica nediluat pe piele, prin simpla intindere a catorva picaturi pe suprafata dureroasa, uleiul fiind apoi incalzit prin miscarile de masaj.

Uleiul esential de musetel, pe de alta parte, are, pe langa efectul antiinflamator, si efect analgezic, fiind extrem de eficient in tratarea durerilor de spate. Pentru a folosi acest ulei in tratarea durerilor lombare, aplica-l pe piele dupa ce il diluezi in ulei de cocos sau de masline.

Uleiul de menta ofera senzatia de racorire pe zona pe care este aplicat, dar are totodata si efect antiinflamator asa ca poate fi si el folosit in timpul masajului terapeutic pentru durerea lombara. Ideal ar fi ca si uleiul de menta sa fie diluat intrucat are o formula foarte concentrata si poate produce iritatii la nivelul pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0